Acest tratament învinge cancerul și...
Medicul gastroenterolog Prof. Dr. Roxana Șirli a transmis un mesaj medicilor de familie și pacienților, în ceea ce privește rezultatul analizelor și în special al transaminazelor.
"Primul lucru ar fi să nu ignore niciodată un sindrom citolitic. În momentul în care un pacient are transaminazele crescute trebuie să intre în reflex căutarea virusurilor hepatitice", a spus prof. Dr. Roxana Șirli, medic gastroenterolog.
Nivelurile crescute ale transaminazelor semnalează adesea probleme hepatice. Aceste enzime sunt eliberate în sânge când celulele hepatice sunt deteriorate. Hepatita virală, ciroza și alcoolismul pot determina creșterea transaminazelor.
Diagnosticul și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru prevenirea leziunilor hepatice severe. Modificările stilului de viață, inclusiv renunțarea la alcool și adoptarea unei diete echilibrate, pot contribui la normalizarea acestor niveluri. Monitorizarea regulată a transaminazelor este crucială pentru gestionarea sănătății hepatice și prevenirea complicațiilor pe termen lung.
"Este foarte ușor să pui citoliza pe seama încărcării grase. Dar și asta este o problemă și trebuie investigată. Dar trebuie să ne intre în reflex să căutăm virusul B, virusul C.
Și dacă virusul B este pozitiv, obligatoriu trebuie să căutăm și Delta.
Este o analiză de sânge obișnuită, însă din păcate, spre deosebire de determinare a antigenului HB și anticorpilor antiHCV, nu este acoperită de Casa de Asigurări și probabil de aici și un număr mai scăzut de pacienți care sunt testați, pentru că pacientul trebuie să plătească din buzunarul propriu această analiză.
Nu este extraordinar de scumpă, cred că în jur de 30-40 lei, dar unii pacienți nu pot să-și permită acest lucru din păcate, și în ziua de astăzi din păcate, chiar în rândul acestor pacienți, infecțiile virale, hepatitele virale sunt cele mai frecvente", a declarat Roxana Șirli.
"Co-infecția cu virusul B și Delta este cea mai severă formă de hepatopatie cronică, deci evoluția spre fibroză spre ciroză este aproape regula, mai ales dacă infecția cu virusul Delta este suprapusă, deci apare ca și suprainfecție la un pacient deja cu hepatită cronică B și atunci evoluția este mai rapidă și fibroza este mai severă.
Și bineînțeles, nu numai spre ciroză, ci și spre complicațiile acesteia.
Avem date publicate care arată că în 10-15- 20% din pacienți această evoluție spre ciroză este foarte rapidă, de ordinul anilor.
Dacă într-o ciroză cu virus B cu virus C, mono-infecție, evoluția de la ficat normal, dar ciroză hepatică este undeva 20-30 de ani, în hepatita Delta deci co-infecția B + D, a această evoluție poate fi mult mai rapidă. De o sub 10 ani. Nu la toți pacienții, dar la o parte dintre aceștia", a conchis medicul Roxana Șirli.
Vezi mai multe în VIDEO:
Vezi emisiunea completă AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...