Terapia cu ozon, o metodă controversată. Cât de bună este, de fapt

terapia cu ozon FOTO: Unsplash @online marketing
Terapia cu ozon: ce presupune și ce indicații terapeutice are? Este o metodă sigură? Ce riscuri prezintă pentru sănătate?

Terapia cu ozon (ozonoterapia) este o metodă terapeutică alternativă, iar specialiștii au păreri diferite cu privire la eficiența și siguranța acesteia. Metoda a căpătat popularitatea în rândul tratamentelor anumitor patologii, dar se consideră că ozonul este un gaz toxic pentru oameni.

Utilizări

Terapia cu ozon se referă la introducerea intravenoasă, intramusculară sau transcutanată a ozonului în corp pentru vindecarea anumitor boli. Unii cercetători sunt de părere că efectele acestei metode sunt eficiente, dovedite, sigure, iar efectele adverse sunt minime. Alți specialiști sunt de părere că terapia cu ozon face mai mult rău decât bine.

Există studii care arată că ozonoterapia este utilă în patologiile musculoscheletice, care includ artrita reumatoidă, bursita subacromială, sindromul tunelului carpian, osteoartrita, hernia de disc sau afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. Se pare că ozonoterapia crește nivelul de oxigen din țesuturi și ameliorează manifestările bolilor enunțate.

Terapia cu ozon se folosește în tratamentul cancerului, unor infecții virale, fungice, bacteriene și în unele disfuncții ale sistemului imunitar.

Ozonul se poate aplica terapeutic și local, iar acesta contribuie la stimularea vindecării rănilor prin absorbție transcutanată.

Riscuri

Principalele efecte adverse ale terapiei cu ozon se referă la iritații, tuse, greață, vomă, dureri de cap, iar unele persoane pot prezenta complicații pulmonare grave. 

Potrivit healthline, FDA (Food and Drug Association) a avertizat populația în 2019 cu privire la riscurile ozonoterapiei pentru sănătate. Autoritățile sunt de părere că inhalarea ozonului are acțiune iritativă asupra plămânilor și creează dificultăți în respirație. 

Introducerea intravenoasă a ozonului poate avea consecințe deosebit de grave, iar unii specialiști spun că poate cauza embolism pulmonar. De asemenea, se pare că ozonul are efect toxic asupra plămânilor. 

Vezi și: Oxigenoterapia: utilizări, beneficii și riscuri. Contraindicată în traumatisme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel