Top 10 cele mai bine vândute medicamente din lume. Imunoterapie, miliarde de dolari

Cele mai bine vândute medicamente din lume
În Top 10 cele mai vândute medicamente din lume, opt sunt din categoria imunoterapie/biologice, unul este un anticoagulant puternic, iar al zecelea este un vaccin! Vorbim de un total de 82,4 miliarde de dolari obținute din vânzări anul trecut și de zeci, poate sute de milioane de vieți salvate cu aceste medicamente. 

Așa cum probabil știți deja, în 2018 premiul Nobel pentru Medicină l-au luat James P. Allison şi Tasuku Honjo, un american și un japonez, pentru descoperirea imunoterapiilor care tratează cancerul și alte boli cronice.
Dovada eficienței acestor tratamente se vede însă și în vânzări. Din Top 10 cele mai bine vândute medicamente din lume, unul este un vaccin – paccinul pneumococic 13 – iar restul sunt imunoterapii.

Topul celor mai vândute 10 medicamente din lume a fost realizat de Nature Reviews Drug Discovery. Iată clasamentul: 

Locul 1 - Adalimumab 

Adalimumab (Humira, AbbVie) rămâne cel mai bine vândut medicament, pentru al doilea an la rând, înregistrând vânzări globale de 19,9 miliarde de dolari în 2018 și 18,4 miliarde de dolari în 2017, conform unui brief biobusiness din Nature Reviews Drug Discovery

Doi factori care ar par să mențină Humira pe primul loc un pic mai mult: AbbVie a crescut recent cu 6,2% prețul de listă al tratamentului care e blockbuster în tratarea unei boli dizabilitante: artrita reumatoidă. La sfâtșitul anului 2018, US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un biosimilar pentru Humira (Hyrimoz, de la Sandoz), însă datorită protecției brevetului, acesta nu va intra pe piață până în 2023.

Indicațiile acestui medicament biologic sunt: artrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă, boala Crohn, colita ulcerativă, psoriazisul, hidradenita supurativă, uveita și artrita juvenilă idiopatică.

Locul 2 - Lenalidomida 

Al doilea biologic din top, în 2018 (dar și în 2017) a fost Lenalidomida (Revlimid, de la Celgene), un medicament pentru cancer de sânge (care se administrează odată cu dexametazona). A avut vânzări de 9,7 miliarde de dolari în 2018, în creștere față de doar 8,2 miliarde de dolari în 2017.

Indicațiile sale sunt în mielom multiplu, dar lenalidomida a demonstrat eficacitate și în sindroame mielodisplazice.

Locul 3 - Pembrolizumab 

Pembrolizumab (Keytruda, de la Merck), un inhibitor pentru PD-L1 care tratează cancerul pulmonar și alte tipuri de tumori. Vânzările de Pembrolizumab au ajuns la 7,2 miliarde de dolari în 2018, în comparație cu doar 3,8 miliarde de dolari cu un an mai devreme, în conformitate cu Nature brief de Lisa Urquhart de la EP Vantage, Londra, Marea Britanie.
Pembrolizumab este indicat în melanom avansat (nerezecabil sau metastatic), carcinom pulmonar altul decât cel cu celule mici, limfom Hodgkin clasic (LHc) recidivat sau refractar, carcinom urotelial local avansat sau metastatic și carcinom cuamos de cap și de gât.

Locurile 4+5+6: Trastuzumab, Bevacizumab și Rituximab

Urmează trei medicamente – imunoterapii - împotriva cancerului, toate de la Roche:

- Trastuzumab (Herceptin) se află pe locul patru în topul vânzătorilor, cu 7,1 miliarde de dolari, la același nivel ca în 2017. Indicațiile sale sunt cancer de sân, incipient sau metastazat și cancer gastric.

- Bevacizumab (Avastin) deține locul 5 cu topul vânzărilor, cu 7 miliarde de dolari în 2018, în creștere ușoară de la 6,8 miliarde de dolari în 2017. Indicațiile sale sunt: Cancer de colon, cancer de sân metastazat, cancer pulmonar avansat altul decât cel cu celulele mici, cancer renal avansat, cancer ovarian epitelial, cancer al trompelor uterine (care fac legătura între ovare și uter) sau de peritoneu (membrana care căptușește abdomenul), cancer cervical (de col uterin) persistent, recurent sau metastazat.

- Rituximab (Rituxan) este pe locul 6, cu vânzări de 6,9 miliarde de dolari în 2018, în scădere de la 7,5 miliarde de dolari în 2017. Indicațiile sale sunt: Limfom non-Hodgkin, leucemie limfocitară cronică, Poliartrită reumatoidă, Granulomatoză cu poliangeită şi poliangeită microscopică.

Nu se știe cât timp aceste trei medicamente pentru cancer rămâne în top 10, având în vedere recenta aprobarea biosimilarelor din SUA, pentru fiecare dintre ele.

Locul 7 - nivolumab 

Un inhibitor de rival al punctului de control, nivolumab (Opdivo, de la Bristol-Myers Squibb), cu o varietate de indicații aprobate: cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, Carcinom renal, Limfom Hodgkin clasic, Cancer scuamos de cap şi gât, Carcinom urotelial și melanom, a intrat și el în top 10 în acest an, ocupând locul 7, cu vânzări de 6,7 miliarde USD în 2018, de la doar 4,9 miliarde de dolari în 2017.

Locul 8 - Apixaban 

Pe locul 8 este Apixaban (Eliquis, de la Bristol-Myers Squibb). Inhibitorul direct al factorului Xa folosit pentru tratamentul evenimentelor tromboembolice venoase și prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC) la persoanele cu fibrilație atrială a avut, în 2018, vânzări de 6,4 miliarde de dolari, de la 4,9 dolari miliarde în 2017.

Locul 9 - Prevnar 13

Vaccinul pneumococic Prevnar 13 (de la Pfizer) s-a plasat pe locul nouă pe topul vânzărilor în 2018, obținând 5,8 miliarde de dolari ( față de 5,6 miliarde dolari în 2017).

Locul 10 - Ustekinumab 

Ustekinumab (Stelara, Johnson & Johnson) este numărul 10 și închide topul de vânzări. Inhibitorul interleukinei 12 și interleukinei 23, utilizat pentru psoriazisul plachetar moderat până la sever, artrită psoriazică activă și boala Crohn moderată până la severă a avut vânzări de 5,7 miliarde de dolari în 2018, de la doat 4 miliarde de dolari cu un an înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel