Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Tensiune arterială. Cercetători de la King's College din Londra, Marea Britanie, au demosntrat, într-un studiu, cum resveratrol - un compus vegetal care se găsește natural în afine, vin roșu, struguri roșii și arahide și căruia i s-a acordat multă atenție în lumea medicală – scade tensiunea arterială crescută. Joseph Burgoyne, lector senior în Științe Cardiovasculare la King's College din Londra, este autorul principal al studiului.
Multe cercetări, subliniază medicanewstoday, vorbesc despre beneficiile resveratrolului în protecția neuronilor împotriva îmbătrânirii până la probabilitatea prevenirii cancerului, dar și în sănătatea inimii - insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.
Unii cercetători susțin că beneficiile resveratrolului vin din proprietățile sale antioxidante. Însă, mecanismele care stau în spatele acestor efectelor cardioprotective rămân neclare.
Autorii studiului au adăugat resveratrol în dieta unor șoareci cu tensiune arterială ridicată. Au măsurat tensiunea arterială a rozătoarelor cu sonde de telemetrie implantate si le-au monitorizat 15 zile, timp în care le-au hrănit fie cu o dietă la care au adăugat resveratrol, fie cu o dietă normală.
La sfârșitul studiului, cercetătorii au observat la șoarecii cu resveratrol în dietă că aveau în sânge aproximativ 20 milimetri de mercur. Au mai descoperit că resveratrolul a relaxat vasele de sânge ale rozătoarelor prin oxidarea proteinei PKG1a.
„Resveratrolul mediază scăderea tensiunii arteriale prin inducerea în mod paradoxal a oxidării proteinelor, în special în perioadele de stres oxidativ, un mecanism care poate fi o caracteristică comună a moleculelor antioxidante", au afirmat autorii studiului, citați de medicalnewstoday.
Observația i-a surprins întrucât compusul este considerat a fi un antioxidant, însă studiul arată că se comportă ca un oxidant pentru a scădea tensiunea arterială. Cercetătorii bănuiesc că și alți "antioxidanți" ar putea funcționa și în acest mod.
Testele pe celulele musculare netede prelevate din vasele de sânge uman au avut același efect ca și la șoareci.
„Oamenii ar trebui să evite vinul roșu, în special, pentru a recrea beneficiile studiului la oameni, o persoană ar trebui să consume în fiecare zi 1000 de sticle de vin roșu", avertizează cercetătorii.
Studiul lor ar putea duce la noi medicamente care să ținsă sub control tensiunea arterială crescută.
Cercetarea a fost publicată în revista Circulation. Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...