Tărâțele de psyllium și beneficiile sale. Tranzitul intestinal, printre afecțiunile vizate

taratele de psyllium. FOTO Freepik @ svetlana_cherruty
Psyllium, tărâțele bogate în fibre, remediu pentru o serie de probleme intestinale. 

Psyllium reprezintă un tip de fibre, obținut din coaja semințelor plantei plantago ovala. Este cunoscut, în mod frecvent, ca laxativ, cu o acțiune blândă, dar eficientă asupra tranzitului intestinal, însă are efecte benefice și asupra altor părți ale organismului, cum ar fi inima și pancreasul.

Mai mult, tărâțele de psyllum pot contribui la reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și pot ajuta în controlul greutății.

Care sunt proprietățile tărâțelor de psyllium

Tărâțele de psyllium sunt solubile, motiv pentru care acestea pot să absoarbă apa și astfel să devină un compus gros și vâscos, care să faciliteze digestia și tranzitul intestinal. Mai mult, rezistența acestor fibre la digestie permite tărâțelor de psyllium să regleze nivelul de colesterol, nivelul triciceridelor, dar și al glicemiei. De asemenea, acestea ajută la controlul greutății și calmează diareea, prin facilitatea eliminării toxinelor sau a agenților infecțioși.

Spre deosebire de alte surse de fibre, psyllium este foarte bine tolerat de majoritatea persoanelor, mai mult, nu conține compuși alergenici.

Fibrele, necesare în alimentație, dar cu măsură. Excesul poate fi dăunător

Care sunt beneficiile tărâțelor de psylium

Remediu pentru constipație. Au acțiune laxativă și sunt un remediu naturis împotriva constipației, fiind un remediu folosit frecvent. Psyllium este un prebiotic, o substanță necesară pentru dezvoltarea de colonii sănătoase în intestin, colonii esențiale pentru o funcție imunitară sănătoasă.

Remediu pentru diaree. Asemeni ceaiului de mentă care are efect atât în cazul constipației, cât și al diareei, și psyllium este eficient pentru aceasta din urmă. Psyllium acționează ca un agent de absorbție a apei, ceea ce crește densitatea scaunului și încetinește transportul materiilor fecale spre colon.

De altfel, cercetăriile arată că tărâțele de psyllium pot reduce semnificatib diareea la pacienții cu duverse afecțiuni cronice, cum ar fi pacienții bolnavi de cancer care urmează tratament cu radioterapie. În plus, acestea ajută la eliminarea agenților infecțioși, remediind astfel atât simptomele, cât și cauza diareei.

Controlează glicemia. Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la dieta lor pentru a menține un echilibru sănătos între insulină și zahărul din sânge (glucoza).

Unele cercetări au sugerat că fibrele precum psyllium pot ajuta persoanele să mențină un echilibru glicemic sănătos.

Sănătatea inimii. Cercetările au arătat că administrarea de fibre solubile poate ajuta oamenii să își gestioneze nivelul colesterolului. Reglarea corectă a colesterolului este importantă pentru toată lumea, dar este vitală pentru persoanele de peste 50 de ani.

Un studiu arată că cel puțin șase săptămâni de administrare zilnică de psyllium este o modalitate eficientă pentru persoanele obeze sau supraponderale de a-și reduce colesterolul cu foarte puține efecte secundare.

Cum se pot consuma tărâțele de psyllium

Doza exactă de psyllium depinde de produsul pe care îl utilizați. De asemenea, cerințele de dozare pot varia în funcție de scopul pentru care luați psyllium. În mod obișnuit, puteți lua produsul de una până la trei ori pe zi cu un pahar plin de apă.

Unele cercetări au arătat că un consum de 7,9 grame de psyllium pe zi (plus sau minus 3,6 grame) cu probiotice este o modalitate sigură și eficientă de a trata boala Crohn. Cu toate acestea, alte rezultate arată că fibrele solubile precum psyllium pot înrăutăți simptomele la unele persoane.

Un studiu a constatat că administrarea a 5 grame de psyllium de două ori pe zi poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își controleze glicemia.

Un alt studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a găsit rezultate similare, dar a subliniat că terapia cu psyllium ar trebui adaptată la fiecare persoană în parte, notează Healthline.

Vezi și: Broccoli, printre cele mai bune legume care scad glicemia. Cum să te împrietenești cu ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel