Terapia fotodinamică: tratament pentru problemele dermatologice. Cum funcționează în combaterea celulelor canceroase

Terapia fotodinamica Foto: Freepik @studiopeace
Terapia fotodinamică este o metodă inovatoare și eficientă care utilizează fotosensibilizatori activați de lumină pentru a distruge celulele dăunătoare.

Terapia fotodinamică este o metodă de tratament medical care utilizează fotosensibilizatori pentru a distruge celulele dăunătoare, inclusiv celulele canceroase. Aceste medicamente sunt activate de lumină, provocând o reacție chimică care distruge celulele nocive.

Este utilizată pentru a trata diverse probleme medicale, inclusiv afecțiuni ale pielii, cancer și unele afecțiuni necanceroase. Pentru afecțiunile pielii, terapia fotodinamică poate fi recomandată pentru afecțiuni precum psoriazisul, keratoza actinică și vitiligo.

Pentru cancer, este recomandată pentru cancerul de piele, pulmonar, esofagian, de vezică urinară, pancreatic și cerebral. În unele cazuri, terapia fotodinamică poate trata și afecțiuni necanceroase, cum ar fi infecțiile tractului urinar, sinuzita acută, gastrostita și afecțiunile gingiilor.

Foto: Freepik @kroshka__nastya

Ce se întâmplă în timpul terapiei fotodinamice

Terapia fotodinamică este o metodă de tratament prin care un medice administrează un fotosensibilizator pentru a viza celulele nesănătoase din organism. Medicamentele fotosensibilizante se concentrează pe aceste celule, făcându-le mai sensibile la lumină.

Fotosensibilizatorul este apoi iluminat cu ajutorul unei lumini specifice, cum ar fi lumina laser roșie de mică putere, lumina albastră sau lumina naturală a soarelui.

Dacă zona de tratament se află în gât, căile respiratorii sau plămâni, se utilizează un endoscop pentru a ilumina celulele. Sub lumină, agentul fotosensibilizant reacționează cu oxigenul, provocând o reacție chimică distrugând celulele nesănătoase. Pot fi necesare tratamente repetate de fototerapie, iar durata tratamentului depinde de dimensiunea zonei vizate.

Timpul necesar pentru obținerea rezultatelor depinde de situația unică a individului, deoarece toate celulele din organism absorb agentul fotosensibilizant. Timpul de tratament depinde de agentul fotosensibilizant prescris de medic.

Vezi și: Terapia care previne durerile de spate și reduce necesitatea tratamentului medical. Reduce recurența durerilor lombare

Beneficii

Terapia fotodinamică este un tratament medical care oferă numeroase beneficii, inclusiv faptul că nu are efecte secundare cunoscute pe termen lung, fiind efectuată ca o procedură ambulatorie, fiind mai puțin invazivă și precisă și cicatrici minime.

Cu toate acestea, terapia fotodinamică prezintă și riscuri, cum ar fi sensibilitatea crescută la lumină, umflarea, decolorarea și infecțiile cutanate. Pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, aceasta poate provoca dificultăți de respirație, febră, infecții și tuse cu sânge.

Terapia fotodinamică poate trata doar zonele în care lumina poate ajunge, nu și cancerele mari sau cu rădăcini adânci. Recuperarea după PDT durează de obicei între două și șase săptămâni, în funcție de zona de tratament.

Majoritatea oamenilor se întorc la activitățile zilnice imediat după terapia fotodinamică, dar unii pot avea nevoie să ia măsuri suplimentare pentru a-și proteja pielea și a ajuta zona de tratament să se vindece. Medicii pot recomanda acoperirea zonei de tratament și modificarea stilului de viață pentru perioade scurte, în funcție de fotosensibilizatorul utilizat.

Rezultatele sunt de obicei semipermanente atunci când se tratează afecțiunile pielii, durând câteva luni. În anumite cazuri, aceasta poate fi la fel de eficientă ca chimioterapia sau radiațiile. Necesitatea de a repeta ședințele depinde de factori precum tipul de cancer, localizarea acestuia și răspunsul pacientului la tratament.

Acestea fiind spuse, terapia fotodinamică oferă numeroase beneficii față de alte tratamente medicale, dar este important să luați în considerare potențialele efecte secundare și modificările stilului de viață înainte de a vă supune procedurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel