Tămâia, efect tămăduitor pentru întregul organism. Previne cancerul, durerile articulare și reduce disconfortul spiritual

tamaia - FOTO: Freepick@ungvar
Tămâia folosită la ortodocși în ritualuri bisericești, pentru a purifica trupul și sufletul, dar și casa are și beneficii asupra sănătății.

Tămâia provine extractul de Boswellia care este găsită India, Pakistan și Africa de Nord. Arborele boswellia, de asemenea, ne oferă ulei de tămâie, care este cunoscut pentru varietatea sa enormă de beneficii pentru sănătate și este investigat pentru abilitățile sale de a trata cancerul.

Tămâia este cunoscută de mii de ani. Se spune că era comercializată în Orientul Mijlociu și Africa de Nord acum mai bine de 5.000 de ani. Sacii de tămâie apar în picturile murale care decorează zidurile templului reginei Hatshepsut, care odinioară a condus Egiptul și a murit în jurul anului 480 î.Hr. În Sfânta Biblie, tămâia și smirna erau componente ale tămâiei sfinte care erau arse ritual în templele sacre din Ierusalim. Dar tămâia are mai multe proprietăți care aduc beneficii pentru sănătate. 

Vezi și: Atrofia Musculară Spinală (AMS), boala genetică rară și devastatoare, cu impact puternic asupra sistemului de sănătate. Care sunt primele SEMNE și când apar

Tâmâia benefică în afecțiunile inflamatorii

Inflamația este chiar în centrul majorității bolilor, inclusiv boli severe, cum ar fi boli de inimă, boli de ficat și cancer. Din fericire, boswellia a prezentat acțiuni antiinflamatorii impresionante datorită compușilor naturali, cum ar fi acizii boswellici și terpenele.

Terpenele care se găsesc și în plantele aromatice precum citricele, menta și busuiocul sunt antioxidanți puternici. În același mod în care protejează plantele din care sunt derivate, ele pot proteja, de asemenea, sănătatea umană împotriva deteriorării radicalilor liberi, arată Healty Focus.

Un alt compus care se găsește în tămâie, cunoscut sub denumirea de AKBA, funcționează într-un mod similar cu medicamente nesteoridiene deși cercetările au constatat că aceasta provoacă mult mai puține efecte secundare și riscul de toxicitate este mult redus. AKBA s-a dovedit a fi eficient împotriva unei serii de afecțiuni inflamatorii, inclusiv colită, astm, artrită, cancer și boala Crohn.

Vezi și: Gust acru în gură, cauze. Cele mai frecvente șapte motive

Tâmâia pentru artrită și dureri articulare

Tămâia extrasă din arborele de boswellia are capacitatea de a reduce durerea, inflamația și dificultățile de mișcare la persoanele care suferă de artrită și osteoartrită. Numeroase studii au confirmat utilizarea sa tradițională ca un tratament pentru artrita.

Un studiu a demonstrat că persoanele care suferă de artrită au experimentat reduceri semnificative în durere comparabile cu medicamente populare bază de prescripție medicală.

Într-un alt studiu, publicat în 2003, cercetătorii au demonstrat că tămâia a fost capabilă de a îmbunătăți în mod semnificativ o serie de simptome ale artritei, inclusiv durerile de genunchi, convulsie.

Tămâia benefică pentru îmbunătățirea stării de spirit

Tămâia este benefică pentru a îmbunătăți starea de spirit. Aceasta reduce stresul, anxietatea și diminează disconfortul spiritual. Astfel, are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit, potrivit Journal of Oleo Science.

Rășina de Boswellia are efecte calmante atunci când este arsă. Aceleași proprietăți calmante fac bine și în cazurile de anxietate. Pentru că relaxează te poate ajuta și să dormi mai bine. 

Vezi și: Lecitina, ingredientul minune din bucătărie. Care este produsul alimentar în care se găsește și ce beneficii are asupra sănătății

Uleiul de tămâie - efect antibacterian 

Uleiul de tămâie pare să ucidă unele tipuri de bacterii și ciuperci (drojdii). Acesta este frecvent utilizat ca un parfum în săpunuri, loțiuni, și parfumuri.

Oamenii folosesc tămâie pentru a preveni îmbătrânirea pielii, vindecarea rănilor, și multe alte condiții, dar nu există dovezi științifice bune pentru a sprijini orice utilizare, arată WEB.MD.

Tămâia - tratament pentru astm

Medicina tradițională a folosit tămâia pentru a trata bronșita și astmul timp de secole. Cercetările sugerează că unii compuși pot împiedica producerea de leucotriene, ceea ce face ca mușchii bronșici să se contracte în perioada crizelor de astm. 

Într-un studiu mic, persoanele care au luat un supliment zilnic de 500 mg de extract de boswellia în plus față de tratamentul lor standard de astm au fost capabili de a diminua simptomele astmului, arată Healthline.

Vezi și: https://www.dcmedical.ro/bronsita-cauze-simptome-tratament-mahler-rezistenta-antibiotic_641369.html

Tămâia menține sănătatea orală

Tămâia poate ajuta la îmbunătățirea igienei orale și la prevenirea bolilor gingivale. Acizii boswellici par să aibă proprietăți antibacteriene puternice, care pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor orale. Într-un studiu de eprubetă, extractul de tămâie a fost eficient împotriva Aggregatibacter actinomycetemcomitans, o bacterie care provoacă boli gingivale agresive, mai notează Healthline.

Tămâia - proprietăți anticancer

Tămâia poate avea proprietăți anticancerigene. Studiile de eprubetă sugerează că acizii boswellici pe care îi conține ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase. Acizii boswellici pot preveni, de asemenea, formarea de ADN-ul în celulele canceroase, care ar putea ajuta la limitarea dezvoltării cancerului.

Până în prezent, studiile de eprubetă sugerează că tămâia poate lupta împotriva cancerului de sân, prostata, a cancerului pancreatic, cancerului de piele și a cancerului de colon.

Într-un studiu pe oameni tratați pentru tumori cerebrale, 4,500 mg de extract de acid boswellic luate în fiecare zi au ajutat la reducerea edemului cerebral - o acumulare de lichid în creier, mai arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel