Schimbările extreme de temperatură...
Specialiștii atribuie migrarea țânțarului-tigru în România schimbărilor climatice. Insecta poate fi identificată prin dungile sale distinctive alb-negre. Riscul principal asociat cu această specie constă în transmiterea unor boli grave, cum ar fi virusul West Nile și Dengue. Boala Dengue debutează cu simptome asemănătoare gripei, dar poate evolua în forme severe, uneori fatale.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) informează că țânțarul-tigru s-a stabilit deja în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania. Insecta a fost semnalată și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia.
În Franța, autoritățile sunt în alertă maximă după ce țânțarul-tigru a fost capturat și monitorizat în Paris. Avertizarea vine în contextul organizării Jocurilor Olimpice la sfârșitul lunii viitoare. Țânțarul-tigru este un vector pentru boli precum febra Dengue și transmite virușii Chikungunya și Zika, specifici până de curând doar unor zone din Africa, Asia și America.
Febra Dengue este o boală virală acută cauzată de virusul Dengue, care este transmis la oameni prin înțepătura țânțarilor din specia Aedes, în special Aedes aegypti, cunoscut și sub numele de țânțarul tigru. Aceasta boală este endemică în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume, afectând milioane de oameni anual.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului Matei Balș, subliniază că aceste cazuri sunt de import și nu s-a demonstrat încă faptul că țânțarul care transmite această boală este prezent în mod autohton în România.
"Deocamdată e doar un semnal de alarmă. De fapt, sunt cazuri de import și nu s-a demonstrat că e autohton, adică țânțarul chiar e și în România. Mai degrabă, cazurile vin din import. La un moment dat, s-ar putea să ajungă și în Europa și să avem cazuri și aici.
Nu există un vaccin. E doar partea de prevenție. Sunt modalitățile prin care autoritățile și noi, individual, ne ferim de țânțari. Cât de mult reușim, asta e de discutat", a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Ce înseamnă dacă ai bilirubina mărită. Afecțiunile pe care le indică
Dr. Adrian Marinescu vine cu o serie de recomandări pentru cei care urmează să plece în țări exotice.
"Când plecăm într-o țară exotică, înainte cu o lună, ar fi bine să facem un consult la cabinetul de medicina Călătorului. Acolo se stabilesc ce vaccinuri sunt necesare. În cazul acesta (febra Dengue –n.r.) nu există, dar sunt și alte boli exotice. E important când revenim în țară să luăm în calcul că dacă apare o simptomatologie, îi vom spune medicului când mergem la consult despre faptul că am fost în țara respectivă și va fi un diagnostic diferențiat.
Probabil că în anii în care urmează e posibil să avem mai multe amenințări legate de aceste boli care poate nu vor mai fi exotice, ci vor aparține și Europei", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic boli Infecțioase.
Febra Dengue este o boală virală transmisă prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, cunoscut și sub numele de țânțarul tigru. Simptomatologia acestei boli este adesea nespecifică, ceea ce face dificil diagnosticul precoce.
"E greu. E o simptomatologie nespecifică. Seamănă cu o răceală, cu un sindrom pseudogripal. Unii nu au deloc simptome. 25% ar putea să aibă o formă severă, formele hemoragice care ne pot pune viața în pericol. Sunt rare, dar există.
Mai mult vorbim de partea de prevenție. Nu e un tratament specific", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Țânțar - FOTO: Freepik@EyeEm
Țânțarul tigru, cunoscut și ca Aedes albopictus, este mic, având o lungime de 2-10 mm. Este de culoare neagră sau maro închis, cu benzi albe pe corp și picioare. Are o bandă albă distinctivă pe partea superioară a toracelui și picioare cu dungi albe și negre.
Este activ în timpul zilei, în special dimineața și după-amiaza târziu. Trăiește în zone urbane și suburbane și se reproduce în apele stagnante mici, cum ar fi vasele de flori și anvelopele uzate, potrivit Pest World.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...