Trei factori de risc majori duc la...
Transpirațiile nocturne. Câteva afecțiuni vă fac să transpirați noaptea încât să fiți nevoit să schimbați cearșaful. Experți webmd au întocmit o listă cu acele boli:
1. Tiroida hiperactivă - transpirația mai multă și sensibilitatea la căldură sunt simptome notabile ale hipertiroidismului. Glanda tiroidă îți controlează metabolismul, așa că atunci când face prea mult hormon, corpul tău trece în exces. Temperatura corpului tău crește și ai putea fi mai înfometat sau mai însetat, să ai un puls de alergare sau să îți tremure mâinile, să te simți obosit, să faci diaree și să slăbești.
2. Zahăr scăzut în sânge - aveți diabet? În timp ce glicemia poate fi în regulă când vă puneți în pat, aceasta poate scădea în timp ce dormiți. Poate ai avut o zi foarte activă, sau ai făcut antrenament seara, sau ai luat o cină târzie. Dacă utilizați insulină sau luați un medicament pentru a vă gestiona diabetul, acesta poate fi responsabil pentru hipoglicemia de peste noapte.
3. Apneea de somn - când aveți această afecțiune, încetați să respirați pe scurt și de-a lungul nopții. Deoarece corpul tău nu obține oxigen, acesta poate aluneca în modul „luptă sau zbor", care declanșează transpirația. De fiecare dată când trebuie să înceapă respirația înseamnă, de asemenea, o explozie din mușchii tăi. Persoanele care folosesc un aparat CPAP pentru a-i ajuta să respire noaptea au transpirații nocturne la fel de des ca cei care nu au apnee în somn.
4. Refluxul acid - Nu numai durerile de stomac și durerile toracice vă pot trezi. Mâncați mese mai mici și nu înainte de culcare. Evitați alimentele declanșatoare - cum ar fi cele grase, prăjite sau pe bază de tomate. Consultați medicul dumneavoastră dacă simptomele sunt severe sau se întâmplă de mai multe ori pe săptămână.
5. Limfom - multe forme de cancer pot provoca transpirații nocturne, dar cel mai frecvent este limfomul, care începe în anumite părți ale sistemului imunitar al corpului dvs., cum ar fi ganglionii limfatici, splina, măduva osoasă și timusul. Aproximativ un sfert dintre persoanele cu limfom Hodgkin primesc transpirații nocturne și au febră scăzută. De asemenea, pot fi obosiți, mâncărimi și, după consumul de alcool, răniți unde se află tumora lor.
6. Medicamente - o mulțime de medicamente pot provoca transpirații nocturne, inclusiv reducători de febră fără contorizare, precum acetaminofen și AINS, cum ar fi aspirina și ibuprofenul. Antidepresivele mai vechi, numite triciclice sau TCA, precum și bupropion și venlafaxină, terapia de înlocuire hormonală și steroizi precum cortizonul și prednisonul sunt suspecți comuni. Unele medicamente pentru glaucom și gura uscată stimulează, de asemenea, glandele sudoripare. Consultați farmacistul sau medicul.
7. Tuberculoza - Aproximativ jumătate dintre oamenii care suferă de această boală au transpirație nocturnă. De obicei, bacteriile cresc în plămâni. Probabil vei avea o tuse serioasă, dureroasă, cu sânge și flegmă colorată. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți febril, obosit și slăbit și să nu aveți poftă de mâncare.
8. Anxietate - Stresul, îngrijorarea și panica vă pot face să izbucniți într-o transpirație în timpul zilei, așa că nu este de mirare că anxietatea poate avea același efect noaptea. Coșmarurile sunt mai puțin frecvente la adulți decât copii, dar ambele pot lăsa pe oricine transpirat și cu o inimă zbuciumată. Căutați ajutor de la un consilier, terapeut sau medicul dumneavoastră dacă aceste tulburări sunt în curs de desfășurare sau care cauzează probleme în viața voastră.
9. HIV - Febra, nodulii limfatici duși sau umflați și durerile articulare sunt simptome mai frecvente după ce primești virusul și devii seropozitiv, dar aproximativ 1 din 10 persoane obțin transpirații nocturne. Persoanele cu HIV care prezintă simptome precum scăderea în greutate și diaree pot primi transpirații nocturne o dată pe săptămână. Infecțiile oportuniste legate de SIDA, cum ar fi mycobacterium avium (MAC, MAI) și citomegalovirus, pot provoca și ele.
10. Tumori - Cancerul de prostată, cancerul de rinichi și unele tumori din ovare și testicule (atât canceroase, cât și nu) sunt exemple comune a ceea ce medicii numesc „tumori solide" care pot provoca transpirații nocturne. Un tip de cancer tiroidian avansat și cancer în pancreasul tău le-ar putea dezactiva. Transpirațiile de noapte sunt un simptom clasic al sindromului carcinoid, efectul unui cancer rar întâlnit de obicei în sistemul digestiv sau în plămâni.
11. Menopauză - „bufeuri" înainte și după perioada finală poate fi greu de diferențiat de transpirațiile de noapte. Femeile mai tinere care au îndepărtat ambele ovare sau care au încetat menstruația din cauza chimioterapiei pot de asemenea să le obțină. Au mai multe șanse să se întâmple când ești neliniștit, deprimat sau bei o băutură în fiecare zi. Dar doar pentru că ești o femeie de vârsta potrivită (de obicei, la 40 de ani sau 50 de ani), nu presupui că transpirațiile tale de noapte sunt legate de menopauză.
12. Infecție - O infecție bacteriană recentă poate declanșa transpirații nocturne, adesea cu febră. De exemplu, puteți obține bruceloză din lapte crud sau brânză nepasteurizată sau dacă vă ocupați de animale sau produse animale. Alte infecții bacteriene comune sunt endocardita (căptușeala interioară a inimii tale), osteomielita (osul) și un buzunar de puroi în ficatul tău numit abces piogen.
13. Feocromocitom - Această tumoră rară care crește în glandele suprarenale, de obicei, nu este canceroasă, dar poate provoca corpul tău pentru a face prea mulți hormoni, care îți ridică tensiunea arterială și provoacă transpirații nocturne, dureri de cap și un puls de curse. Majoritatea persoanelor cu un feocromocitom au între 20 și 50 de ani. Ești mai probabil să-l ai dacă ai timp greu să-ți controlezi tensiunea arterială sau dacă ai membrii familiei care au avut una sau o afecțiune genetică înrudită.
14. Găsiți ușurare - O temperatură mai scăzută în dormitor și ventilatoarele care circulă prin aer vă pot face mai confortabil. Evitați țesăturile sintetice care nu respiră. Dacă nu vă dați seama ce vă cauzează transpirația de noapte, păstrați un jurnal pe care să îl împărtășiți cu medicul dumneavoastră. Veți putea trata cauza și nu doar simptomul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...