Toxiinfecții alimentare de sărbători, ce poți face ca să le eviți

Mâncare
Toxiinfecții alimentare se pot produce foarte ușor, dacă nu sunt respectate anumite reguli simple. Iată care

Pregătirea unei sărbători poate începe imediat ce ajungeți acasă de la magazinul alimentar. Dar, dacă doriți să serviți familiei și prietenilor o masă delicioasă și fără probleme, recomandările privind siguranța alimentelor trebuie să facă parte din rețetă.

Conform datelor Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), în fiecare an, doar în SUA, aproximativ 48 de milioane de persoane, adică aproximativ una din șase persoane suferă de o boală dată de alimente. Aproximativ 128.000 necesită spitalizare, iar 3.000 de cazuri sunt fatale.

„La americani, cele mai multe probleme de sarbători au copiii care vin în contact cu carnea de pasăre crudă sau alte alimente crude, de la care pot lua campylobacter sau salmonella", Justin Loden, specialist la Tennessee Poison Center, pentru News Medical.

Printre simptomele intoxicațiilor alimentare se numără: greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. Problema e că în unele cazuri poate dura doar câteva ore pană la apariția simptomelor, în altele – zile, în funcție de agentul patogen implicat.

„Când pregătiți mesele, nu uitați să țineți copiii mici în afara bucătăriei și să limitați răspândirea germenilor prin spălarea mâinilor, a suprafețelor din bucătărie, a ustensilelor și a plăcilor de tăiat, frecvent cu apă caldă cu săpun", a spus Loden.

Iată câteva lucruri importante și simple, de siguranță alimentară, de care trebuie să țineți cont atunci când gătiți:

Alimentele: 

- Trebuie cumpărate numai de la surse autorizate. Trebuie să fie în termen de valabilitate, să nu fie stricate sau să nu prezinte un miros neplăcut. 

Pregărirea:

- Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor crude, dar și înainte de a atinge sau mânca alte alimente.

- Nu spălați ouăle, carnea sau păsările de curte, deoarece acestea pot răspândi bacterii dăunătoare.

- Păstrați carnea, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente.

- Folosiți cuptorul cu microunde, apa rece sau frigiderul pentru a dezgheța carnea congelată sau păsările de curte.

Gătitul

- Gătăți bine alimentele, iar dacp faceți spre exemplu curcan la tavă sau porc de lapte la tavă, să vă asigurați că umplutura este bine gătită.

Depozitarea

- Bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare se înmulțesc cel mai rapid între 4 și 60 de grade Celcius. Înghețați ce vă rămâne de la masă sau ineți alimentele la temăeraturi sub 4 grade pentru a reduce înmulțirea bacteriană.

- După masă, scoateți carnea rămasă de pe curcan sau pe porc, și păstrați-o în frigider. O întreagă carcasă introdusă în frigider nu se va răci suficient de repede.

- Evitați contaminarea încrucișată acoperind complet fiecare aliment din frigider.

- Consumați sau congelați resturile în cel mult trei-patru zile.

Simptomele unei toxiinfecții alimentare

Dacă aveți simptome de intoxicație alimentară, beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Consultați medicul dacă aveți simptome severe, inclusiv:

- Febra ridicată (peste 38,6),

- Sânge în scaun sau vărsături,

- Vărsături frecvente care împiedică menținerea lichidelor în organism,

- Semne de deshidratare, cum ar fi scăderea marcată a urinării, o gură (sau gât) foarte uscată sau senzație de amețeli atunci când stați în picioare,

- Diaree care durează mai mult de trei zile (la adulți, la copii chiar 2 zile).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel