Tensiunea arterială diastolică: indicatori vitali pentru sănătatea cardiovasculară. Cum să o reduci în mod natural

Tensiunea arteriala diastolica Foto: Freepik
Descoperă cum poți să-ți menții tensiunea arterială diastolică în limitele normale și să-ți protejezi sănătatea inimii cu ajutorul unor modificări simple ale stilului de viață.

Verificările tensiunii arteriale oferă două cifre: sistolică și diastolică. Tensiunea arterială diastolică este numărul din partea de jos a unei citiri, în timp ce tensiunea arterială sistolică reprezintă forța exercitată de inimă asupra arterelor între bătăile inimii.

O tensiune arterială diastolică normală este de 80 mmHg, un număr mai mare indicând o tensiune arterială diastolică ridicată. O tensiune arterială diastolică ridicată, în special atunci când este combinată cu o tensiune arterială sistolică ridicată, crește riscul de boli de inimă. Modificările stilului de viață, medicamentele și terapiile pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale diastolice și la reducerea complicațiilor.

Asociația Americană a Inimii recomandă patru practici de stil de viață pentru scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli de inimă și gestionarea greutății, a glicemiei și a nivelului de colesterol, pe baza unor studii care arată că diversele modificări ale stilului de viață sănătos pentru inimă pot ajuta.

Alege o alimentație benefică pentru sănătatea inimii tale

Scăderea tensiunii arteriale diastolice poate fi obținută printr-o dietă sănătoasă pentru inimă, cum ar fi dieta DASH și dieta mediteraneană. Aceste diete pun accentul pe fibre și potasiu și includ grupe de alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, precum și carnea de pasăre și peștele fără piele.

Aceste diete pot fi modificate pentru a include alimente tradiționale și culturale. Limitează alimentele procesate și nesănătoase și consultă un nutriționist dacă tensiunea arterială reprezintă o preocupare. Aceștia te pot ajuta să înțelegi etichetele ingredientelor și să creați un plan de masă personalizat.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate pot reduce tensiunea arterială diastolică cu 5 până la 6 puncte. Experții recomandă 30 de minute de exerciții zilnice timp de cinci zile pe săptămână, inclusiv activități plăcute precum mersul pe jos, dansul, tenisul, înotul sau mersul pe bicicletă. Includerea antrenamentelor în programul zilnic și efectuarea de exerciții fizice cu cei dragi poate ajuta, de asemenea, la menținerea motivației. Alege activități precum mersul pe jos, dansul, tenisul, înotul sau mersul pe bicicletă pentru a atinge acest obiectiv.

Citește și: Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului

Foto: Freepik @wirestock

Asigură-te că dormi suficient

Lipsa somnului sau un somn de proastă calitate crește riscul de boli de inimă, deoarece scade tensiunea arterială sistolică și diastolică. Programele de somn incoerente pot duce la efecte negative asupra sănătății, inclusiv la hipertensiune arterială, confrom Health. Un program de somn odihnitor ar trebui să vizeze cel puțin 7 ore de somn neîntrerupt pe noapte.

Dacă te confrunți cu probleme de somn sau cu simptome ale unei tulburări de somn, consultă un medic pentru a afla despre simptomele și factorii de risc pentru afecțiuni precum apneea obstructivă de somn sau insomnia.

Vezi și:  Afecțiunea complexă a urechii interne. Poate provoca pierderea permanentă a auzului și probleme de echilibru dacă nu este tratată

Renunță la fumat

Consumul de nicotină, inclusiv fumatul și vape-ul, poate provoca creșteri ale tensiunii arteriale și poate crește riscul de boli de inimă. Renunțarea la fumat poate reduce tensiunea arterială și reduce complicațiile legate de inimă. Cu toate acestea, renunțarea la fumat poate fi o provocare și poate fi nevoie de sprijin suplimentar din partea medicilor sau a psihologilor specializați în consumul de substanțe.

Medicamentele complementare pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale diastolice, dar nu înlocuiesc tratamentele medicale convenționale. Unele opțiuni de tratament includ tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația și vizualizarea, yoga, suplimente de acizi grași omega-3, cum ar fi tabletele de ulei de pește, suplimente de usturoi și extract de ceai verde.

Respirația profundă, meditația și vizualizarea pot ajuta la relaxarea corpului și la scăderea tensiunii arteriale. S-a demonstrat că yoga, de exemplu, scade tensiunea arterială diastolică cu aproximativ 6 mmHg în timp. Suplimentele de usturoi pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale diastolice.

Tensiunea arterială ridicată crește riscul de boli de inimă. Scăderea tensiunii arteriale diastolice poate fi obținută prin exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă pentru inimă, evitarea nicotinei și un somn de calitate. Medicii pot prescrie medicamente pentru a reduce tensiunea arterială, iar terapiile complementare, cum ar fi relaxarea și yoga, pot fi de asemenea de ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel