Tensiunea arterială și sensibilitatea la sare: cum o influențează una pe cealaltă

În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente
Tensiunea arterială este influențată de consumul de sare la unii oameni. Circa o treime dintre cei cu hipertensiune arterială pare a fi rezistentă la sare.

Tensiunea arterială, sare. Unii oameni pot mânca o mulțume de alimente sărate - pizza, murături, covrigi – și au o tensiune arterială normală. Alții, în schimb, se trezesc după ce consum mâncăruri sărate cu o tensiune crescută.

"Nu există vreun test ușor care să determine cine are o sensibilitate la sare. (...) Cu toate acestea, știm că americanii mănâncă mult mai multă sare decât au nevoie, de aceea este logic să sfătuim toată lumea să taie din sare", apreciază endocrinologul Gordon Williams, profesor de Medicină la Harvard Medical School.

Acesta a participat la un studiu, publicat în Endocrine Review, care a arătat că la hipertensivi sunt 18 gene asociate cu sensibilitatea la sare. Înțelegerea acestor variante, crede Williams, ar ajuta medicii să prevină și să trateze hipertensiunea arterială cu mai multă precizie.

Tensiunea arterială, sare: procente

Cercetarea a arătat că aproximativ 60% dintre persoanele cu hipertensiune arterială sunt considerate sensibile la sare. La fel și un sfert dintre persoanele cu tensiune arterială normală, deși acestea pot dezvolta tensiune arterială mai târziu. Sensibilitatea la sare crește odată cu vârsta și creșterea în greutate. La aceste concluzii s-a ajuns ca urmare a monitorizării atente a tensiunii arteriale și a măsurării continue a cât de mult sodiu lasă corpul în urină.

Autorii studiului au descoperit o altă categorie: circa o treime dintre persoanele cu hipertensiune arterială par a fi rezistente la sare și aproximativ 4% până la 5% dintre oameni au ceea ce este cunoscut sub denumirea de sensibilitate inversă la sare, ceea ce înseamnă că tensiunea lor arterială scade, de fapt, atunci când mănâncă sare.

Gordon Williams avansează o explicație pentru această sensibilitate. Crede că ar proveni din prezența redusă a sării în dietele oamenilor din vechime. Se întreabă de ce nu au dispărut aceste gene dacă acum nu ne mai ajută să supraviețuim în lumea modernă. "Oamenii au păstrat variante asemănătoare de gene geniale care îi ajută să țină atât de calorii, cât și de sodiu. Acum, mediul nostru este plin de alimente sărate, bogate în calorii. Deci, aceste variante contribuie la hipertensiunea arterială și obezitate - doi factori principali ai bolilor de inimă", potrivit site-ului Harvard Health Publishing.

Tensiunea arterială, sare: variante

"În prezent, folosim ceea ce numesc abordarea„ ruletei rusești "pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Încercăm un medicament și vedem dacă funcționează. Dacă nu, încercăm un al doilea și poate un al treilea. Și amestecăm și se potrivesc până când tensiunea arterială scade", spune medicul Williams.

Crede că, într-o zi, deciziile medicamentoase pentru tratarea hipertensiunii arteriale vor fi ajustate pentru a reflecta variantele genetice unice ale unei persoane. Și tot pe viitor, adaugă el, dacă viitoarele studii clinice confirmă cele mai importante variante, un simplu test de sânge ar putea dezvălui care medicamente ar funcționa cel mai bine pentru fiecare individ și cât de multă sare este sigură pentru consum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel