Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au dezvoltat un test de sânge care utilizează învățarea automată pentru a evalua rata de îmbătrânire biologică a unei persoane. Testul poate prezice probabilitatea de a dezvolta 18 boli semnificative legate de vârstă și riscul de deces timpuriu din orice cauză.
Studiul contribuie la explicarea mecanismelor biologice implicate în diferite boli legate de vârstă, îmbunătățind înțelegerea modului în care genetica și factorii de mediu influențează îmbătrânirea.
Proteomul, întreaga colecție de proteine produse de un organism, ar putea fi un indicator mai precis al vârstei biologice a unei persoane. Scopul cercetării a fost de a determina dacă oamenii de știință ar putea crea un „ceas proteomic al îmbătrânirii” care ar ajuta la prezicerea riscului de boli comune legate de vârstă.
Analiza nivelurilor de proteine ar putea oferi o înțelegere mai directă a mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii, mai ales că proteinele sunt principalul obiectiv al dezvoltării de medicamente.
Cu toate acestea, ceasurile de îmbătrânire proteomică anterioare nu au fost validate independent în rândul populațiilor cu medii genetice și geografice variate și nici nu au fost dezvoltate folosind eșantioane mari și diverse de populație.
Foto: Freepik @kukuruzaphoto
Cercetătorii au dezvoltat un model de învățare automată care utilizează analizele de sânge pentru a analiza aproape 3 000 de proteine pentru a prezice vârsta cronologică la peste 45 000 de persoane.
Modelul, denumit ceas de vârstă proteomic, oferă informații mai nuanțate despre funcționarea biologică a unui individ în comparație cu vârsta sa cronologică. Aceste informații pot fi utilizate pentru a măsura cât de repede îmbătrânește un individ la nivel biologic prin compararea vârstei prezise de proteinele din sânge cu vârsta cronologică reală.
Diferența de vârstă proteomică, care este foarte predictivă în ceea ce privește mortalitatea și 18 boli cronice majore, inclusiv demența, bolile de inimă, bolile hepatice și renale și diverse tipuri de cancer, este o descoperire semnificativă.
Modelul a fost validat în alte două biobănci, China Kadoorie Biobank și FinnGen biobank din Finlanda. Studiul a constatat că îmbătrânirea proteomică ar putea fi legată de apariția a 18 boli cronice majore, inclusiv boli cardiace, hepatice, renale, pulmonare, diabet, afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer, cancer, multimorbiditate și risc de mortalitate din toate cauzele.
Cercetătorii au dezvoltat modele proteomice de vârstă în Regatul Unit, dar au demonstrat, de asemenea, acuratețea acestora în cazul participanților din China și Finlanda, datorită geneticii, geografiei, intervalelor de vârstă și profilurilor de boală unice ale acestora.
Această validare ajută la demonstrarea faptului că instrumentele și modelele lor sunt aplicabile tuturor, nu doar populațiilor de nișă.
Christopher Norman, asistent medical certificat în domeniul geriatriei în cadrul National Council on Aging, a apreciat studiul ca fiind un exemplu al modului în care tehnologia și inteligența artificială pot fi utilizate pentru a ajuta oamenii să își înțeleagă sănătatea și rezultatele potențiale ale alegerilor în materie de sănătate.
Ceasurile proteomice sunt biomarkeri promițători pentru evaluarea eficacității intervențiilor preventive care vizează îmbătrânirea și multimorbiditatea. În viitorul apropiat, un singur test ar putea evalua riscul de boli cardiovasculare, hepatice, renale și neurologice semnificative.
Cu toate acestea, instrumentul este încă în curs de dezvoltare și nu a fost încă aprobat pentru utilizarea în domeniul sănătății. Cercetătorii își propun să dezvolte instrumente proteomice de îmbătrânire care să fie accesibile diverselor populații globale.
Aceștia preconizează că, după un test de referință, persoanele pot colabora cu medicii lor pentru a lua măsurile necesare pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Orice îmbunătățiri sau scăderi ale stării de sănătate se vor reflecta în noi rezultate la efectuarea unui nou test de vârstă proteomică.
Speranța este că ceasul vârstei proteomice poate fi utilizat ca o monitorizare continuă în timp pentru a verifica dacă măsurile luate pentru îmbunătățirea sănătății au un impact pozitiv asupra diferitelor sisteme biologice.
Dacă va fi utilizat pe scară largă, ar putea ajuta furnizorii de asistență medicală să evalueze cu mai multă acuratețe vârsta biologică a unei persoane, mutând accentul de la tratarea bolilor după apariția lor la predicția și prevenirea acestora înainte de a începe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Congelarea corectă a fructelor și...
Acestea sunt cele mai importante...