Testul FIT. Cum se face testul FIT, ce trebuie să faci înainte și care e rezultatul normal. Cum poți scăpa de colonoscopie

Testul FIT - Foto: Facebook ROOCAS / Freepick @jofreepik
EXCLUSIV
Testul FIT, ce este, cine trebuie să-l facă și când. Cum se face un test FIT și care este scorul normal. Când se face colonoscopia și cum poți scăpa de ea.

Testul FIT, sau testul imunochimic fecal este un test de depistare a cancerului de colon.

FIT (testul imunochimic fecal) este un test care caută sânge într-o mostră de scaun. Acesta caută urme minuscule de sânge pe care s-ar putea să nu le puteți vedea și care ar putea fi un semn de cancer.

Urmele de sânge în scaun pot fi cauzate de alte afecțiuni medicale și nu înseamnă neapărat că aveți cancer. Dar dacă este vorba de cancer, dacă îl descoperiți într-un stadiu incipient, înseamnă că tratamentul are mai multe șanse de a funcționa.

Testul imunochimic fecal (FIT) caută urme minuscule de sânge în scaun, prea mici pentru a fi văzute. Testul recunoaște sângele uman. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil să detecteze alte tipuri de sânge în scaun care ar putea proveni de la ceva ce ați mâncat.

Medicamentele și alimentele nu interferează cu testul astfel acesta tinde să fie mai precis și să aibă mai puține rezultate fals pozitive decât alte teste.

VEZI ȘI: A crezut că are hemoroizi, dar era cancer colorectal în stadiul IV. Pacient, lecție pentru toți: Aveam metastaze în plămâni. Întotdeauna voi avea cancer, dar trăiesc viața la maxim

De ce trebuie să fac un test FIT?


Este posibil ca medicul să vă facă acest test ca parte a investigației pentru simptomele pe care le aveți. Rezultatele FIT îl ajută pe medic să decidă dacă trebuie să vă trimită de urgență pentru mai multe teste.

Medicul dumneavoastră poate recomanda screening-ul cancerului de colon pentru care se pot alege diferite teste de screening. Dacă sunteți reticenți să luați o decizie, FIT vă poate ajuta în detectarea timpurie a problemelor si vă poate salva viața. Testele de screening sunt utilizate numai dacă nu aveți simptome intestinale. Dacă aveți semne și simptome – cum ar fi dureri abdominale, modificări ale obiceiurilor intestinale, sângerări, constipație sau diaree – atunci veți avea nevoie de alte teste pentru a rezolva aceste probleme.

Este posibil să fie nevoie să faceți acest test dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancerul intestinal. Simptomele pot include:

- o modificare a obiceiului intestinal normal, cum ar fi un scaun mai liber, un scaun mai des sau constipație

- un nivel mai scăzut decât în mod normal al celulelor roșii din sânge (anemie)

- pierdere inexplicabilă în greutate

- dureri de burtă (abdominale)

"În principal, pentru cei care au factor de risc, este bine să facă un test FIT, un test fecal imunochimic. Înseamnă că se identifică în fecale prezența sângelui.

Testul acesta trebuie făcut în anumite condiții printre care că trebuie să înlături carnea din alimentație. Trebuie respectat un regim exact cu o zi înaintea testului

În momentul în care apare acest test pozitiv, automat trebuie mers mai departe și investigat.

Testul nu doare. E o probă de scaun, așa cum se dă și coproparazitologic sau testul antigen fecal, helicobacter. O probă de scaun care trebuie dusă la laborator, într-un recipient special", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum se face un test FIT?

Medicul este cel care vă va da testul și tot el este cel care vă va da instrucțiuni clare despre ce să faceți cu proba de caca.

Testul FIT îl puteți face singuri, acasă. Tot ce trebuie să faceți este să colectați o singură probă din scaun.

Cel mai simplu mod de a colecta proba este să folosiți un recipient steril în care să puteți defeca.

- urinați înainte pentru a nu uda hârtia de probă

- Atenție! Hârtia de recoltare NU trebuie să atingă apa din WC.

- Folosiți vârful bețișorului pentru colectare materiilor fecale

- închideți bine capacul recipientului

- adăugați proba în punga sterilă

- depozitați punga cu flaconul în frigider până o veți da medicului de familie

Cum se face testul FIT - tutorial VIDEO

 

Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic pentru depistarea cancerului colorectal

VEZI ȘI: A aflat că are cancer la sân după un semn bizar. Tumora era de mărimea unei mingi de tenis. Pacientă, lecție pentru femei: Am învățat să accept frumusețea care nu poate fi înlăturată de medicamente

1. În cazul în care nu puteți aduce testul în 2 zile, țineți punga la frigider. 

2. Este recomandat să aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximul 7 zile de la primirea lui.

3. După recoltare, NU turnați lichide în flaconul în care se colectează materiile fecale.

4. Nu rupeți sigiliul de aluminiu sau NU deschideți flaconul după ce ați recoltat proba.

5. NU atingeți flaconul colector cu mâinile ude deoarece se poate șterge codul de bare de pe flacon.

Care este scorul normal al testului FIT?

Rezultatele FIT mai mari de 10 sunt considerate pozitive, iar pacientul are o șansă de 1 la 4 de a suferi de cancer. Atunci când FIT este mai mic de 10, sugerează o probabilitate scăzută de cancer. Pacienții cu cancer intestinal și un FIT mai mic de 10 au adesea alte simptome, potrivit Cancer Research UK.

Un rezultat normal înseamnă că testul nu a detectat sânge în scaun. Cu toate acestea, deoarece cancerele din colon nu întotdeauna sângerează, este posibil să fie nevoie să faceți testul de câteva ori pentru a confirma că nu există sânge în scaun.

Întrebată despre metoda de depistare a cancerului de colon și cât de des trebuie să efectuăm analizele, medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a explicat ce este testul FIT.

"O cantitate foarte mică se duce la laborator și-ți spune dacă este pozitivă sau negativă, dacă există sau nu există sânge în scaun, în materiile fecale. În mod normal nu are ce să caute sânge în materiile fecale. Și bineînțeles, trebuie discutat, trebuie făcută o anamneză a pacientului să vedem, pentru că poate prezența sângelui în materiile fecale nu e din cauza afecțiunii colonului, ci poate are o boală de reflux, o lucrare dentară. Trebuie discutat cu pacientul.

Noi discutăm despre situația ideală în care un pacient care nu are tulburări gastrice, duodenale, antecedente și așa mai departe, dar are pur și simplu tulburare de tranzit sau are o încărcare genetică despre care am mai vorbit sau are scădere ponderală avansată, scade mult în greutate sau are astenie marcată", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Dacă acest test este negativ, în condițiile în care el are doar încărcare genetică și stil de viață modificat, deci dacă este un test negativ, se consideră un screening și că testul este negativ și eventual, în funcție de vârstă, de poate repeta la un interval de timp, de regulă 3 ani.

Dacă testul este pozitiv, pacientul trebuie văzut de medic și mai departe să facă o colonoscopie, care să spună dacă există sau nu un risc. Pentru că orice polip mic poate să sângereze și să dea testul pozitiv", a mai explicat medicul Florentina Ioniță Radu.

VEZI ȘI: Postul Crăciunului, ce să faci să NU te îngrași. Marea greșeală pe care o fac toți românii. Bălănică: Trei criterii importante. Mulți își pun sănătatea în pericol

Ce conține pachetul testului FIT - VIDEO

 

Alte metode de screening pentru cancerul colorectal

 

Screening-ul reprezintă un ansamblu de metode și tehnici care permite depistarea precoce a cancerului și/sau a leziunilor precanceroase înainte ca pacienții să aibă simptome sau semne clinice. Cancerul poate fi astfel detectat din timp, iar leziunile depistate într-un stadiu incipient pot fi mai ușor tratate sau poate chiar vindecate. Screening-ul cancerului colo-rectal are astfel două obiective majore: permite identificarea precoce a cancerului colorectal și previne apariția cancerului colo-rectal prin depistarea și îndepărtarea polipilor premaligni.

Există mai multe metode de testare pentru sânge ocult în sânge:

- metoda frotiului guaiac (gFOBT metoda standard)

- test rapid eliberat fără reţetă (OTC) cu reactiv pe tampon/ţesut

- metode imunochimice (iFOBT sau FIT).

Pentru fiecare metodă trebuie să se țină seamă de aspecte specifice în ceea ce privește colectarea şi testarea probelor de fecale. Pentru metodele gFOBT şi OTC, există restricţii stomatologice, de dietă şi de consum de medicamente. Deoarece acestea pot detecta orice sânge care apare în tractul digestiv trebuie luate măsuri pentru a evita prezența sângelui în tractul digestiv. De asemenea, trebuie evitat consumul anumitor alimente sau medicamente care pot interfera cu reacția chimică care stă la baza testelor. Este recomandat, astfel, să vă consultați cu medicul dumneavoastră sau să urmăriți îndeaproape instrucțiunile din kitul de testare, potrivit COPAC.

Când se face colonoscopia. Florentina Ioniță Radu: Acum, se face sub anestezie, pacientul NU știe nimic

 

"Colonoscopia crează un grad de disconfort, dar din punct meu de vedere, cred că în acest moment disconfortul este legat doar de pregătirea de dinainte de colonoscopie, pentru că nu este plăcut ca o zi întreagă că bei doar lichide și să iei niște plicuri de substanță care facilitează eliminarea scaunelor, că ai scaune numeroase.

Ca și manevră, în condițiile actuale, cel puțin în Spitalul Militar Central "Carol Davila" și nu numai, colonoscopia se efectuează în condiții de anestezie, cu medic anestezist alături, pacientul nu știe nimic.

Deci colonoscopia nu mai este o problemă de disconfort al pacientului", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Când trebuie să facem colonoscopia

 

"În mod normal, după 50 de ani trebuie făcut un test FIT, să vezi dacă te încadrezi sau nu. Dacă testul este negativ nu are rost să faci decât dacă ai alte simptome însoțitoare.

Bineînțeles că este indicat să faci, dar nu este în ghiduri că trebuie să faci.

Dar după 60 de ani trebuie cel puțin o dată făcută colonoscopie. Trebuie să o faci ca să vezi cum stai".

După 60 de ani e nevoie să repeți din an în an, pentru că acest dezechilbru dintre producție și apoptoză și producție de celule se accentuează", a mai spus medicul gastroenterolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel