Testul de sânge care prezice reacţia pacienţilor la medicamente înainte de administrare

Circulația sângelui  Foto: University College London
Oamenii de ştiinţă pot testa reacţia unei persoane la anumite medicamente înainte ca acestea să le fie administrate, utilizând un model de vas sangvin obţinut dintr-o probă prelevată din sângele pacienţilor.

Test, sânge. Oamenii de ştiinţă sunt de acum capabili să testeze reacţia unei persoane la anumite medicamente înainte ca acestea să le fie administrate, utilizând un model de vas sangvin obţinut dintr-o probă prelevată din sângele pacienţilor, informează Press Association. Cercetătorii de la Imperial College London speră să creeze truse personalizate de testare pentru noi medicamente şi să demareze cercetări avansate în domeniul unor boli şi afecţiuni precum infarct, accident vascular cerebral şi demenţă vasculară.

Noul test ar putea să îi ajute pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer să evite situaţiile cauzatoare de moarte ce apar atunci când anumite medicamente declanşează reacţii imunitare severe. Creatorii testului consideră, de asemenea, că această tehnologie ar putea reprezenta un fel de "scurtătură" ce le va permite să construiască în viitor vase sangvine cu rol de substituţie. În trecut, obţinerea unor vase sangvine a fost reuşită în laboratoare prin prelevarea unor celule mature de la un pacient în timpul unor operaţii sau după decesul acestuia. Cercetătorii de la Imperial College London au reuşit însă acest lucru într-un bol şi utilizând doar mici probe de sânge prelevate de la donatori voluntari, potrivit Agerpres.

Ei au reuşit să transforme celule precursoare în două dintre cele mai importante tipuri de celule care produc vasele sangvine: celule endoteliale şi celule musculare netede. Studiul a fost coordonat de Jane Mitchell. Profesorul Jeremy Pearson, director medical asociat la British Heart Foundation, a spus că acest test ar putea contribui la obţinerea unor informaţii valoroase despre cauzele unor boli care au legătură cu vasele sangvine, precum diabetul, septicemia şi cancerul. Studiul a apărut în publicaţia FASEB Journal, editată de Federaţia societăţilor americane de biologie experimentală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel