O boală tăcută și devastatoare,...
Prin analiza unor proteine specifice din plasma sanguină s-ar putea afla informații importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane și la ritmul de îmbătrânire al acesteia, conform unui studiu realizat în Statele Unite.
O echipă de cercetători americani a analizat eșantioane de plasmă sanguină prelevate de la peste 4.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani și a identificat o asociere între 373 proteine și îmbătrânire.
„Se cunoaște de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi informații cu privire la starea de sănătate a unei persoane - lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară, de exemplu", a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray. „Dar nu s-a consemnat faptul că numeroase niveluri diferite de proteine - aproximativ o treime dintre cele analizate - se modifică în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă", a adăugat specialistul, codirector al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California, într-un comunicat de presă citat de UPI și Agerpres.
„Proteinele sunt caii de povară ai celulelor corpului, iar atunci când nivelurile lor relative suferă modificări substanțiale, înseamnă că și tu te-ai schimbat", a indicat Wyss-Coray. „Analiza a mii (de proteine) din plasmă oferă o imagine a ceea ce se întâmplă în tot corpul", a adăugat cercetătorul.
Concluziile sugerează că îmbătrânirea fizică nu se petrece într-un ritm constant, ci inegal și prezintă trei vârfuri distincte - la vârstele de 34, 60 și 78 de ani.
La aceste vârste, există creșteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sânge, cu schimbări vizibile, potrivit oamenilor de știință.
În cele din urmă, un test de sânge care să vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de îmbătrânire decât în mod normal și cu risc crescut de a dezvolta afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inimă. Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care încetinesc sau accelerează îmbătrânirea, au notat autorii studiului.
Însă, orice utilizare clinică a unui astfel de test de sânge mai are cel puțin cinci până la zece ani până la concretizare, au remarcat cercetătorii.
Studiul a fost publicat la 5 decembrie în jurnalul științific Nature Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...