Hidratarea este un obicei esențial...
Tiroidita este inflamarea tiroidei, glanda situată în partea din față a gâtului care eliberează o varietate de hormoni. Acești hormoni ajută la reglarea metabolismului și joacă un rol crucial în reacțiile fizice și emoționale, cum ar fi frica, emoția și plăcerea.
Tiroidita include un grup de afecțiuni care determină inflamarea tiroidei, iar cele mai multe tipuri de tiroidită duc fie spre hipertiroidism, fie spre hipotiroidism.
Tiroidita subacută este un tip rar de tiroidită care provoacă durere și disconfort la nivelul tiroidei. Persoanele cu această afecțiune vor avea simptome de hipertiroidism, iar mai apoi vor dezvolta simptome de hipotiroidism.
Sezonul rece poate crește incidența afecțiunilor endocrine, iar una dintre acestea este chiar tiroidita subacută.
”Ne referim la sezonul rece, cum este acum (n.r. cu temperaturi peste normalul perioadei), fiindcă atunci când există ger știm că și infecțiile de tract respirator sunt mai puțin frecvente comparativ cu vremea aceasta schimbătoare, dar, într-adevăr, tiroidita subacută are o incidență sezonieră, acum, și avem destul de multe cazuri.
Nu este o patologie endocrină cu frecvență foarte ridicată, dar are o evoluție particulară”, a declarat dr. Corina Neamțu, medic prima endocrinologie.
Potrivit medicului, cauzele tiroiditei subacute nu sunt cunoscute cu exactitate, ”dar statistic vorbind, această inflamație non-infecțioasă a tiroidei apare după un episod respirator acut viral, în zona urechilor, a gâtului, la 2-3 săptămâni sau imediat după”, a mai spus medicul.
Tiroidita subacută este puțin mai frecventă la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani decât la bărbații de aceeași vârstă. În general, apare după o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau oreionul.
Deoarece tiroidita subacută apare după un episod respirator, parte dintre simptome sunt confundate cu cele din sfera ORL, acesta fiind și motivul pentru care pacienții ajung după medicul de familie la un specialist ORL.
”Practic, pacientul pare că se recuperează după episodul respirator, însă reapare febra, starea de maleză și anumite dureri în zona cervicală anterioară, atât de profunde încât acesta nu-și poate înghiți nici propria salivă, iar toate acesta duc la ideea de sferă ORL”, susține medicul.
Alte simptome ale tiroidei subacute includ modificările biochimice, ”depistate la nivelul analizelor de sânge, sindrom inflamator biologic, VSH, viteza de sedimentare până la 100, fibrinogen, proteină C Reactivă foarte crescute”, mai spune dr. Neamțu.
Majoritatea oamenilor dezvoltă de obicei hipertiroidism în stadiile inițiale ale tiroiditei subacute.
Simptomele din această etapă a bolii pot include:
- iritabilitate
- anxietate
-neliniște
- probleme de concentrare
- diaree
- pierdere bruscă în greutate
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii
- creșterea temperaturii corpului care duce adesea la transpirație excesivă
- tremurături.
Pe măsură ce boala progresează, hipotiroidismul înlocuiește în general hipertiroidismul în a doua etapă. Simptomele hipotiroidismului pot include:
- oboseală
- căderea părului
- intoleranță la frig
- constipație
- creștere bruscă în greutate
- perioade menstruale abundente
- depresie, arată Healthline.
Diagnosticul se pune în urma unei examinări fizice a gâtului, pentru a vedea dacă glanda tiroidă este crescută sau inflamată. De asemenea, pe baza simptomelor, a istoricului medical, dar și a rezultatelor analizelor de sânge.
În funcție de acestea se determină stadiul bolii, care inițial poate avea un nivel al hormonului T4 liber crescut, în timp ce TSH este scăzut, ca la stadiile mai avansate TSH să fie mai crescut, iar T4 liber mai scăzut. Un nivel anormal al acestor doi hormoni poate indica tiroidita subacută, potrivit sursei menționate.
În ceea ce privește tratamentul, medicul susține că acesta ”presupune un antiinflamator. De obicei încercăm un antiinflamator nesteroidian.
Pacienții vin deja tratați cu Ibuprofen, însă uneori nu este suficient și încercăm un antiinflamator mai potent, dar, cam jumătate dintre pacienți nu răspund la antiinflamatorul steroidian și necesită inițierea unui tratament cortizonic, care este pe o durată relativ scurtă, de 1-2, maximum 3 luni”, a mai spus medicul, la Digi 24.
Endocrinologul afirmă că tiroidita subacută se vindecă definitiv, subliniind că pe lângă inflamația tiroidei este și ”o anumită disfuncție tiroidiană care evoluează ondulant, inițial prin distrugerea foliculilor tiroidieni avem un episod de hipertiroidie tranzitorie, apoi, prin epuizarea lor, hipotiroidie. În final se ajunge la o linie normală, de funcție tiroidiană normală și boala se vindecă.
Există, bine-înțeles, și posibilitatea ca pacientul să facă, într-un alt episod inflamator de căi respiratorii superioare o recidivă”, a concluzionat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...