Multitasking-ul poate părea eficient,...
Vezi și: Migdalele, cea mai sănătoasă gustare din lume. Conțin grăsimi sănătoase
Un nou studiu sugerează că tratamentul rapid cu anticoagulante este sigur și eficient. Un studiu condus de cercetători de la UCL a descoperit că pacienții cu fibrilație atrială care suferă un accident vascular cerebral (AVC) ar putea beneficia considerabil de pe urma administrării mai rapide a tratamentelor cu anticoagulante.
Publicat în The Lancet și prezentat la Congresul Mondial de Accident Vascular Cerebral 2024, studiul OPTIMAS, finanțat de Fundația Britanică a Inimii, contestă timpii de tratament existenți.
Istoric vorbind, ghidurile din Regatul Unit au recomandat întârzierea tratamentului cu anticoagulante pentru pacienții cu AVC și fibrilația atrială timp de până la 14 zile. Această abordare prudentă provine din îngrijorările legate de riscul potențial de sângerare în creier, în special în cazurile de AVC sever.
Recomandările actuale sugerează așteptarea de cel puțin cinci zile pentru cei care au suferit un AVC moderat sau sever, dar au existat puține dovezi concrete care să susțină această întârziere.
Vezi și: Grupa de sânge, factor pentru colesterolul mărit. Cum influențează acest lucru
Pentru a investiga efectele tratamentului timpuriu comparativ cu cel întârziat, cercetătorii au analizat datele de la 3.621 de pacienți cu fibrilație atrială care au suferit un AVC între 2019 și 2024 în 100 de spitale din Regatul Unit.
Studiul a împărțit participanții în două grupuri: unul care a primit tratament cu anticoagulante în termen de patru zile de la AVC (grupul timpuriu) și celălalt care a început tratamentul între 7-14 zile după eveniment (grupul întârziat). După 90 de zile, au fost evaluate rezultatele, concentrându-se asupra AVC-urilor recurente și a incidentelor de sângerare cerebrală.
Rezultatele au arătat că ambele grupuri au avut o rată similară a AVC-urilor recurente, ceea ce indică faptul că tratamentul timpuriu a fost eficient și nu a crescut semnificativ riscul de sângerare cerebrală.
Vezi și: Mierea, superalimentul care îmbunătățește sănătatea. Rol de îndulcitor, reduce inflamația și durerea
Anticoagulante - FOTO: Freepik@vivekfxstudio
Profesorul David Werring, investigator principal la UCL Queen Square Institute of Neurology, a subliniat potențialul studiului de a schimba practica clinică.
"Anterior, oamenii au întârziat administrarea acestor medicamente, iar OPTIMAS oferă asigurări că acest lucru nu este necesar, indiferent de severitatea AVC-ului", a afirmat el.
Descoperirile pledează pentru un tratament mai rapid pentru a reduce riscul de AVC-uri suplimentare cauzate de cheagurile de sânge provenite din inimă.
Profesorul Nick Freemantle, investigator senior și director al UCL Comprehensive Clinical Trials Unit, a subliniat urgența implementării acestor descoperiri în setările clinice.
"Pacienții primesc rapid tratamentul de prevenție a AVC-urilor, care este definit și eficient pe termen lung, în loc să aștepte, ceea ce ar putea duce la faptul că tratamentele să nu fie inițiate deloc—mai ales dacă pacienții sunt externați din spital", a remarcat prof. David Werring, potrivit My Science.
Profesorul Bryan Williams, director științific și medical al Fundației Britanice a Inimii, a subliniat echilibrul pe care clinicianții trebuie să-l mențină atunci când tratează AVC-urile la pacienții cu fibrilație atrială.
"Acest studiu important dezvăluie că administrarea medicamentelor anticoagulante în primele zile după un AVC nu implică un risc crescut, așa cum s-a crezut anterior", a comentat prof. Bryan Williams.
Implicațiile acestei cercetări ar putea fi transformatoare, deschizând calea pentru ca mai multe persoane cu fibrilația atrială să evite AVC-urile ulterioare și complicațiile asociate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...