Tehnică nouă în mamografie care poate reduce biopsiile de sân

Sâni
O tehnică nouă de mamografie pentru a determina compoziția țesutului biologic al unei tumori ar putea ajuta la reducerea numărului de biopsii inutile la sân, potrivit unui nou studiu care a apărut în revista Radiology.

Mamografia a fost eficientă în reducerea deceselor cauzate de cancerul de sân, prin detectarea cancerelor în stadiile timpurii, cele mai tratabile. Cu toate acestea, multe femei sunt trimise la analize suplimentare pentru diagnosticarea imagistică și, în multe cazuri, pentru biopsii, pentru lucrurile considerate anormale, dar care în final se dovedesc benigne.

Citește și: Cancer de sân, mamografia la 30 de ani poate fi benefică pentru anumite femei

Cercetările estimează că această rată de trimitere la analize este mai mare de 10% în Statele Unite, spune primul autor al studiului, dr. Karen Drukker, profesor asociat de cercetare de la Departamentul de Radiologie de la Universitatea din Chicago. Există costuri și anxietate asociate acestor trimiteri la analize suplimentare, „iar scopul nostru este de a reduce aceste costuri, dar fără să scăpăm ceva care s-ar fi văzut la biopsie”.

Analiză combinată eficientă

Dr. Drukker și colegii săi au studiat o nouă tehnică numită imagistica de sân cu trei compartimente (3CB). Prin măsurarea compoziției de apă, lipide și țesuturi proteice în întregul sân, 3CB ar putea furniza o semnătură biologică pentru o tumoră. De exemplu, mai multă apă în țesutul tumoral ar putea indica angiogeneza sau producerea de noi vase de sânge, un semn precoce al dezvoltării cancerului.

Pentru acest studiu, imediat înainte de biopsie, cercetătorii au făcut mamografii cu energie duală la 109 femei cu mase de sân care au fost suspectate pentru o afecțiune malignă - tipurile de leziuni care de obicei ar fi biopsiate. Cercetătorii au constatat, apoi, după biopsii, că 35 din respectivele mase erau cancere invazive, în timp ce restul de 74 au fost benigne.

Citește și: Mamografie, obligatorie și la vârsta a treia

Combinația dintre analiza imaginii 3CB și fenotiparea cantitativă radiografică a îmbunătățit valoarea predictivă pozitivă sau capacitatea de a prezice cancerul în masa considerată suspectă de către radiolog. Metoda combinată a îmbunătățit valoarea predictivă pozitivă de la 32% doar pentru interpretarea vizuală, la aproape 50%, cu o reducere de aproape 36% a numărului biopsiilor. Metoda 3CB-radiomics a ratat una dintre cele 35 cazuri de cancer, având o rată de sensibilitate de 97%.

Aceste rezultate sunt foarte promițătoare, a spus Dr. Drukker. „Combinând analiza imaginii 3CB cu fenotiparea cantitativă de mamografie, reducerea trimiterilor la analize a fost substanțială".

Un screening mai eficient

Dr. Drukker a spus abordarea combinată are potențialul de a juca un rol din ce în ce mai important în diagnosticul cancerului de sân și, probabil, de screening, de asemenea. Ea a remarcat că 3CB poate fi adăugat cu ușurință la mamografie fără a necesita modificări extinse ale echipamentelor existente.

Pacientul face deja mamografie și în plus vom obține toate aceste informațiile suplimentare cu doar o doza suplimentară de radiații de 10%", a spus ea, potrivit unui material dat publicității de Societatea Nord Americană de Radiologie.
Această abordare este încă experimentală în acest stadiu, fiind necesare cercetări suplimentare pentru a fi pusă la dispoziția pacienților.

Cercetătorii plănuiesc să studieze modul în care abordarea combinată va ajuta radiologii să facă determinarile necesare. Ei doresc, de asemenea, să studieze abordarea folosind tomosinteza mamară digitală, uneori numită mamografie „3D", care reduce problema suprapunerii țesutului mamar inerent mamografiei obișnuite. O semnatură unică a lipoproteinelor cu apa-lipid-proteină ar putea fi chiar mai clară cu tomosinteză, a spus dr. Drukker.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel