Toxinele din cartofi, ce nu știai despre ele. Care este cantitatea periculoasă

toxinele din cartofi - FOTO: Freepik@stockking
Toxinele din cartofi îți pot pune în pericol sănătatea. Cel mai frecvent aliment conține anumite toxine care îți pot afecta sănătatea.

Toxinele din cartofi îți pot pune în pericol sănătatea, însă astfel de cazuri sunt rare. Cartofii conțin o clasă de fitonutrienți toxici cunoscuți sub numele de glicoalcaloizi. Cele două glicoalcaloide principale din cartofi sunt solanina și chaconina. Intoxicația cu glicoalcaloid după consumul de cartofi a fost raportată atât la oameni, cât și la animale. Cu toate acestea, rapoartele de toxicitate sunt rare, iar afecțiunea poate rămâne nediagnosticată în multe cazuri. În doze mici, glicoalcaloidele provoacă de obicei simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, diaree, greață și vărsături

În cazuri mai grave, simptomele includ tulburări neurologice, respirație rapidă, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială scăzută, febră și chiar moarte. Unele studii pe animale indică faptul că nivelurile scăzute de glicoalcaloide pot exacerba boala inflamatorie intestinală.

În mod normal, cartofii conțin doar urme de glicoalcaloizi. O persoană de circa 70 kg ar trebui să mănânce peşte 2 kg de cartofi cu tot cu coajă într-o singură zi pentru a obține o doză letală. Acestea fiind spuse, cantități mai mici pot provoca în continuare simptome adverse.

Nivelurile de glicoalcaloizi sunt mai mari în coajă și germeni decât în alte părți ale cartofului. Cel mai bine este să evitați să mâncați germeni de cartofi. Cartofii bogați în glicoalcaloizi au un gust amar și provoacă o senzație de arsură în gură, un efect care poate fi un semn de avertizare a toxicității potențiale, notează Healthline.

Vezi și: Crema de față, esențială pentru îngrijirea tenului. Ce se întâmplă dacă aplici prea multă

Acrilamide

Acrilamidele sunt contaminanți formați în alimente bogate în carbohidrați atunci când sunt gătite la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi în timpul prăjirii sau coacerii. Acrilamidele se găsesc în cartofii copți sau prăjiți, dar nu și în cei proaspeți, fierți sau gătiți la aburi. Cantitatea de acrilamide crește odată cu temperaturile mai ridicate de prăjire și timpii de gătire mai lungi.

Acești compuși sunt utilizați ca substanțe chimice industriale, iar toxicitatea acrilamidei a fost raportată la persoanele expuse la acestea la locul de muncă. Deși cantitatea de acrilamide din alimente este în general scăzută, expunerea pe termen lung poate fi dăunătoare. Studiile la animale indică faptul că acrilamidele pot crește riscul de cancer și pot dăuna creierului și sistemului nervos.

La om, acrilamidele au fost clasificate ca un posibil factor de risc pentru cancer.

Cu toate acestea, numeroase studii observaționale au investigat efectul consumului de alimente bogate în acrilamidă asupra riscului de cancer la om, iar majoritatea nu au detectat efecte adverse semnificative. Aportul ridicat de acrilamide poate avea efecte adverse asupra sănătății în timp, dar amploarea acestor efecte este neclară și sunt necesare studii suplimentare.

Vezi și: Regenerarea creierului, posibilă. Cât de aproape este momentul în care demența ar putea fi tratată

Cartofii prăjiți, dăunători pentru sănătate. Ce se întâmplă în momentul în care sunt gătiți și de ce devin nocivi

Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi au fost învinuiți pentru contribuția la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Principalul motiv pentru aceasta este că aceștia sunt consumați pe scară largă. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în grăsimi care adăpostesc o serie de compuși nesănătoși. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, frecvent asociați cu fast-food-ul.

Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chips-uri de cartofi de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, care pot fi dăunătoare în timp.

Din acest motiv, ar trebui evitat consumul ridicat de cartofi prăjiți – în special cartofi prăjiți și chipsuri, arată Healthline. Două aspecte care au făcut titluri de știri în ultimele decenii sunt grăsimile trans și acrilamida la cartofii prăjiți.

Vezi și: Pielea exfoliată între degetele de la picioare, cauze. Chiar și șosetele ar putea avea un rol

Grăsimile trans, ce sunt

Grăsimea trans din cartofii prăjiți și alte alimente procesate a devenit o mare preocupare în anii 1990, deoarece studiile au legat-o de creșterea riscului de boli de inimă. Noile reguli FDA interzic utilizarea uleiului parțial hidrogenat - sursa primară de grăsimi trans - în aprovizionarea cu alimente din SUA.

Prin urmare, nu ar trebui să mai vedeți "ulei parțial hidrogenat" în listele de ingrediente de cartofi prăjiți și nici nu ar trebui să găsiți grăsimi trans enumerate în informațiile lor nutriționale.

Cu toate acestea, este probabil încă înțelept să vă limitați aportul de alimente prăjite adânc, deoarece două studii sugerează că se pot forma cantități mici de grăsime trans atunci când uleiul este utilizat în mod repetat într-o friteuză profundă.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel