Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiune arterială scăzută, efect nebănuit în leziunile cerebrale, demența și AVC
18 oct, 06:31
O tensiune arterială scăzută are un efect nesperat legat de leziuni cerebrale noi la persoanele în vârstă, arată un nou studiu. Aceste leziuni cresc riscul de demență și de AVC.
Hipertensiunea ar putea fi cauzată de expunerea la zgomot

Tensiune arterială scăzută. E cunoscut faptul că tratarea hipertensiunii arteriale reduce șansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Un nou studiu sugerează un alt beneficiu suplimentar: un risc mai mic de leziuni la nivelul creierului. Descoperirea este importantă pentru că aceste leziuni odată produse cresc riscul de demență, accident vascular cerebral (AVC) și căderi, la vârstnici.

La cercetare, realizată de specialiști de la Universitatea din Connecticut, SUA, au participat 199 de femei și bărbați de 75 de ani. Toți au avut tensiune arterială sistolică de 150 sau mai mare și RMN-uri cerebrale care prezentau leziuni cunoscute sub denumirea de leziuni de hiperintensitate a substanței albe, care sunt frecvente la adulții mai în vârstă.

Jumătate au primit medicamente care să reducă tensiunea arterială la 145, iar cealaltă jumătate a primit medicamente pentru a o reduce la 130 sau mai mică. După trei ani, RMN-urile au arătat mai puține leziuni noi în materia albă a participanților a căror tensiune arterială sistolică a fost 130 sau mai mică decât la ceilalți.

Scade numărul evenimentelor cardiace majore

„Oamenii care au analizat inițial studiul nostru erau îngrijorați, 130 ar fi prea scăzute pentru acești adulți mai în vârstă. (...) Dar am constatat că ambele tratamente au fost la fel de sigure. De fapt, mai puțini pacienți au avut evenimente cardiace majore când tensiunea arterială sistolică a fost de 130 sau mai puțin. Iar pacienții a căror tensiune arterială a fost de 130 sau mai mică au avut daune semnificativ mai puține la nivelul creierului", a spus dr. William White, investigatorul principal al studiului și profesor de medicină la Centrul de Cardiologie al Școlii de Medicină din cadrul Universității din Connecticut, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Reprezentanții Colegiului American de Cardiologie și ai Asociației Americane de Inimă (AHA) consideră că, pentru gestionarea tensiunii arteriale, persoanele cu o tensiune arterială sistolică de 130 sau mai mare sunt considerate a avea tensiune arterială ridicată. Anterior, limita a fost de 140 pentru adulții sub 65 de ani și 150 pentru cei 65 și mai mari.

White și colegii săi au început studiul în 2011, cu șase ani înainte de actualizarea ghidurilor AHA.

Studiul a fost publicat în revista Circulation. Poate fi consultat AICI.


Ştiri Recomandate

De ce nu e bine să te uiți des în oglindă
Intoxicații Timișoara, panică într-un alt bloc. 10 locatari consultati de medici
Epilepsie, posibil medicament care reduce crizele cu 55%. Încă în teste
Diverticulita, opt simptome la care ar trebui să fii atent
Alăptarea în spital din primele zile, mai puține decese subite și neașteptate
Colangita biliară primitivă, dezbatere în direct la DC Medical
Mai multe antibiotice orale, mai mare riscul de Parkinson
Coșmaruri, 7 declanșatoare comune pentru visele urâte
Comentarii