Deciziile nutriționale, în special...
Tocătorul de bucătărie se regăsesște în arsenalul de instrumente de gătit. Sunt persoane care aleg un tocător de lemn în locul celor realizate din alte materiale. Însă, întreținerea unui tocător de lemn este mai specială.
Tocătorul de lemn poate reprezenta un pericol pentru sănătate dacă nu este spălat corespunzător. Este nevoie de curățare regulată pentru a evita contaminarea alimentelor cu bacterii, cum ar fi E. coli, care pot provoca boli alimentare.
Potrivit specialiștilor, ar trebui să utilizați mai multe tocătoare - una pentru carnea crudă și una pentru produsele proaspete. Dacă nu puteți face acest lucru, un tocător ar trebui să fie suficient atâta timp cât îl curățați bine, arată Healthline.
Iată cum să vă spălați tocătorul de lemn:
- Curățați suprafața tocătorului cu apă fierbinte și detergent, pentru a elimina resturile alimentare și bacteriile.
- Clătiți cu apă curată pentru a elimina reziduurile de detergent.
- Spălați suprafața plăcii de tăiere din lemn cu apă fierbinte și cu săpun după fiecare utilizare și înainte de a utiliza placa pentru un alt aliment.
Tocătorul de lemn trebuie igienizat o dată pe săptămână cu un produs pe bază de acid - cum ar fi sucul de lămâie sau oțetul alb, o soluție diluată de înălbitor sau un alt dezinfectant comercial - și lustruit cu un ulei mineral de calitate alimentară o dată pe lună pentru a-l menține într-o stare optimă.
Sunt patru pași simpli de urmat.
Vezi și: Unghiile, repere pentru anumite boli. Ce semne nu trebuie să ignori niciodată
Dacă utilizați același tocător pentru carne crudă și produse proaspete, ar trebui să curățați și să igienizați bine placa după fiecare utilizare. Utilizarea tocătoarelor separate poate reduce la minimum riscul de intoxicație alimentară.
Departamentul agriculturii din SUA (USDA) recomandă spălarea tuturor tocătoarelor - indiferent dacă sunt realizate dintr-un material poros, cum ar fi lemnul sau unul neporos, cum ar fi plasticul sau sticla - cu apă caldă și cu detergent după fiecare utilizare
De asemenea, FDA recomandă spălarea cu apă fierbinte, cu detergent, după pregătirea fiecărui produs alimentar și înainte de a utiliza placa pentru un alt aliment.
Studii mai vechi demonstrează că spălarea între utilizări este cea mai eficientă modalitate de a reduce bacteriile de pe suprafața tocătorului și de a evita contaminarea încrucișată bacteriană, transferul bacteriilor de la o suprafață la alta.
Vezi și: Presbiacuzia, pierderea auzului odată cu îmbătrânirea. De la ce vârstă debutează
După spălare, tamponați tocătorul cu prosoape de hârtie de unică folosință și apoi lăsați-l să se usuce la aer în picioare sau pe un suport ridicat cu flux de aer. Dacă lăsați tocătorul să se usuce pe o suprafață plană, o parte se poate îndoi.
Fiți atenți la faptul că prosoapele de bucătărie din pânză pot adăposti bacterii care pot fi transferate pe suprafața plăcii. Asigurați-vă că spălați frecvent prosoapele de bucătărie.
Se lasă tocătorul să se usuce complet înainte de a trece la etapa de igienizare.
Unele plăci de tăiere conțin compuși antibacterieni, cum ar fi triclosanul. Cu toate acestea, studii mai vechi indică faptul că acestea nu sunt, în general, eficiente împotriva majorității bacteriilor alimentare, iar spălarea repetată reduce proprietățile antibacteriene.
Studiile sugerează, de asemenea, că diferite tipuri de lemn pot reține cantități diferite de bacterii, în funcție de textura, porozitatea și capacitatea fiecărui tip de lemn de a absorbi apa.
Este important să igienizați tocătorul pentru a reduce cantitatea de bacterii de pe suprafața plăcii și pentru a elimina mirosurile. Spălarea doar cu săpun de vase poate să nu fie eficientă.
USDA și FDA recomandă utilizarea unei soluții diluate de înălbitor pentru igienizarea tocătoarelor.
Vezi și: Zeama de murături, beneficii pentru sănătate. Ce indicații are
Iată cum să igienizați placa de tăiere din lemn:
- Frecați suprafața tocătorului de lemn cu oțet sau o lămâie sau pulverizați cu un alt dezinfectant la alegere.
- Lăsați această soluție să stea pe tocător timp de 1-5 minute.
- Clătiți cu apă și lăsați să se usuce la aer, așa cum este descris mai sus.
Tocătoarele de lemn uscat sunt predispuse la deteriorări, fisuri și așchii. Întreținerea acestuia este cea mai bună modalitate de a reține umiditatea și de a prelungi durata de viață a plăcii. Puteți utiliza uleiuri minerale de calitate alimentară, cum ar fi parafina lichidă sau uleiul de arțar.
Iată câteva sfaturi pentru ceea ce ar trebui să evitați să faceți tocătorul de lemn, potrivit Healthline.
- Nu scufundați tocătorul în apă. Plăcile din lemn sunt poroase și se pot umfla sau se pot deforma atunci când sunt înmuiate, ceea ce duce la fisuri și la un ciclu de utilizare mai scurt.
- Nu așezați tocătorul într-o mașină de spălat vase decât dacă este marcată cu "siguranță pentru mașina de spălat vase". Studii mai vechi indică faptul că spălarea într-o mașină de spălat vase poate redistribui bacteriile din lemn în vasele dvs.
- Nu folosi uleiuri vegetale regulate pentru a întreține tocătorul de lemn, deoarece acestea devin râncede și pot provoca miros urât.
- Nu folosiți tocătoare cu crăpături și caneluri greu de curățat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Deciziile nutriționale, în special...
Un studiu recent sugerează că există...
Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Produsele ecologice nu sunt automat...
În 2016, Philip Morris International...