Test de sânge care poate depista depresia și tulburarea bipolară

Grupă sanguină
Un nou teste de sânge, dezvoltat de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Indiana, poate ajuta la identificarea persoanelor care se luptă cu depresia și tulburarea bipolară sau care vor face aceste boli în viitor. 

La nivel mondial, 1 din 4 persoane va suferi de un episod depresiv în viața lor. În timp ce abordările actuale de diagnostic și tratament sunt în mare parte pe modelul „încercări și erori” (trial and error), un studiu aruncă o nouă lumină asupra bazei biologice a tulburărilor de dispoziție și oferă un test de sânge promițător care vizează o abordare medicală de precizie a tratamentului.

Condus de dr Alexander B. Niculescu, Profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a Universității Indiana, studiul a fost publicat în revista Molecular Psychiatry (link direct studiu). Lucrarea se bazează pe cercetările anterioare efectuate de dr. Niculescu și colegii săi asupra biomarkerilor din sânge care urmăresc suicidul, precum și durerea, tulburările de stres post-traumatic și boala Alzheimer.

„Aceasă lucrare face parte din efortul nostru de a aduce psihiatria din secolul al XIX-lea în secolul 21. Pentru a-l ajuta să devină ca și alte domenii contemporane, cum ar fi oncologia. În cele din urmă, misiunea este de a salva și a îmbunătăți viețile”, a spus dr Niculescu. 

Munca echipei descrie dezvoltarea unui test de sânge, compus din biomarkeri de ARN, test care poate distinge cât de severă este depresia unui pacient, riscul ca aceste persoane să dezvolte depresie severă în viitor și riscul apariției unei tulburări bipolare (boală maniaco-depresivă). Testul poate arăta, de asemenea, opțiunile de medicamente adaptate pacienților.

Acest studiu cuprinzător a avut loc pe parcursul a patru ani, cu peste 300 de participanți recrutați în principal din populația de pacienți de la Centrul Medical  Richard L. Roudebush VA din Indianapolis. Echipa a folosit o abordare atentă în patru pași de descoperire, prioritizare, validare și testare.

26 de biomarkeri au fost testați

Cercetătorii au validat 26 de biomarkeri candidați în cohorte independente de persoane cu depresie sau manie severe din punct de vedere clinic. În cele din urmă, biomarkerii au fost testați în alte cohorte independente pentru a determina cât de puternici au fost în descoperirea persoanelor bolnave și în a prezice cine se va îmbolnăvi în viitor.

Prin această abordare, cercetătorii au reușit apoi să demonstreze și ce medicamente se potrivesc anumitr pacienți - chiar găsind un nou medicament potențial pentru tratarea depresiei.

„Prin această lucrare, am dorit să dezvoltăm un teste de sânge pentru depresie și pentru tulburarea bipolară, să facem distincția între cele două și să adaptăm oamenilor tratamentele potrivite”, a spus Niculescu. „Biomarkerii de sânge apar ca instrumente importante în tulburările în care auto-raportarea subiectivă a unei persoane sau o impresie clinică a unui profesionist din domeniul sănătății nu sunt întotdeauna fiabile. Aceste teste de sânge pot deschide ușa unei potriviri precise și personalizate a medicației și spre o monitorizare obiectivă a răspunsului la tratament”.

În plus față de progresele diagnostice și terapeutice descoperite în ultimul ei studiu, echipa lui Niculescu a constatat că tulburările de dispoziție sunt subliniate de genele ceasului circadian - genele care reglementează ciclurile sezoniere, zi-noapte și somn-veghe.

„Asta explică de ce starea unor pacienți se înrăutățește odată cu modificările sezoniere și cu modificările somnului care apar în tulburările de dispoziție”, a spus Niculescu.

„Biomarkerii din sânge oferă avantaje în practica clinică din lumea reală. Creierul nu poate fi biopsiat cu ușurință la persoanele vii, așa că am lucrat din greu de-a lungul anilor pentru a identifica biomarkerii din sânge pentru tulburările neuropsihiatrice”, a arătat dr Niculescu. „Având în vedere faptul că 1 din 4 persoane va avea un episod clinic de tulburare de dispoziție în timpul vieții, nu se poate exagera necesitatea și importanța eforturilor precum al nostru”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel