Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar. Îl poți face acasă. Ce trebuie să observi

cancer pulmonar - FOTO: Freepik@kjpargeter
Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar îl poți face acasă. Nu ai nevoie de niciun dispozitiv, doar te folosești de propriile degete.

Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar se poate face acasă. Oamenii sunt îndemnați să încerce acasă un simplu "test al degetelor" pentru a depista semnele timpurii ale cancerului pulmonar

Aproape 40.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar în fiecare an, dar există un test simplu pe care oamenii îl pot face singuri acasă pentru a afla dacă sunt expuși riscului de a face această boală.

Un simplu test simplu cu degetul poate oferi oamenilor un semn timpuriu al cancerului pulmonar pe care îl pot face acasă. Cancerul pulmonar se poate răspândi mai repede decât alte forme de boală, aproape 40.000 de persoane fiind diagnosticate în fiecare an.

De multe ori, simptomele cancerului pulmonar nu apar decât după ce celulele s-au răspândit în organism.

Vezi și: Robert De Niro, tată la 79 de ani. Când sunt bărbații mai fertili și ce se întâmplă dacă faci copii după 34 de ani

Cum se face testul

Cu toate acestea, potențialii pacienți sunt capabili să depisteze câteva simptome timpurii ale bolii. Unele dintre simptomele comune includ dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și o tuse persistentă cu sânge sau flegmă.

În timp ce multe dintre simptome tind să fie respiratorii, există un semn timpuriu al cancerului pulmonar care apare pe vârful degetelor - iată ce trebuie să știți.

Vezi și: Paraziții intestinali, cinci semne de avertizare. La ce să fii atent și cât de gravi pot fi

Care este semnul timpuriu al cancerului pulmonar pe vârful degetelor

Când vă strângeți unghiile, vedeți o mică fereastră de lumină în formă de diamante. Dacă nu vedeți acest spațiu, este posibil să suferiți de o deformare a degetelor, adică atunci când capetele degetelor se umflă - iar acesta ar putea fi un semn de cancer pulmonar.

Afecțiunea apare în etape, începând de la baza unghiei, care devine moale. Apoi, pielea de lângă patul unghiei devine lucioasă, după care unghiile încep să se curbeze mai mult decât în mod normal atunci când sunt privite din lateral.

În cele din urmă, degetele pot deveni mai mari și se pot umfla din cauza acumulării de lichid în țesuturile moi ale degetelor.

Deși faptul că nu aveți acest spațiu în formă de diamant între unghii nu înseamnă automat că aveți cancer pulmonar, există posibilitatea ca acesta să fie un simptom. Așadar, cea mai bună măsură este să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă îl observați, potrivit Mirror.

Vezi și: Intoleranța la fructoză, simptome, cauze, tratament. Bilic: Se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree. Unde se găsește cea mai mare cantitate de fructoză

Cancerul pulmonar, simptome

Simptomele cancerului pulmonar variază de la o persoană la alta. Unii oameni au numeroase simptome, iar alții nu au niciunul. Simptomele comune ale cancerului pulmonar pe care trebuie să le cunoașteți includ:

- O tuse persistentă care durează trei săptămâni sau mai mult

- Disfuncție respiratorie

- Respirație șuierătoare

- Infecții frecvente ale pieptului

- O tuse care se schimbă sau se înrăutățește

- Dureri în piept și/sau în umăr

- Tuse cu sânge sau sânge în flegmă

- Oboseală inexplicabilă sau lipsă de energie

- Răgușeală

- Umflături la nivelul feței sau al gâtului.

Aceste semne nu înseamnă întotdeauna că aveți cancer la plămâni, dar cel mai bine este să vă consultați medicul de familie dacă aveți oricare dintre îngrijorările de mai sus.

Vezi și: Stresul, risc crescut pentru boala Alzheimer la femei. Le crește proteina beta-amiloid și provoacă inflamații asemenea "prăjirii unui ou"

Cancerul pulmonar, tipuri

Medicii împart cancerul pulmonar în două tipuri majore, pe baza aspectului celulelor canceroase pulmonare la microscop. Medicul dumneavoastră ia decizii de tratament în funcție de tipul major de cancer pulmonar pe care îl aveți.

Cele două tipuri generale de cancer pulmonar includ:

- Cancer pulmonar cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule mici apare aproape exclusiv la fumătorii înrăiți și este mai puțin frecvent decât cancerul pulmonar fără celule mici.

- Cancerul pulmonar cu celule non-mici. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este un termen generic pentru mai multe tipuri de cancere pulmonare. Cancerele pulmonare fără celule mici includ carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.

Cancerul pulmonar, factori de risc

O serie de factori vă pot crește riscul de cancer pulmonar. Unii factori de risc pot fi controlați, de exemplu, prin renunțarea la fumat. Iar alți factori nu pot fi controlați, cum ar fi istoricul familiei dumneavoastră.

Vezi și: Geoffrey Hinton, mesaj dur despre ce se va întâmpla cu lumea în următorii 5 ani din cauza roboților: Este înfricoșător! Va fi imposibil de oprit

Factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ:

- Fumatul. Riscul de cancer pulmonar crește odată cu numărul de țigări pe care le fumați în fiecare zi și cu numărul de ani în care ați fumat. Renunțarea la fumat la orice vârstă vă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

- Expunerea la fumatul pasiv. Chiar dacă nu fumați, riscul de cancer pulmonar crește dacă sunteți expus la fumatul pasiv.

- Radioterapie anterioară. Dacă ați fost supus unei radioterapii la nivelul pieptului pentru un alt tip de cancer, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

- Expunerea la gaz radon. Radonul este produs prin descompunerea naturală a uraniului în sol, roci și apă, care în cele din urmă devine parte din aerul pe care îl respirați. Nivelurile nesigure de radon se pot acumula în orice clădire, inclusiv în locuințe.

- Expunerea la azbest și la alte substanțe cancerigene. Expunerea la locul de muncă la azbest și la alte substanțe cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer - cum ar fi arsenicul, cromul și nichelul - poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, mai ales dacă sunteți fumător.

- Antecedente familiale de cancer pulmonar. Persoanele care au un părinte, un frate, o soră sau un copil cu cancer pulmonar au un risc crescut de a face această boală, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel