Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Durerea cronică este o afecțiune complexă, care poate necesita timp pentru a găsi metodele potrivite de ameliorare. Aceasta poate apărea după o accidentare sau o problemă medicală și este considerată cronică dacă durează mai mult de 3 luni sau dincolo de timpul normal de vindecare pentru afecțiunea sau accidentul care stă la baza acesteia. Durerea cronică are un impact asupra diferitelor aspecte ale vieții unei persoane, inclusiv asupra muncii, vieții sociale, somnului și sănătății mentale.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 20% din populația adultă globală suferă de dureri cronice, iar 8% suferă de dureri cu impact puternic. Aceasta afectează activitățile zilnice și calitatea vieții.
Durerea și bolile asociate sunt principala cauză de invaliditate la nivel mondial, iar numărul persoanelor care trăiesc cu dureri cronice este în creștere, potrivit MedicalNewsToday. Durerea cronică este asociată cu diverse afecțiuni fizice și psihice, cum ar fi depresia, problemele de somn, izolarea socială și utilizarea excesivă a medicamentelor. Tehnicile de gestionare a durerii au ca scop reducerea și controlul durerii în timp.
Metodele fizice, cum ar fi terapia cu apă caldă și rece, masajul și acupunctura, pot ajuta la ameliorarea durerii. Terapia la cald și la rece relaxează mușchii și dilată vasele de sânge, favorizând vindecarea după leziuni.
Masajul, o manipulare a țesuturilor moi, poate fi folosit alături de terapia fizică și de medicația împotriva durerii pentru relaxare, creșterea flexibilității, reducerea inflamației, îmbunătățirea posturii, a circulației și a rigidității. Masajul poate fi eficient pentru durerile lombare, dar există dovezi mixte pentru alte tipuri de dureri cronice.
Kinetoterapia implică întărirea și întinderea mușchilor și articulațiilor, variind în funcție de fiecare parte a corpului. Exercițiile terapeutice pot avea beneficii pe termen lung pentru durerea cronică, inclusiv ajutându-i pe oameni să facă față. Tehnicile pot include masajul, planurile de exerciții fizice și terapia cu lumină roșie.
Acupunctura, care implică aplicarea de ace subțiri pe piele în puncte precise, a fost sugerată pentru a ajuta la gestionarea anumitor afecțiuni dureroase, inclusiv a durerii lombare, a celei de la nivelul spatelui, a gâtului, a genunchiului și a osteoartritei.
Cu toate acestea, există puține dovezi care să sugereze eficacitatea sa pe termen lung. Printre beneficiile acupuncturii se numără ameliorarea durerii, reducerea inflamației, relaxarea și spasmele musculare. Acupunctura este, în general, sigură atunci când este efectuată de către practicieni instruiți care folosesc ace sterile.
Foto: Freepik @herraez
Metodele psihologice și cele bazate pe corp pot ajuta la gestionarea eficientă a durerii cronice. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tratament psihologic care reduce impactul negativ al durerii cronice asupra sănătății mentale. O analiză din 2013 a constatat că TCC este eficientă în reducerea durerii imediat după tratament, dar nu există dovezi că poate reduce durerea pe termen lung.
Yoga, o tehnică sigură și accesibilă de gestionare a durerii, are ca scop relaxarea, întărirea și menținerea flexibilității corpului prin întindere. Un studiu din 2010 a constatat că yoga nu a redus durerea, dar i-a ajutat pe oameni să facă față și să aibă mai mult control asupra durerii lor.
Tai chi, o terapie prin exerciții fizice care implică mișcări lente și continue, respirație și tehnici de relaxare, poate îmbunătăți forța, stabilitatea articulațiilor și starea de spirit. O analiză din 2016 a constatat că persoanele care au folosit tai chi au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește durerile cronice cauzate de artrita reumatoidă, durerile lombare și osteoporoza. Ambele metode pot fi încercate acasă, online sau cu un instructor.
Durerea cronică poate fi stresantă din cauza disconfortului și a lipsei de control. Tehnicile de relaxare pot ajuta la ameliorarea tensiunii musculare, a spasmelor și a durerilor, eliberând în același timp endorfine, analgezicele naturale ale organismului.
Aceste tehnici pot reduce stresul și pot promova un somn mai bun. Tehnicile de respirație profundă, cum ar fi respirația în cutie, pot ameliora tensiunea.
Relaxarea musculară progresivă presupune tensionarea și relaxarea fiecărui grup muscular timp de 10 secunde fiecare, concentrându-se pe respirație și evitând mușchii dureroși. Atenția poate fi obținută prin imaginarea unei scene liniștitoare și prin rezervarea de timp pentru activități relaxante, cum ar fi baia, cititul sau lucrul manual.
Citește și: Dieta pro-inflamatorie și riscul crescut de boli cardiovasculare. Ce dezvăluie studiile recente
Medicamentele pentru ameliorarea durerii includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), opioide, antidepresive și beta-blocante. AINS reduc inflamația și durerea, în timp ce opioidele sunt tratamente pe termen scurt, care creează dependență. Antidepresivele pot ajuta la ameliorarea durerii, dar efectele secundare includ amețeli, gură uscată, oboseală și dureri de cap. Beta-blocantele pot ameliora temporar durerea cronică.
Indiferent de tipul medicamentului, în cazul prezenței durerii cronice, acesta trebuie prescris de un doctor care îți cunoaște istoricul medical și are la curent cu simptomele, alergiile și alte afectiuni prezente în organismul tău.
Tehnicile de gestionare a durerii cronice au ca scop reducerea durerii sau îmbunătățirea strategiilor de gestionare a acesteia. Unele metode, cum ar fi acupunctura, fizioterapia și yoga, necesită terapeuți profesioniști pentru o practică sigură.
Înainte de a începe o nouă medicație, consultă un medic pentru a te asigura că este sigură, că nu agravează durerea și că nu interacționează cu alte medicamente. Sunt recomandate metode accesibile și ușor de utilizat, precum acupunctura, terapia fizică și yoga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...