Testosteronul poate proteja împotriva diabetului de tip 2 la bărbații supraponderali sub 65 de ani. Ce spune cel mai recent studiu

testosteron diabet Foto: Freepik @EyeEm
Află mai multe despre studiul care prezintă cum nivelurile de testosteron pot influența riscul de diabet de tip 2 la bărbații supraponderali.

Un nou studiu sugerează că un nivel mai ridicat de testosteron poate reduce riscul de diabet de tip 2 la bărbații sub 65 de ani care sunt supraponderali sau obezi. Cu toate acestea, nu au existat beneficii detectabile ale testosteronului asupra riscului de diabet de tip 2 pentru bărbații de peste 65 de ani.

Studiul, prezentat la ENDO 2024, reuniunea anuală a Societății Endocrine din Boston, a avut ca scop o mai bună înțelegere a relației dintre testosteron și riscul de diabet de tip 2 într-o gamă de niveluri de testosteron.

Echipa de cercetători a examinat datele din gruparea MAILES, un grup de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 85 de ani care trăiesc în mediul urban. După cinci ani, 110 dintre subiecți au dezvoltat diabet de tip 2.

Studiul a corectat factorii despre care se știe că afectează riscul de a dezvolta diabet de tip 2, inclusiv fumatul, consumul de alcool, vârsta, circumferința taliei, istoricul de diabet în familie, măsurile glicemiei, utilizarea medicamentelor și activitatea fizică autodeclarată. Experții remarcă faptul că există încă modalități pentru bărbați de a gestiona riscul de diabet după vârsta de 65 de ani.

Legătura dintre testosteron și diabet

Cercetătorii au descoperit că concentrația de testosteron din sânge este legată de riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la bărbați. Un nivel mai ridicat de testosteron este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 înainte de vârsta de 65 de ani.

Cu toate acestea, nu au existat efecte detectabile ale nivelului de testosteron din sânge asupra riscului de diabet la bărbații de peste 65 de ani. Menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea regulată a exercițiilor fizice și evitarea consumului de alcool ajută la menținerea unui nivel normal de testosteron la majoritatea bărbaților și ajută, de asemenea, la prevenirea diabetului de tip 2.

Doctorul Steve Gendron, specialist în imunologie și endocrinologie, a declarat că testosteronul bărbaților scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânesc și, uneori, la vârsta de 65 de ani nu mai au suficient de mult hormon pentru a ține la distanță diabetul de tip 2.

Acest lucru face ca testosteronul să lupte mai greu cu diabetul de unul singur. Capacitatea organismului de a răspunde la testosteron ar putea slăbi odată cu vârsta, făcând dificilă preluarea semnalului de către organism.

Citește și: Superioritatea alimentelor integrale. Prioritizează aceste 8 alimente bogate în nutrienți esențiali în locul suplimentelor

Foto: Freepik

Suplimentele de testosteron

Gendron îi sfătuiește pe bărbați să se consulte cu furnizorul lor de servicii medicale înainte de a lua suplimente de testosteron, deoarece acesta este doar o parte a ecuației. Dr. Jamin Brahmbhatt, urolog la Orlando Health, afirmă că testosteronul scade după vârsta de 65 de ani din cauza declinului natural, a creșterii comorbidităților și a modificărilor metabolice legate de vârstă care afectează sensibilitatea la insulină.

Bărbații nu ar trebui să ia suplimente de testosteron decât dacă au fost diagnosticați clinic cu niveluri scăzute de testosteron și prezintă simptome de deficiență.

Dr. Brahmbhatt consideră că mai multe studii ca acesta vor împinge la regândirea ghidurilor și la luarea în considerare a unor indicații mai largi pentru terapia de substituție. Testosteronul joacă un rol vital în procesele metabolice, inclusiv în metabolismul glucozei și al grăsimilor, iar nivelurile mai ridicate pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot reduce masa de grăsime, care sunt factori cruciali în prevenirea diabetului de tip 2.

Vezi și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor

Alte modalități de reducere a riscului de diabet zaharat de tip 2

Dr. Brahmbhatt sugerează că menținerea unei greutăți sănătoase, o activitate fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool sunt esențiale pentru prevenirea diabetului de tip 2, deoarece testosteronul scade după vârsta de 65 de ani. Acești factori de stil de viață ajută, de asemenea, la menținerea unor niveluri normale de testosteron, creând un ciclu benefic.

Dr. Gendron subliniază importanța menținerii unui stil de viață sănătos, inclusiv menținerea unui stil de viață activ, o dietă echilibrată, efectuarea de controale regulate și gestionarea stresului. Această abordare poate fi văzută ca și cum ar fi asamblarea unei echipe de vedete pentru a se menține în formă maximă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel