Trei factori de risc majori duc la...
TRACC este testul care detectează cancerul prin probe de sânge. Un test de sânge care detectează urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapie istovitoare în fiecare an.
Cercetătorii de la un important spital din cadrul NHS analizează dacă poate fi folosit pentru a arăta dacă o intervenție chirurgicală a îndepărtat tumorile intestinale.
Aceștia spun că jumătate dintre pacienții cu cancer intestinal în stadiul trei sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală și sunt suprasolicitați în mod inutil cu chimioterapie intravenoasă după operație.
Aproximativ 1.600 de pacienți cu cancer de intestin sunt recrutați pentru studiul din Marea Britanie, condus de Royal Marsden Hospital din Londra, potrivit MSN.
Vezi și: Trucul folosit de militari pentru a trata insomnia. Adormi în 10 secunde
Testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant. Prezența acestor markeri, care sunt invizibili la scanare, indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma operației.
”Această nouă metodă este una excepțională. Este una revoluționară. Înseamnă detectarea în sânge a cantității de ADN tumoral circulant. Vă dau exemplu din bolile noastre, bolile hemato-oncologice, leucemii acute și cronice, boli în care noi folosim această tehnologie de aproximativ 15 ani.
Încă de la diagnostic, prin această tehnologie determinăm încărcătura tumorală pe care o raportăm în procente. Se raportează la o genă de referință. La ora actuală, în hematologie, noi folosim în screening, la diagnostic, dar mai ales în monitorizare”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, medic primar Hematologie, la Digi24.
Dr. Naureen Starling, cercetătorul principal al studiului, a declarat că rezultatul studiului ar putea afecta modul în care mii de pacienți cu cancer intestinal sunt tratați în fiecare an.
”Jumătate dintre pacienții cu cancer intestinal în stadiul 3 sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală, astfel încât tratăm excesiv o mare parte dintre pacienți”, a declarat ea pentru BBC.
Speranța este că această tehnologie specializată ar putea scuti mulți pacienți cu cancer de chimioterapie inutilă. Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health.
Studiul va examina dacă există o diferență în ceea ce privește ratele de supraviețuire după trei ani între pacienții al căror tratament a fost ghidat de testul de sânge în comparație cu grupul de chimioterapie standard.
De asemenea, în Marea Britanie sunt în curs de desfășurare studii pentru a monitoriza pacienții cu cancer pulmonar și de sân în același mod.
Dr. Starling a declarat că potențialul acestui nou test în cadrul îngrijirii oncologice este ”imens”, nu doar în ceea ce privește detectarea bolii reziduale după operație, ci și pentru diagnosticarea precoce.
Un studiu efectuat pe 455 de pacienți cu cancer intestinal, prezentat anul trecut la o conferință importantă pe tema cancerului, a arătat că utilizarea testelor de sânge pentru a ghida tratamentul ar putea reduce la jumătate numărul pacienților care au nevoie de chimioterapie postoperatorie, fără riscul de recidivă.
Dar Dr. Starling spune că studiul său randomizat mult mai mare este esențial pentru a calibra cu exactitate cât de multă încredere poate fi acordată biopsiilor lichide.
TRACC înseamnă "Tracking mutations in cell free DNA to predict Relapse in eArly Colorectal Cancer" (Urmărirea mutațiilor în ADN-ul liber al celulelor pentru a prezice recidiva în cancerul colorectal în stadii avansate). Componenta observațională a părții B a studiului a fost deschisă în 2016 și a recrutat peste 1100 de pacienți din 36 de locații din Marea Britanie.
Partea C a studiului are ca scop evaluarea utilizării ADNc pentru a ghida deciziile privind tratamentul chimioterapic, după o intervenție chirurgicală curativă, la pacienții cu cancer colorectal în stadiu incipient. Este un studiu multicentric, prospectiv, randomizat, care va implica aproximativ 40 de locații din Marea Britanie, cu o recrutare planificată de 1621 de pacienți pe parcursul a 4 ani.
Majoritatea pacienților cu cancer colorectal în stadii II și III cu risc ridicat primesc în mod obișnuit chimioterapie postoperatorie, dar mulți pacienți sunt deja vindecați doar prin intervenție chirurgicală. Partea C a TRACC va răspunde în mod solid la întrebarea dacă putem scuti pacienții de chimioterapie inutilă în cazul în care sunt negativi la ADN tumoral circulant (ctDNA) după operație. Acest lucru este vital pentru a adapta chimioterapia la nevoile pacientului, ferindu-i pe pacienți de toxicitate, ceea ce ar putea duce la economii uriașe de costuri pentru NHS, notează The Royal Marsden.
Chimioterapia acționează prin uciderea celulelor canceroase microscopice care rămân după operație. Netratată, această boală microscopică va determina reapariția cancerului, cel mai adesea în primii 2 ani după operație. 15-20% dintre pacienții cu cancer colorectal în stadiul II și 30-50% dintre pacienții cu cancer colorectal în stadiul III recidivează din cauza bolii reziduale minime microscopice (MRD).
Prin urmare, pacienților li se recomandă chimioterapie după operație pentru a ajuta la reducerea riscului de recidivă viitoare. Cu toate acestea, mulți pacienți care nu au MRD pot fi vindecați doar prin intervenție chirurgicală. Este probabil ca acești pacienți să primească chimioterapie în mod inutil.
În ultimii trei ani, s-a înregistrat o dezvoltare rapidă în domeniul ADNc și al terapiei cancerului, astfel încât este acum posibil un tratament în timp real direcționat de ADNc. Un simplu test de sânge pentru ctDNA ne poate informa cu privire la prezența MRD prin măsurarea ADN-ului eliminat din celulele canceroase microscopice în sânge. Mai multe studii la nivel mondial au arătat că un rezultat negativ al ADNtc după o intervenție chirurgicală poate prezice cu exactitate acei pacienți la care este foarte puțin probabil ca cancerul să revină. Următorul pas este de a utiliza testul de sânge ctDNA al pacientului după operație pentru a ghida cu precizie deciziile de tratament chimioterapic pentru fiecare pacient în parte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...