Zgomotul alimentar, o preocupare...
Ca rezultat al ubicuității bacteriei care provoacă tetanos, boala nu poate fi eradicată. Neurotoxinele produse în condiții anaerobe în plăgi contaminate cu sporii bacterieni conduc la tetanos. Tetanul care apare în timpul sarcinii sau în decurs de 6 săptămâni de la sfârșitul sarcinii se numește "tetanos matern", în timp ce tetanul care apare în primele 28 de zile de viață se numește "tetanos neonatal".
Persoane predispuse la tetanos
Oamenii de toate vârstele pot obține tetanos, dar boala este deosebit de comună și gravă la nou-născuți și la mamele lor atunci când mamele sunt neprotejate de tetanos de către vaccinul toxoid tetanic. Tetanus necesită tratament într-o unitate medicală, adesea într-un spital de trimitere.
Tetanosul neonatal, care este în mare parte fatal, este deosebit de obișnuit în zonele greu accesibile și în zonele rurale unde livrările au loc acasă fără proceduri sterile adecvate și în medii necurate. OMS a estimat că tetanosul neonatal a ucis aproximativ 49.000 de copii nou-născuți în 2013, o reducere de 94% față de situația din 1988, când aproximativ 787.000 de nou-născuți au murit de tetanos în prima lună de viață.
Prevenție
Tetanosul poate fi prevenit prin imunizarea cu vaccinuri cu conținut de toxoid tetanic (TTCV). Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinurilor combinate care conțin și toxoid difteric, de exemplu Td. Tetanul tetanos poate fi prevenit prin imunizarea femeilor de vârstă reproductivă cu TTCV, fie în timpul sarcinii, fie în afara sarcinii. Acesta protejează mama și - prin transferul de anticorpi tetanici la făt - și copilul ei. În plus, practicile curate atunci când o mamă dă naștere unui copil sunt, de asemenea, importante pentru a preveni tetanosul neonatal și matern.
Persoanele care se recuperează de la tetanos nu au imunitate naturală și pot fi infectate din nou și, prin urmare, trebuie imunizate. Pentru a fi protejat de-a lungul vieții, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un individ să primească 6 doze (3 doze primare plus 3 doze de rapel) de TTCV prin imunizare de rutină.
Vaccinuri recomandate
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de vaccinare primară cu 3 doze cu vaccin care conține tetanos-difteric, urmată de 3 doze de rapel. Seria primară cu 3 doze trebuie să înceapă încă din vârstă de 6 săptămâni, iar dozele ulterioare să fie administrate cu un interval minim de 4 săptămâni între doze. Cele 3 doze de rapel trebuie administrate, de preferință, în al doilea an de viață (12-23 luni), la 4-7 ani și la vârsta de 9-15 ani. În mod ideal, ar trebui să existe cel puțin 4 ani între dozele de rapel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...