Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Taxa clawback va fi „relaxată”, anunțul ministrului Sănătății
05 dec 2019 / 23:22
Victor Costache, ministrul Sănătății, a anunțat la un post TV că taxa clawback, vinovată de dispariția multor medicamente din România, va fi „relaxată” și, cel mai probabil, aplicată altfel.
Medicamente

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că taxa clawback a fost un instrument foarte rigid, care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente, dar că se lucrează pentru reducerea presiunii asupra industriei medicamentelor, astfel încât românii să aibă acces la tratamentele de care beneficiază și ceilalți pacienți europeni.

„Una din cauze este suprataxarea care s-a practicat în România. Practic, s-a ajuns ca această industrie atât de necesară, atât prin reprezentanții ei importatori, cât și prin producătorii pe care îi avem să sufere în egală măsură. S-au inițiat tot felul de dialoguri care nu au dus la nimic și criza s-a accentuat de la un an la altul. Soluția este asumarea de către Guvern, prin Ministerul de Finanțe, a unui pachet de măsuri pentru a relaxa politica de taxare care este aplicată, taxa clawback. Taxa clawback a fost un instrument foarte rigid, care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente. Și am ajuns, de la un an la altul, ca o piele de sagri, ca portofoliul de medicamente să se restrângă în România. Am inițiat, pentru prima dată, un grup interministerial - toată lumea venea la Ministerul Sănătății, când de fapt problema este la Ministerul de Finanțe", a spus Victor Costache, ministrul Sănătății, la B1 TV.

Reducerea presiunii puse pe industrie

Deja acest grup s-a întâlnit cu producătorii și importatorii, urmând și să se ia măsuri.

„Miercuri, la ora 16,00, a avut loc prima ședință a acestui comitet, prezidat de către Ministerul de Finanțe, la care participă Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate, toți reprezentanții asociațiilor de producători și importatori și se redactează o foaie de parcurs cu termene stricte, pentru a reduce presiunea asupra acestei industrii și pentru a ne permite, ceea ce ne dorim de fapt, ca pacienții români să aibă aceeași șansă ca și ceilalți pacienți europeni, pentru a beneficia de tratamentul de care au nevoie", a completat demnitarul.

Victor Costache crede că trebuie aplicate măsurile „de bun-simț" pe care le cere industria medicamentului și e convins că se va găsi o soluție la actuala criză a medicamentelor.


Ştiri Recomandate

S-a decis: când începe școala, declarația momentului
Peștele, cum reduce riscul de Alzheimer dat de poluare
Incontinența se poate ameliora prin antrenament
EXCLUSIV
Băutorii de cafea, risc mai mic de Alzheimer
Deficiența de CALCIU. Cum recunoști simptomele
Pietre la rinichi. Cât de eficiente sunt ceaiurile
Dr Renica Diaconescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Coronavirus. Bilanțul zilei: 1.215 noi cazuri
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri