Teama de întuneric sau NICTOFOBIA. Cum se tratează

Teama de intuneric sau nictofobia– FOTO: Pexels@Kat_Smith
Teama de întuneric afectează copiii, dar și adulții.

Teama de întuneric, nictofobia poate fi asociată cu o tulburare de somn, cum ar fi insomnia. Un studiu asupra studenților cu insomnie a descoperit că aproape jumătate dintre aceștia aveau o frică de întuneric. Cercetătorii au măsurat răspunsurile studenților la zgomote atât în lumină, cât și în întuneric.

Somn agitat

Cei care au avut cele mai multe probleme cu somnul au fost mai ușor surprinși de zgomot în întuneric. Studenții cu insomnie au devenit din ce în ce mai anxioși și anticipativi, potrivit Healthline.

În cazul copiilor care au frică de întuneric, specialiștii le recomandă părinților să se adreseze medicului dacă:

- au probleme cu somnul

- se simt deosebit de anxioși sau în dificultate în întuneric

- au un alt motiv să creadă că este posibil să aveți nictofobie

Vezi și: Artrita reumatoidă, boala care poate afecta și ochii. Medic: Artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice

Diagnosticarea nictofobiei

Diagnosticul presupune întâlnirea cu medicul dumneavoastră şi răspunsul la întrebări despre simptomele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate solicita, de asemenea, un istoric psihiatric și social. De acolo, medicul dumneavoastră poate utiliza criteriile de diagnostic privind fobiile specifice pentru a pune un diagnostic formal.

”Unele fobii nu necesită neapărat tratament, mai ales dacă teamă ta este de ceva ce nu întâlnești în mod normal în viața de zi cu zi, cum ar fi șerpi sau păianjeni.

Nictofobia, pe de altă parte, poate face foarte dificil dormitul suficient. Acest lucru vă poate afecta starea generală de sănătate și poate duce la tulburări de somn, cum ar fi insomnia”, mai arată Healthline.

Vezi și: Expunerea copiilor la soare, periculoasă. Medic: Sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

Tratamentul nictofobiei

Tratamentul nictofobiei diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Astfel, specialiștii susțin că tratamentul este necesar dacă

- frica ta te face să simţi anxietate extremă sau panică

- simți că frica ta este excesivă sau chiar nerezonabilă

- eviţi anumite situaţii din cauza fricii tale

- ați observat aceste sentimente timp de șase luni sau mai mult

Un tratament pentru persoanele cu insomnie implică părăsirea unui dormitor întunecat pentru a dormi într-o cameră luminată. Problema cu acest tratament este că nu abordează fobia.

Acest tratament expune oamenii la temerile lor în mod repetat până când lucrul de care se tem, cum ar fi faptul că sunt în întuneric, nu mai declanșează sentimente de anxietate sau panică”, mai notează Healthline.

Vezi și: Deshidratarea, vinovată de apariția stresului. Dr. Cezar: Un corp deshidratat este ca un oraș aglomerat, colmatat

Expunerea la temeri

Există câteva modalități de a fi expus temerilor, inclusiv vizualizarea fricii și experimentarea fricii în viața reală. Multe planuri de tratament îmbină aceste două abordări. Unele planuri de tratament bazate pe expunere au lucrat pentru oameni în cât mai puțin de o sesiune lungă.

”În cazul nictofobiei, unei persoane i se pot prezenta informații care să arate că a fi în întuneric nu duce neapărat la consecințe negative. Acest tip de tratament nu este de obicei utilizat singur pentru a trata fobiile.

Tratamentul de relaxare include lucruri cum ar fi respirația profundă și exercițiile fizice. Aceasta poate ajuta oamenii să gestioneze stresul și simptomele fizice legate de fobiile lor.

Medicația nu este întotdeauna un tratament adecvat pentru persoanele cu fobii specifice. Spre deosebire de medicamente pentru alte tulburări de anxietate, există puține cercetări în ceea ce privește tratarea fobii specifice cu medicamente”, mai notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel