Testul de sânge care depistează anomaliile genetice în primul trimestru de sarcină

Sânge
EXCLUSIV
Dr. Emel Nuraltay, șeful secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL ce teste face gravida în primul trimestru de sarcină.

Medicul Emel Nuraltay, șeful secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL că o dată pe lună este suficient să se facă un consult prenatal.

”Sunt momente cum este ecografia de prim trimestru, care se face la 12 săptămâni sau în jurul vârstei de 12 săptămâni, care poate să releve modificări fetale intern sugestive pentru anomalii genetice așa cum sunt trisomiile, sindromul Down, Sindromul Edwards care se pot vedea la prima ecografie și aici aș menționa și testul genetic care se poate face - așa-numitul dublu test sau dry test care începe să piardă ușor startul pentru că din urmă vin testele non-invazive prenatale, care sunt cele mai fidele și pot spune printr-o simplă recoltare de sânge și analiza celulelor fetale circulante în sângele matern - care le depistează acest test - ne poate da informații despre diverse anomalii genetice, informații care pot ajuta pentru gestionarea sarcinii ulterior - eventual, de ce nu, dacă este o anomalie gravă se pot chiar întrerupe sarcinile  în timp util, fără a mai fi nevoie de intervenții chirurgicale care să pună în pericol sănătatea genitală a femeii și aici mă refer la avorturile mari care, dacă trec de 12 săptămâni, sunt extrem de riscante pentru femeie”, explică doctorița Emel Nuraltay.

Sanador

Testul de sânge menționat de medicul de la Sanador este disponibil în toate laboratoarele de genetică din București și din țară și poate fi realizat printr-o simplă recoltare de sânge.

”Studiile arată că, deși poate fi efectuat devreme în timpul sarcinii, chiar înainte de momentul efectuării acestei ecografii, totuși momentul optim este acesta: 11-13 săptămâni pentru că atunci în sânge găsim o fracție fetală acceptabilă pentru a putea face acest tip de analiză”, completează medicul Emel Nuraltay.

Ca teste suplimentare ce pot fi făcute dacă există dubii la această analiză de sânge este amniocenteza.

”Este o investigație minim invazivă, spre deosebire de testul de sânge care e un test complet neinvaziv, se extrage lichid amniotic printr-o puncție din sacul gestaționale și se analizează celulele fetale descuamate în lichidul amniotic. Dificultatea sau problema acestui test este aceea că nu poate fi efectuat mai devreme de 16-17 săptămâni și iată că ajungem la ceea ce discutam mai devreme: momentul puțin târziu al depistării anomaliilor de acest tip”, precizează dr Emel Nuraltay.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel