Topirea ghețarilor, un sfârșit pe care sigur nu ni-l dorim. Ce se întâmplă dacă dispar ghețarii, 9 efecte devastatoare: Fără curent, fără apă, foamete și consecințe economice severe

Topirea ghetarilor - Foto: Freepick @jcomp @unaihuiziphotography
Pe măsură ce ghețarii dispar, oamenii pierd mult mai mult decât gheață. De ce se topesc, ce se întâmplă dacă dispar, care sunt efectele devastatoare asupra vieții.

Pe măsură ce ghețarii se retrag, ei modifică povestea umană în moduri profunde.

Ghețarii din întreaga lume se micșorează mai repede decât se credea până acum, lucru care vine cu multe efecte nedorite pentru omenirea care se bazează de gheață pentru apă, energie și hrană.

Activitatea umană este principalul vinovat pentru emisiile de dioxid de carbon și de alte gaze cu efect de seră. Nivelul mării și stabilitatea globală depind de modul în care evoluează aceste mari mase de zăpadă recristalizată

Nu există niciun loc de pe planetă, cu excepția Asiei de sud-est, capabil să reziste efectelor unui fenomen care a topit peste 9,6 miliarde de tone de gheață glaciară în lume începând din 1961, potrivit unui studiu realizat în 2019 prin satelit de către Universitatea din Zurich (Elveția), și care amenință să evapore peste o treime din toți ghețarii până în 2100, potrivit World Wildlife Fund.

Ce sunt ghețarii?

Formarea unui ghețar durează milenii, iar dimensiunea sa variază în funcție de cantitatea de gheață pe care o reține pe parcursul vieții sale. Comportamentul acestor mase amintește de cel al râurilor pe care le alimentează în timpul dezghețului, iar viteza lor depinde de frecarea și de panta terenului pe care se deplasează. În total, ghețarii acoperă 10% din suprafața Pământului și, împreună cu calotele de gheață, reprezintă aproape 70% din apa dulce din lume.

Ghețarii sunt râuri masive de gheață care există pe uscat, inclusiv în toate lanțurile muntoase majore din lume, precum și în Groenlanda și Antarctica. Pe măsură ce Pământul se încălzește din cauza schimbărilor climatice, ghețarii se topesc. Noile cercetări sugerează că ghețarii din lume dispar mai repede decât estimau oamenii de știință anterior și că aceștia ar putea conține cu până la 20% mai puțină apă decât credeau cercetătorii.

"Munții cu ghețari pe ei - Anzii, Himalaya, mulți alții din întreaga lume - sunt o sursă remarcabilă de stocare a apei. Acea apă stocată este prezentă și disponibilă, în special în timpul anotimpurilor mai secetoase", spune Paul Mayewski, glaciolog la Universitatea din Maine.

Dacă ghețarii sunt mai mici decât se credea anterior, înseamnă că omenirea este cu atât mai aproape de un viitor în care peste un miliard de oameni care se bazează pe ghețari vor avea nevoie de o sursă alternativă de apă. Topirea rapidă a ghețarilor este, de asemenea, periculoasă, deoarece poate provoca inundații și alunecări de teren catastrofale, așa cum s-a întâmplat în nordul Indiei în 2021.

"Ați fi surprins să aflați cât de puține știm despre ghețarii de munte, chiar dacă ne bazăm adesea pe ei pentru viața de zi cu zi", spune Mathieu Morlighem, glaciolog la Dartmouth College și autor al unui studiu publicat săptămâna aceasta, care include cel mai precis portret realizat vreodată al ghețarilor de munte la nivel mondial, potrivit NPR.

Interesant de citit: Infecțiile nosocomiale NU sunt doar ale României. Ce sunt, de fapt, și De Ce apar. Cele mai frecvente bacterii pe care le poți LUA din spital și cum se TRANSMIT

Există cu aproximativ 20% mai puțină apă captivă în ghețarii montani decât se credea anterior. 85% dintre ghețari s-au retras între 2000 și 2020

 

Până în prezent, cele mai bune estimări ale cantității de apă captată în ghețarii montani se bazau pe o metodă rudimentară care lua în considerare suprafața, dar nu și adâncimea.

Noul studiu utilizează imagini din satelit pentru a estima adâncimea gheții și constată că există cu aproximativ 20% mai puțină apă captivă în ghețarii montani decât se credea anterior.

Această constatare este susținută de cercetări recente ale oamenilor de știință de la Universitatea din Ottawa, care au examinat imaginile din satelit a aproximativ 1.700 de ghețari din emisfera nordică, inclusiv din Canada, SUA, Groenlanda și Rusia. Aceștia au constatat că 85% dintre ghețari s-au retras între 2000 și 2020.

Un al treilea studiu, publicat de oameni de știință a analizat în mod special un ghețar montan celebru: întinderea de gheață din vârful Muntelui Everest, cunoscută sub numele de ghețarul South Col. South Col este situat la o altitudine extraordinar de mare - peste 26.000 de metri - unde temperaturile nu se încălzesc suficient pentru ca gheața să se topească.

Dar acest lucru nu a împiedicat ghețarul să se micșoreze, au constatat cercetătorii. Acest lucru se datorează faptului că aerul din vârful Everest se încălzește pe măsură ce clima se schimbă. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, chiar dacă temperaturile rămân sub zero grade. Pe măsură ce vântul freacă gheața, apa înghețată se transformă în vapori, iar umiditatea este aspirată de aerul mai cald.

Acest proces s-a accelerat atât de mult încât ghețarul South Col pierde în fiecare an acumulări de gheață de 10 ani și este pe cale să dispară în aproximativ 30 de ani, spune Mayewski.

Oamenii de știință au prezis anterior că topirea în continuare a ghețarilor montani ar contribui cu aproximativ 13 centimetri în plus la nivelul global al mării în viitor. Noua cercetare revizuiește această estimare la aproximativ 10 centimetri.

"Poate părea o cifră mare, dar este foarte mică în comparație cu creșterea nivelului mării pe care o preconizăm la sfârșitul secolului", spune Morlighem. De departe, cel mai important factor care va determina creșterea viitoare a nivelului mării este topirea calotelor de gheață uriașe din Groenlanda și Antarctica.

De ce se topesc ghețarii. Care sunt cauzele

Trebuie să știi asta: Cum otrăvește Teflonul întreaga lume. C8, substanța asociată cu 6 boli GRAVE, ASCUNSĂ ani de zile, prezentă în sângele tuturor: Fiecare casă are o tigaie. Am fost MINȚIȚI, manipulați

Creșterea temperaturii Pământului a fost, fără îndoială, responsabilă pentru topirea ghețarilor de-a lungul istoriei. Astăzi, viteza cu care avansează schimbările climatice ar putea să îi facă să dispară în timp record.

1. Emisiile de CO2

Concentrația atmosferică de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră (GES) produse de industrie, transporturi, despăduriri și arderea combustibililor fosili, printre alte activități umane, încălzesc planeta și determină topirea ghețarilor.

Încălzirea oceanelor: oceanele absorb 90% din căldura Pământului, iar acest fapt influențează topirea ghețarilor marini, care se află mai ales în apropierea polilor și pe coastele Alaskăi (Statele Unite).

2. Arderea combustibililor fosili

Arderea combustibililor fosili a dus la acumularea de gaze cu efect de seră în mediul înconjurător, influențând astfel tendința de încălzire, deoarece acestea rețin căldura în atmosferă. Creșterea temperaturilor face ca tot mai mulți ghețari să se topească, în consecință, acest lucru ajunge să expună pământul de dedesubt.

Cercetările arată că ghețarii sunt capabili să absoarbă aproximativ 20% din căldura de la soare, reflectând restul de 80%. Așadar, expunerea pământului schimbă această situație, deoarece acum pământul absoarbe cea mai mare parte a căldurii și reflectă un procent mai mic. Acesta este un cerc vicios care a afectat deja cea mai mare parte a planetei și care va fi destul de dificil de oprit dacă nu se pun în aplicare soluții în cel mai scurt timp posibil.

Conform cercetărilor repetate ale NASA privind încălzirea globală, acestea arată că marginile calotei glaciare a Groenlandei se micșorează rapid. Mai mult, ghețarii din Garhwal Himalaya din India se retrag într-un ritm atât de rapid încât se crede că aceștia vor dispărea practic până în 2035.

3. Forajul de petrol și gaze naturale

Procesul de extracție a petrolului și a gazelor naturale emite, de asemenea, metan, care este principalul constituent al gazului natural. În plus, gazul este mai dăunător pentru mediu decât dioxidul de carbon, reținând căldura mai eficient și intensificând încălzirea globală. 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv metanul, din Statele Unite provin din petrol, gaze și cărbune care au fost extrase de pe terenurile guvernamentale.

Scurgerile evitabile și infrastructura defectuoasă în producția de gaze naturale sunt atât de frecvente încât sporesc considerabil poluarea cu metan în regiunile și în jurul acestora. De asemenea, companiile de petrol și gaze naturale eliberează de fiecare dată în mod intenționat metan în atmosferă prin emisii, prin evacuarea restricționată a gazelor naturale și prin arderea unei părți din acesta în aer. 

4. Defrișările de păduri

Copacii joacă o funcție foarte importantă în echilibrarea ecosistemului și în răcirea generală a planetei. Poate de aceea sunt numiți "ventilatoarele naturale" ale planetei. Așadar, tăierea copacilor pentru a crea mai mult spațiu pentru activitățile umane se dovedește a fi, de fapt, dăunătoare pentru echilibrul ecologic.

Defrișările au o mulțime de efecte negative, cum ar fi creșterea nivelului mării. De asemenea, se înregistrează o creștere a emisiilor de dioxid de carbon, în timp ce copacii absorb mai puțin dioxid de carbon, deoarece numărul lor este în mod constant redus din cauza defrișărilor. Prin urmare, aceasta grăbește încălzirea globală și creșterea nivelului mării.

Studiile efectuate pe muntele Kilimanjaro arată că gheața de pe munte s-a retras, iar motivul principal a fost stabilit ca fiind defrișările din zonele înconjurătoare. Dacă tendința continuă și în zonele în care au fost defrișați cei mai mulți copaci, se așteaptă ca în câțiva ani câmpurile de gheață de pe munte să dispară complet.

5. Navele care sparg gheața

În timpul lunilor de vară, navele spărgătoare de gheață se îndreaptă spre nord în Oceanul Arctic, spărgând gheața din mare, navele ajung să lase dâre de ape libere. Gheața marină arctică este capabilă să reflecte cea mai mare parte a căldurii, ajutând astfel la menținerea Arcticii și a restului emisferei nordice la răcoare.

Cu toate acestea, apa liberă are o capacitate mai mică de a reflecta razele soarelui decât gheața, astfel că apa absoarbe o cantitate mai mare de căldură. Acest lucru sfârșește prin a încălzi apa și, în consecință, prin a topi mai multă gheață.

Prin urmare, oamenii de știință confirmă faptul că încălzirea continuă a apei va crește încălzirea și va duce la pierderea gheții marine în Arctica. Walt Meier, cercetător la NSIDC, a declarat că, chiar și în timpul verii, gheața de mare este capabilă să reflecte cel puțin 50% din căldura soarelui, în timp ce oceanul este capabil să reflecte doar aproximativ 10% din căldură, în timp ce 90% este absorbită, încălzind astfel oceanul și mediul înconjurător.

Vezi și asta: Substanța din CASĂ sau APĂ care poate declanșa CANCERUL pulmonar. Care sunt simptomele, cauzele și STADIILE de boală. Cum îl putem preveni

Ce se întâmplă dacă dispar ghețarii. Care sunt efectele topirii ghețarilor asupra oamenilor, animalelor și a vieții în general

 

Universitatea din Zurich a arătat că topirea ghețarilor s-a accelerat în ultimele trei decenii. Această pierdere de gheață a ajuns deja la 335 de miliarde de tone pe an, ceea ce reprezintă 30% din rata actuală de creștere a oceanelor.

1. Creșterea nivelului mării

Topirea ghețarilor a contribuit la creșterea nivelului mării cu 2,7 centimetri din 1961. În plus, ghețarii lumii conțin suficientă gheață, aproximativ 170.000 de kilometri cubi, pentru a ridica nivelul mării cu aproape o jumătate de metru.

Topirea ghețarilor contribuie la creșterea nivelului mării, ceea ce, la rândul său, sporește eroziunea costieră și crește valurile de furtună, deoarece încălzirea temperaturilor aerului și ale oceanelor creează furtuni de coastă mai frecvente și mai intense, precum uraganele și taifunurile. Mai exact, calote glaciarele din Groenlanda și Antarctica sunt cele care contribuie cel mai mult la creșterea globală a nivelului mării. În prezent, stratul de gheață din Groenlanda dispare de patru ori mai repede decât în 2003 și contribuie deja cu 20% la creșterea actuală a nivelului mării.

Cât de mult și cât de repede se vor topi aceste calote de gheață din Groenlanda și Antarctica în viitor vor determina în mare măsură creșterea nivelului oceanelor în viitor. Dacă emisiile continuă să crească, se așteaptă ca rata actuală de topire a calotei glaciare din Groenlanda să se dubleze până la sfârșitul secolului. În mod alarmant, dacă toată gheața din Groenlanda s-ar topi, nivelul global al mării ar crește cu 6 metri.

2. Impactul asupra climei

Dezghețarea ghețarilor de la poli încetinește curenții oceanici, un fenomen legat de modificarea climei globale și de o succesiune de fenomene meteorologice din ce în ce mai extreme pe tot globul.

În prezent, zona arctică se încălzește de două ori mai repede decât oriunde pe Pământ, iar gheața de mare din această zonă scade cu peste 10% la fiecare 10 ani. Pe măsură ce această gheață se topește, încep să apară pete mai întunecate de ocean, eliminând efectul care răcea anterior polii, creând temperaturi mai ridicate ale aerului și, la rândul său, perturbând modelele normale de circulație oceanică. Cercetările arată că vortexul polar apare mai frecvent în afara Arcticii din cauza modificărilor aduse curentului cu jet, cauzate de o combinație de încălzire a temperaturilor aerului și a oceanelor în Arctica și la tropice.

Topirea ghețarilor la care asistăm în prezent în Antarctica și Groenlanda modifică circulația Oceanului Atlantic și a fost asociată cu prăbușirea pescuitului în Golful Maine și cu furtuni și uragane mai distructive în întreaga planetă.

3. Dispariția unor specii

Topirea ghețarilor va duce, de asemenea, la dispariția a numeroase specii, deoarece ghețarii reprezintă habitatul natural al mai multor animale, atât terestre, cât și acvatice.

Ceea ce se întâmplă în aceste locuri are consecințe pe întreg globul. Pe măsură ce gheața de mare și ghețarii se topesc și oceanele se încălzesc, curenții oceanici vor continua să perturbe tiparele meteorologice din întreaga lume. Industriile care se bazează pe pescuitul dinamic vor fi afectate, deoarece apele mai calde vor schimba locul și momentul în care peștii își depun icrele. Comunitățile de coastă vor continua să se confrunte cu facturi de miliarde de dolari pentru recuperarea în caz de dezastre, pe măsură ce inundațiile devin mai frecvente și furtunile mai intense. Oamenii nu sunt singurii afectați. În Arctica, pe măsură ce gheața marină se topește, animalele sălbatice, cum ar fi morsele, își pierd locuința, iar urșii polari petrec mai mult timp pe uscat, ceea ce provoacă rate mai mari de conflicte între oameni și urși, potrivit WWF

4. Mai puțină apă dulce

Dispariția ghețarilor înseamnă, de asemenea, mai puțină apă pentru consumul populației, o capacitate mai mică de generare a energiei hidroelectrice și mai puțină apă disponibilă pentru irigații.

Studiile arată că doar 2% din apa disponibilă este apă dulce pe care oamenii o pot consuma. Peste 70% este formată din ghețari și zăpadă. Apa care s-a topit se reînnoiește transformându-se în gheață prin răcire pentru a forma ghețari. În multe zone din univers, aceasta este principala sursă de apă dulce. Cu toate acestea, odată cu creșterea populației și cu reducerea masei ghețarilor, în anii următori va exista o lipsă gravă de apă dulce.

5. Inundații extreme

Există zone care au ghețari de gheață la altitudini mai mari, iar aceștia se dezgheață cu toții rapid, topirea provocând o creștere bruscă a aportului de apă în alte corpuri de apă, cum ar fi râurile, lacurile și mările. Excesul de apă poate duce la crearea de noi lacuri care vor continua să crească în mărime.

Aceste evenimente sunt foarte alarmante, deoarece corpurile de apă ar putea avea un volum foarte mare. Rezultatul este revărsarea, care va fi un dezastru major, deoarece vor distruge totul în calea lor și vor lăsa mii de oameni fără adăpost, cum a fost cazul din Bangladesh.

6. Lipsa energiei electrice

O mulțime de locuri din întreaga lume depind exclusiv de apa care curge constant din ghețarii care se topesc pentru a produce energie electrică. Reducerea sau oprirea curgerii apei va însemna oprirea producției de electricitate.

Lumea modernă nu se poate lipsi de electricitate, caz în care oamenii vor recurge la alte forme de producere a energiei electrice, dintre care unele vor sfârși prin a polua mediul înconjurător și vor crește și mai mult încălzirea globală.

7. Recontaminarea mediului înconjurător

Este posibil ca o mulțime de persoane să nu fie familiarizate cu DDT și cu o mulțime de alte astfel de pesticide, deoarece acestea au fost interzise pe tot globul cu ani în urmă. Cercetările spun că o mulțime de astfel de poluanți chimici și pesticide au devenit aeropurtați și, în cele din urmă, s-au depus în locurile friguroase care conțin ghețari, iar pentru o perioadă de timp, substanțele chimice dăunătoare au rămas captive în straturi. Topirea rapidă a ghețarilor degajă acum substanțele chimice înapoi în împrejurimi și în corpurile de apă, potrivit Conserve Energy Future.

8. Creșterea încălzirii globale

Ghețarii joacă un rol important în reflectarea și absorbția căldurii pe Pământ. Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce ghețarii continuă să se topească, temperaturile din întreaga lume vor continua să crească în același ritm. În unele locuri, micii ghețari de gheață au dispărut deja, lăsând pământul la vedere. Pământul nu este capabil să absoarbă atât de multă căldură pe cât o pot face ghețarii, astfel încât căldura va continua să crească, mai mulți ghețari vor continua să se topească, iar nivelul apei va continua să crească.

9. Foamete și consecințe economice severe

Consecințele topirii ghețarilor de gheață nu s-au limitat doar la o parte a lumii, ci la întregul glob. Fiecare continent se confruntă cu efectele negative ale topirii rapide a ghețarilor de gheață, cum ar fi inundațiile și alte dezastre legate de ghețari, care necesită un capital financiar de intervenție uriaș pentru a fi atenuate. Partea cea mai gravă este că nu este posibil să se oprească topirea rapidă a ghețarilor din cauza ratei tot mai mari a încălzirii globale.

Plantele agricole care depind în principal de ploi nu vor fi, cel mai probabil, afectate de topirea ghețarilor. Cu toate acestea, astfel de locuri sunt puține și nu contribuie la cea mai mare parte a terenurilor agricole.

În perioadele secetoase, apa proaspătă din ghețari va fi în lipsă, ceea ce va cauza uscarea terenurilor care nu sunt potrivite pentru agricultură. Consecința va fi o reducere a producției agricole globale.

Ce putem face ca ghețarii să nu se mai topească într-un mod alarmant

 

Glaciologii consideră că, în ciuda pierderii masive de gheață, mai avem timp să salvăm ghețarii de la dispariția lor previzibilă. Iată câteva idei și propuneri despre cum putem contribui la atingerea acestui obiectiv:

1. Opriți schimbările climatice

Pentru a stopa schimbările climatice și a salva ghețarii, este indispensabil ca emisiile globale de CO2 să fie reduse cu 45 % în următorul deceniu și să ajungă la zero după 2050.

2. Încetinirea eroziunii acestora

Revista științifică Nature a sugerat construirea unui baraj de 100 de metri lungime în fața ghețarului Jakobshavn (Groenlanda), cel mai afectat de topirea Arcticii, pentru a limita eroziunea acestuia, citează Iberdrola.

3. Combinați aisberguri artificiale

Arhitectul indonezian Faris Rajak Kotahatuhaha a fost premiat pentru proiectul său "Refreeze the Arctic", care constă în colectarea apei din ghețarii topiți, desalinizarea ei și reînghețarea ei pentru a crea blocuri de gheață hexagonale de mari dimensiuni. Datorită formei lor, aceste blocuri de gheață ar putea fi apoi combinate pentru a crea mase înghețate.

4. Creșterea grosimii lor

Universitatea din Arizona a propus o soluție aparent simplă: să fabrice mai multă gheață. Propunerea lor constă în colectarea gheții de sub ghețar prin intermediul unor pompe acționate de energia eoliană, pentru a o împrăștia peste calota superioară, astfel încât să înghețe, întărind astfel consistența acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel