Tratamentul cu aerosoli, remediu în cazul răcelilor și alergiilor. Medic: În faza acută se fac 7, maximum 10 zile

tratamentul cu aerosoli. FOTO Pexels @ cottonbro.jpeg
Tratamentul cu aerosoli se poate face încă de la vârsta de 2 luni, cu respectarea recomandărilor medicului. 

Terapia cu aerosoli, realizată, mai nou, cu ajutorul unor aparate care tratează la nivel local, este un înlocuitor al medicamentelor pentru răceală și alergii, mai mult, vine în sprijinul celor pentru care a ajunge la mare, la aerosolii marini, este ceva mai dificil.

”În general noi ne confruntăm cu un nas înfundat, iar acesta poate să fie din cauza răcelii sau a alergiei. Este o inflamație locală, la nivelul nasului. Și te saturi să tot iei medicamente, antiinflamatoare pentru răceală sau antialergice.

Așa s-a inventat această terapie de aerosoli. Într-un borcănaș punem niște substanțe, pe care aparatul le nebulizează, le transformă într-o substanță gazoasă, iar printr-o mască respirăm acea substanță.

Care va ajunge pe mucoasa nazală și se va absorbi local, nu intră în corp, sistemic, ci, pur și simplu local”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Potrivit medicului, aceste aparate au fost inventate pentru vindecarea răcelilor, prin decongestionarea nasului, pe principiul spray-ului vasoconstrictor, care însă în situația răcelilor este ineficient, din cauza cantității reduse de medicament.

”În acest aparat se introduce o cantitate mai mare de medicament, care se nebulizează pe toată lungimea nasului și reduce inflamația. Aceste substanțe nu intră doar în nas, ci se duc și spre sinusuri, decongestionează și sinusurile, se pot duce și spre urechea medie, ajutând-o și pe aceasta.

De asemenea, pediatrii folosesc această terapie și la nivelul plămânului. Să decongestioneze plămânul, să scadă inflamația traheei și a bronhiilor”, a mai spus medicul.

Beneficiile tratamentului cu aerosoli

Aburul care este generat de respectivul aparat de aerosoli este un aer la temperatura camerei, deci fără vreun pericol pentru copii, mai mult, beneficiile pe care le are această terapie îi ajută pe cei mici să treacă mai bine, dar mai ales, mai repede de perioada răcelilor ori a infecțiilor la nivelul ORL.

De asemenea, a menționat medicul, aburul din aparat nu este ca acela din umidificator, abur din apă, ci din medicamentele introduse în aparat.

”Sunt substanțe, sunt medicamente pe care le băgăm noi în aparat, și care ne ajută. Și medicamentele, pot să fie antiinflamatoare, care scad inflamația, pot să fie mucolitice.

De exemplu, la otite, acestea se fac din cauza secrețiilor  vâscoase și aderente care se adună în spatele nasului și unde nu se poate ajunge cu spray-ul cu apă de mare.

Așa că băgăm aerosoli care să fluidifice secrețiile și după aerosoli o să avem marea surprinză când vom da cu spray acestea vor ieși, vor ieși niște secreții suprainfectate bacteriene”, a mai spus medicul, subliniind că această terapie în care sunt folosite medicamentele mucolitice pot înlocui cu succes tratamentul cu antibioticele clasice, acestea putând fi introduse în respectivul aparat, la nivel local.

De la ce vârstă se recomandată terapia cu aerosoli

Acestă terapie se poate facă încă de la 2 luni, cu dozajul de medicament potrivit vârstei, dar mai ales, subliniază dr. Apostol, după examinarea clinică de către medic. 

De asemenea, mai spune specialistul, nu se face tratament preventiv cu aerosoli, în acest sens putându-se folosi spray-ul cu apă de mare.

”Acest tratament cu aerosoli este fix în faza acută, în răceală sau în alergie. Putem să tratăm foarte bine prin aerosoli și răceala, și alergia. Dar doar în faza acută se fac 7, maximum 10 zile”, a precizat medicul, adăugând că se poate ieși la aer liber chiar și după tratament.

Vezi și: Ce sunt aerosolii marini și cui se adresează tratamentul cu aceștia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel