Transplantul de ficat: perfuzia care poate readuce viabilitatea organelor donate necorespunzătoare

Ficat
O perfuzie utilizate câteva ore poate reface viabilitatea unui ficat donat, dar care este considerat necorespunzător pentru transplant.

Un studiu major a investigat eficacitatea perfuziei hepatice ca tehnică de îmbunătățire a funcției ficatului transplantat, care altfel ar fi fost respins. Studiul a fost publicat astăzi în Nature Communications și ar putea avea implicații semnificative pentru transplantul de ficat.

În prezent, în întreaga U.K., în o treime din cazurile de donare de ficat pentru transplant, organele nu îndeplinesc criteriile de transplant dorite și nu sunt utilizate. Boala cronică a ficatului în Marea Britanie este în creștere anuală, ca urmare a obezității și a creșterii abuzului de alcool provocând aproximativ 8500 de decese pe an. Pentru cei cu boală hepatică în stadiu final, un transplant este singura speranță de supraviețuire, dar cererea de ficat pentru transplant depășește cu mult oferta. Conform ultimului raport NHS Blood and Transplant, până la 20% dintre persoanele care așteptau o operație de transplant au murit sau au fost scoase de pe listele de așteptare din cauza stării de sănătate.

Organe donate, neviabile

O proporție în creștere a ficatului donat provine de la donatori cu risc ridicat, cu antecedente de abuz de alcool, obezitate sau persoane în vârstă cu comorbidități, de multe ori când un pacient a suferit un stop cardiac care este neașteptat și când pacientul nu poate sau nu trebuie resuscitat. Aceste organe prezintă riscuri pentru destinatari, în consecință, majoritatea nu sunt transplantate.

Experții de la Centrul de cercetare hepatică și gastrointestinală de la Universitatea Birmingham, Spitale universitare Birmingham NHS Trust Trust și NIHR Birmingham Biomedical Research Center au descoperit că după doar patru până la șase ore de utilizare a mașinilor normotermice pentru perfuzie au permis ca 70% din organele prelevate să fie recuperate și să poată fi transplantate cu succes.

Hynek Mergental, lector onorific senior de la Universitatea din Birmingham și consultant chirurg la Unitatea de Ficat UHB, a spus: „În timp ce transplantul de ficat este una dintre cele mai avansate proceduri chirurgicale, până în prezent, nu există niciun mijloc obiectiv de evaluare a viabilității ficatului de la donatori pentru transplant. Studiul VITTAL a validat cercetările noastre pre-clinice și observațiile clinice pilot, iar aceste criterii de viabilitate pot ghida acum echipele de transplant din întreaga lume pentru a oferi acces la transplantul de salvare a vieții pentru mai mulți pacienți în nevoie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel