Această metodă simplă ne ajută să...
Invitat la ediția de luni a emisiunii DC Medical, Academia de Sănătate, dr Răzvan Iacob a vorbit despre studiile clinice cu editare genică care au început să existe din 2009. 45 de trial-uri a numărat invitatul emisiunii. Unele dintre acestea au intrat în faze de urmărire pe termen lung a pacienților. Ultimele, însă, au la bază, cel mai nou sistem de investigare, CRISP-CAS9.
Acesta amintește că primele studii din acest domeniu, dar și majoritatea, au căutat o soluție în cazul HIV plecând de la cazul Berlin, ”în care un pacient infectat cu virusul HIV și suferea de o boală hemato-oncologică a primit un transplant de celule stem”. ”Grefa - continuă dr Răzvan Iacob - pe care a primit-o era una deficientă de acel receptor care era folosit de virusul HIV pentru a se internaliza, drept urmare acel pacient s-a vindecat de HIV. Astfel a apărut ideea că am putea modifica genetic populațiile de celule T care sunt infectate cu HIV pentru a vindeca HIV. Au apărut multiple trial-uri clinice utilizând editarea genică pentru modificarea receptorilor folosiți de infecția HIV pentru a infecta celulele T”.
În opinia acestuia, ”pe viitor, acest concept de terapie genică aduce chiar posibilitatea de excizie din interiorul genomului uman a insertului retroviral, chiar pe termen lung ar aduce perspectiva vindecării HIV utilizând terapiile genice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...