Tensiune arterială, Alzheimer: cum o afectează una pe cealaltă

Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer
Cercetătorii au descoperit o legătură între tensiunea arterială ridicată și Alzheimer. Mesajul lor, simplu zis: ”ai grijă de inimă pentru a fi bun cu mintea”.

Tensiune arterială, Alzheimer. La reuniunea anuală a Asociației Alzheimer din iulie, cercetătorii au prezentat concluzii preliminare dintr-un studiu care a analizat impactul reducerii agresive a tensiunii arteriale ridicate la nivelurile recomandate în prezent. S-a constatat că efortul a scăzut riscul de a dezvolta o afectare cognitivă ușoară, un precursor comun al demenței.

Prin urmare, cercetătorii susțin că Alzheimerul este o boală a creierului care pare a fi profund determinată de ceea ce se întâmplă cu inima și vasele de sânge. Legătura dintre hipertensiunea arterială și boala Alzheimer a fost un obiectiv special în studiile recente.

"Hipertensiunea arterială, necontrolată, provoacă daune practic tuturor sistemelor de organe. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că creierul, cel mai vascularizat și dependent de energie, este cel mai deteriorat de fluctuațiile controlului tensiunii arteriale", a declarat Jeff Keller, directorul Institutului de Cercetare și Prevenție a Demenței din cadrul Universității de Stat din Louisiana, SUA, potrivit site-ului Asociației Americane a Inimii.

Tensiune arterială, Alzheimer. Cum îți protejezi inima și creierul

O cercetare apărută în august, în revista Neurology, a demonstrat că persoanele în vârstă cu tensiune arterială crescută aveau mai multe șanse să aibă leziuni ale creierului - zone ale țesutului mort - cauzate de aportul scăzut de sânge. Oamenii de știință au mai observat că acești pacienți aveau mai multe „încurcături" de proteine care sunt considerate markeri comuni ai Alzheimerului.

Anul trecut, Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii (AHA) a schimbat nivelul de tensiune arterială la 130/80 față de precedentul 140/90. Conform statisticilor AHA, aproximativ 103 milioane de adulți americani, sau aproximativ 46% din populația adultă a SUA, acum se califică ca având tensiune arterială ridicată. Dar circa 16% dintre ei nu știu că au afecțiunea.

Medicii subliniază că hipertensiunea arterială poate fi redusă prin modificări ale stilului de viață - reducerea sodiului în dietă, exerciții fizice, medicamente. Modificările stilului de viață pot juca un rol important în prevenirea anumitor tipuri de demență, a spus doctorul Sevil Yasar, profesor asociat de Medicină și Neurologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Sevil Yasar a spus că studiile au descoperit că consumul unei diete sănătoase și implicarea în activități fizice obișnuite poate ajuta la încetinirea sau prevenirea declinului cognitiv.

"Gândiți-vă la un cocktail care ar trebui să includă o dietă bună, ceva exerciții fizice și, dacă este nevoie, niște medicamente. (...) Nu există o pastilă magică. Este multă muncă. Dar ... ceea ce este bun pentru inimă este foarte bun pentru creier. Este atât de simplu", adaugă doctorul Yasar.

Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență și a șasea principală cauză de deces în Statele Unite. Aproximativ 5,7 milioane de americani au fost diagnosticați cu boala, inclusiv 200.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani. Se estimează că aceste numere vor crește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel