Tratamentul care ar putea reduce tensiunea arterială. Care este rolul rinichilor

denervarea renala - FOTO: Freepik
Un nou tratament ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială. Care este particularitatea acestuia.

Rezultatele unui studiu de fază 3 au arătat că denervarea renală mediată de alcool (RDN) poate reduce semnificativ tensiunea arterială sistolică ambulatorie pe parcursul a 24 de ore la pacienții cu hipertensiune necontrolată.

"A fost observată o diferență modestă, dar statistic semnificativă în punctul final principal, însă nu au existat diferențe semnificative în alte măsuri ale tensiunii arteriale, inclusiv tensiunea arterială sistolică sau diastolică la cabinet", a declarat autorul principal David E. Kandzari, MD, șef al Institutului de Cardiologie Piedmont și al liniei de servicii cardiovasculare, director de cardiologie intervențională la Institutul de Cardiologie Piedmont și director științific al Piedmont Health Care, Atlanta, potrivit Medscape.

Pacienții cu hipertensiune necontrolată, studiați

Studiul de fază 3, denumit TARGET BP I, a inclus 301 de pacienți, în principal bărbați, cu vârsta medie de 56 de ani, care sufereau de hipertensiune necontrolată, chiar și după administrarea terapiei antihipertensive. Majoritatea pacienților au primit trei sau mai multe medicamente antihipertensive inițial.

Pacienții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unul a primit renervare renală mediată de alcool, iar celălalt a fost grupul de control, care a primit doar angiografie renală diagnostică. În timpul procedurii, pacienții au fost privați de simțuri și au fost sedați, iar atât pacienții, cât și evaluatori rezultatelor, au fost ținuți în întuneric cu privire la statutul tratamentului. Tensiunea arterială medie de 24 de ore la început a fost similară între cele două grupuri.

Fiecare procedură a inclus administrarea unor doze mici de alcool deshidratat pe artera renală, cu o doză maximă de 2,4 ml pe pacient. Pacienții au fost urmăriți timp de până la 3 ani, iar evaluările au inclus măsurători ale tensiunii arteriale, evenimente adverse și permeabilitatea vaselor.

Principalul punct final al studiului a fost modificarea tensiunii arteriale sistolice ambulatorii medii de 24 de ore la 3 luni după procedură. S-a observat o diferență semnificativă în reducerea tensiunii arteriale între grupul RDN și controlul cu placebo.

Analizele de subgrup nu au evidențiat diferențe semnificative între diferitele categorii de pacienți. Modificările în tensiunea arterială în timpul zilei și nopții au fost consistente cu schimbările observate în tensiunea arterială sistolică ambulatorie de 24 de ore.

Vezi și: Lucrul care ne menține sănătoși. Dr. Tudor Ciuhodaru: Înseamnă mai puțină suferință. Toată lumea are de câștigat

Descoperire neașteptată

Denervare renală - FOTO: Freepik@ksandrphoto

La 3 luni, nu s-a observat o diferență semnificativă în tensiunea arterială măsurată în cabinet între grupurile care au primit tratament și grupul care a primit un placebo inactiv. Totuși, în mod surprinzător, grupul care a primit placebo a înregistrat o scădere mai mare a tensiunii arteriale comparativ cu grupul care a primit tratamentul activ (-12,7 mmHg față de -9,7 mmHg pentru grupul care a primit tratamentul; o diferență de -3,0).

Această reducere neașteptată în grupul placebo necesită mai multe cercetări. Când s-au uitat la cât de bine pacienții au urmat tratamentul, s-a constatat că la început, puțin peste 40% dintre cei din ambele grupuri erau complet responsabili în a lua medicamentele prescrise. La 3 luni, aceste cifre au crescut, dar în mod similar pentru ambele grupuri.

Așadar, nu există o diferență semnificativă în cât de bine pacienții au urmat tratamentul între grupurile care au primit tratament și cele care au primit placebo. Autorii au observat că mai puțini pacienți au urmat tratamentul așa cum trebuia, ceea ce ar putea afecta rezultatele studiului.

Evenimentele nedorite asociate cu procedura sau dispozitivul au fost rare. La 30 de zile, un mic procent din cei care au primit tratament au avut efecte secundare majore, comparativ cu niciunul în grupul placebo. Cele mai frecvente efecte secundare au fost legate de scăderea bruscă a tensiunii arteriale, care a necesitat intervenție medicală.

Vezi și: Substanța care duce la cancer pulmonar. Dr. Beatrice Mahler: Este îngrijorător. Crește riscul

La 6 luni, nu s-au observat diferențe semnificative în numărul de efecte secundare majore între grupurile care au primit tratament și grupurile care au primit placebo. Funcția rinichilor nu s-a schimbat pe parcursul studiului. Dr. Rymer a subliniat că acest studiu este important pentru că ii ajută să înțeleagă mai bine dacă această procedură este utilă pentru pacienții cu hipertensiune necontrolată.

A remarcat că aproximativ 20% dintre participanții la studiu au primit cinci sau mai multe medicamente antihipertensive.

"Dacă vă gândiți la metode de a oferi pacienților opțiuni de reducere a tensiunii arteriale atunci când sunt deja la maximum de medicamente pentru tensiune arterială, aceasta le oferă potențial o altă opțiune de tratament", a spus  dr. Rymer.

Cu toate acestea, conformitatea a fost o problemă chiar și printre pacienții care ar trebui să fie mai conformi deoarece sunt supuși unui urmărire mai riguroase, a spus Rymer.

"Cu siguranță îți poți imagina că dacă există astfel de probleme de conformitate în cadrul unui studiu clinic, cum ar fi în practica reală", a mai subliniat medicul.

Vezi și: Afecțiunea care prezice apariția demenței cu 12 ani înainte de debutul primelor simptome. Este frecventă în rândul vârstnicilor

Ce este denervarea renală

Denervarea arterelor renale, cunoscută sub acronimul RDN, este o procedură minim invazivă care implică plasarea unei sonde de ablație în fiecare arteră renală. Această sondă este utilizată pentru a întrerupe fibrele nervoase simpatice aferente și eferente care se găsesc în stratul exterior al fiecărei artere renale. Procedura se bazează pe utilizarea undelor de radiofrecvență, care sunt aplicate timp de 2 minute în cel puțin 4 puncte diferite ale fiecărei artere.

Aceste terminații nervoase sunt responsabile pentru transmiterea semnalelor incorecte de la creier, care pot duce la creșterea tensiunii arteriale. După încheierea procedurii, sonda este îndepărtată, iar pacientul primește un mic pansament la locul de puncție. De obicei, pacientul poate părăsi spitalul în a doua zi și își reia activitățile normale.

În câteva săptămâni după procedură, peste 80% dintre pacienții tratați prezintă o scădere medie a tensiunii arteriale de 32/12 mmHg, iar acest efect se menține pe termen nedeterminat. Ca rezultat, pacienții care au beneficiat de această procedură pot avea nevoie de mai puține medicamente pentru controlul tensiunii arteriale sau chiar pot renunța complet la tratamentul medicamentos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel