Testul care îți arată dacă ai hepatită. Rezultat în 10 minute. Liana Velica: Hepatita C se poate vindeca! Hepatita B poate fi ținută sub control!

Test hepatita - Foto: Freepik @Rhjphotoandilustrat
EXCLUSIV
Testul care pune diagnosticul de hepatită. Cum se transmite hepatita. "Hepatita C se poate vindeca. Hepatita B poate fi ținută sub control".

La nivel mondial o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli cauzate de virusurile hepatitice B sau C. Hepatita este o boală silențioasă care poate avea complicații extrem de grave pe termen lung.

România s-a alăturat statelor din întreaga lume în atingerea obiectivului Organizației Mondiale a Sanătății, acela de a elimina hepatitele virale până în 2030, prin adoptarea Planului Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru Perioada 2019 – 2030, dar și prin finanțarea unor proiecte de screening pentru hepatitele virale.

În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este testarea, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale. Așa au luat naștere programele de screening LIVE(RO)1 și LIVE(RO)2, programe derulate în perioada 2018-2023, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, potrivit Institutului Clinic Fundeni.

"Nu a fost doar campanie de testare, a fost și o campanie de prevenire și campania de prevenire, credem noi, că va continua prin cabinetele acestea medicale, prin comunitățile din toată regiunea care au aflat despre asta. Sperăm că va continua și că testul va deveni accesibil. 

Cum am putut să facem noi atât de multe teste în mai puțin de 2 ani?

Utilizând teste rapide, adică a fost vorba doar de o înțepătură în deget, cu rezultatul în 10 min.

Adică lumea medicală a evoluat, a evoluat și testarea, au evoluat și tratamentele.

Vedeți în momentul acesta Hepatita C se poate vindeca. Hepatita B poate fi ținută sub control și e foarte important în continuare să vorbim despre prevenire. 

Cum s-au infectat oamenii aceștia? 

S-au infectat prin sânge și prin contact sexual. 

Mai există încă o variantă de prevenire, și anume vaccinarea. Și la capitolul vaccinare, cei care au acum 40 de ani ar trebui să fie protejați față de hepatita B. Totuși, în cadrul proiectului am găsit oameni care aveau sub 40 de ani și care aveau virusul.

De ce? Pentru că nu se vaccinaseră sau pentru că vaccinuri nu mai avea efect. Și aici ar trebui o altă politică publică, și anume vaccinul să fie accesibil și pentru persoanele adulte în România, ca metode de prevenire", a declarat Liana Velica, expert ARAS, Asociația Română Anti-SIDA, pentru DC Medical.

De ce hepatitele au tratamentul acesta diferit?

 

"De la 1 Decembrie, românii ar putea să primească rețetă compensată pentru vaccinurile contra hepatitei și să-l ia din farmacie cu jumătate de preț sau chiar acoperit integral", a spus Val Vâlcu.

"Accesul celor neasigurați la tratament pentru hepatitele B sau C este în România, ca lege, de la începutul anului trecut. Însă în momentul acesta nu se aplică.

De ce nu se aplică? Pentru că nu s-au găsit metodele cele mai potrivite să fie integrată cu vechea lege, să apară norme, norme de aplicare clare și să poată să fie funcțional. 

De ce hepatitele au tratamentul acesta diferit? Pentru că sunt boli transmisibile și pentru că dacă nu previi, dacă nu investești în prevenire, costurile legate de tratament mai târziu sunt de sute de ori mai mari costurile medicale. 

Pe lângă, mai vin costurile sociale, oameni care nu se simt bine, nu pot să muncească, oameni care se pensionează", a conchis Liana Velica.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel