Testul Babeș Papanicolau, cum se face și ce arată el

EXCLUSIV
Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată / FIV, explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, ce este Testul Babeș Papanicolau, cum se face și ce înseamnă rezultatele sale.

Testul Babeș Papanicolau – explică Dr Erna Stoian - este o analiză citologică care studiază caracterul morfologic și funcțional al celulelor endocervicale, celule prezente la nivelul colului uterin.

Când trebuie să facem testul Babeș Papanicolau?

Testul Babeș Papanicolau este un test de screening pentru cancerul de col uterin care trebuie efectuat anual, între vârsta de 21 și 65 de ani. La femeile cu rezultate normale și la cele la care se efectuează și testarea HPV, testarea poate fi efectuată și la intervale mai mari. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea mai frecvența în anumite cazuri, precum:

- anomalii prezente;

- infecție HIV;

- imunitate scăzută datorită chimioterapiei sau corticoterapiei prelungite;

- fumat;

- expunerea în viață intrauterină la dietilbestrol.

De reținut:

- Testul Babeș Papanicolau îți poate salva viață! El depistează leziunile de col precanceroase, care au un potențial malign mare și îți dă posibilitatea să faci tratament și să te vindeci;

- Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporție de 80% prin testarea regulată;

- Cancerul de col poate să nu aibă niciun simptom;

- Incidența cancerului de col uterin este mai mare de 4 ori în România decât în Europa;

- Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului humanpapilloma (HPV) - cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.Tipurile de HPV 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col, iar 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vieții. Pe langă cancerul de col uterin, HPV este asociat și cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian și orofaringeal.

- Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial;

- Testul Babeș Papanicolau trebuie efectuat și dacă ai fost vaccinată!

Cum ne pregătirea înainte de efectuarea testului?

Testul Babeș Papanicolau este recoltat în cabinetul ginecologic, arată Dr. Erna Stoian. Pentru a avea rezultate cât mai precise trebuie respectate anumite condiții:

- sunt interzise: contactul sexual, spalaturile intravaginale, introducerea în vagin a unor substanțe, creme, spermicide, tratamente locale etc. cu minimum 48 de ore înainte;

- este bine de recoltat până în ziua 14 a ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi de sângerare);

- nu se recoltează în timpul menstrei.

Cum se face testul Papanicolau?

Pentru recoltarea examenului Babeș Papanicolau, femeia este așezată pe masă ginecologică, este introdus speculul și apoi cu ajutorul unei periuțe fine se colectează celule endocervicale. Nu este o metodă dureroasă,dar poate crea un ușor discomfort și de asemenea poate există o mică sângerare sau spoting după recoltare, spune Dr. Erna Stoian.

Testul Papanicolau se poate analiză un mediu lichid sau în mediul convențional.Testul convențional presupune că proba să fie imediat plasată pe lamă și fixată. În cazul examenului Papanicolau în mediu lichid, proba este introdusă într-un flacon care conține un mediu special și este trimisă la laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Astfel, unul din avantajele testului Papanicolau în mediu lichid este că reduce probabilitatea ca proba să fie considerată nesatisfăcătoare, să nu existe suficiente celule pentru interpretare și astfel să fie nevoie de o nouă recoltare.

În plus, testul PAP în mediu lichid permite testarea concomitentă, din aceeași proba, a prezenței tipurilor HPV cu grad ridicat de risc.

Ce indică rezultatele testului Papanicolau?

Rezultatul unui test Babeș Papanicolau poate fi:

- Negativ atunci când nu există anomalii. Uneori rezultatul poate fi însoțit de un rezultat ce atestă prezența inflamației. Această poate apărea frecvent în caz de infecție sau la femeile active sexual.

- Pozitiv atunci când există anomalii la nivelul celulelor endocervicale.

ASCUS - atipii la nivelul celulelor scuamoase de semnificație necunoscută. Celulele scuamoase se găsesc la suprafață colului. În cazul acestui rezultat, apar celule scuamoase cu modificări, dar acestea nu sugerează în mod clar că celule precanceroase sunt prezente. Dacă s-a recoltat testul Papanicolau în mediul lichid se poate solicita și tipajul viral HPV. Dacă nu, trebuie recoltat și tipajul viral. În cazul în care nu există tulpini HPV cu risc crescut, medicul poate recomanda repetarea testului peste 6 luni. Dacă există tulpini HPV cu risc crescut atunci testarea suplimentară este necesară: colposcopia.

L-SIL - leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut și H-SIL leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt – pot indica faptul că există celule precanceroase colectate. În aceste cazuri, tipajul viral, colposcopia și eventual biopsia sunt necesare.

AGC - anomalii ale epiteliului glandular. Celulele glandulare se gasesc atât la nivelul colulului, cât și în interiorul colului și în uter. Testarea suplimentară este necesară pentru a determina proveniență celulelor și semnificația anomaliilor. Este necesară efectuarea unui curetaj biopsic fragmentat de endocol și endometru.

Cancer scuamos sau adenocarcinom. Acest rezultat apare atunci când celulele recoltate arată prezența cancerului. În acest caz, investigațiile suplimentare sunt absolut necesare, iar medicul va stabili conduită terapeutică în funcție de tipul de cancer și de stadiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel