Tabără despre bullying, organizată de Salvați Copiii România

Tabără despre efectele bullying-ului FOTO: Salvați Copiii România
Salvați Copiii România organizează, între 1 și 5 septembrie, la Sinaia, o nouă ediție a evenimentului Tabăra Sănătății. Tema activităților este bullying-ul.

Tabără, bullying. Reprezentanții "Salvați Copiii România" anunță o nouă ediție a Taberei Sănătății între 1 și 5 septembrie, la Sinaia. Aceasta va cuprinde dezbateri și activități pentru combaterea bullying-ului în școli. La eveniment sunt așteptați 100 de copii din toată țara.

„Bullying-ul se extinde în școlile în care învățăm, dacă nu luăm măsuri rapide și dacă noi, copiii, nu vom fi implicați în toate etapele", declara unul dintre copiii participanți, în debutul evenimentului organizat de Salvați Copiii.

Tabără, bullying: 5 zile pline de activități

Tabăra Sănătății face parte din proiectul Alegeri Sănătoase desfășurat cu sprijinul unui lanț de hipermarketuri din România. În activitățile derulate până acum în proiect, copiii și-au exprimat deseori dorința de a învăța cum să procedeze atunci când colegii lor devin victimele hărțuirii, violenței ori batjocurii altor elevi, susțin organizatorii Taberei. Tinerii cred că ar putea fi pregătiți să devină „buni mediatori" între agresor și victimă ori să sprijine activitatea de identificare și raportare a situațiilor de bullying.

"Bullying-ul în școli are multiple fațete și riscul este ca discriminarea, hărțuirea, vulnerabilizarea să treacă drept comportamente firești și să nu fie corectate. Violența latentă și expunerea la situații de bullying au repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și sociale a copilului, de aceea este important ca el să recunoască o situație de bullying", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.

Tabăra va cuprinde ateliere structurate pe trei teme majore: climatul școlar; bullying-ul în școli – www.scolifarabullying.ro; implicarea copiilor în prevenirea și combaterea bullying-ului. Activitățile vor fi desfășurate de voluntari cu experiență și experți ai Organizației Salvați Copiii România.

Tabără, bullying: statistici

Potrivit organizației amintite, violența între copii este într-o continuă creștere, în special sub forma fenomenului de bullying: 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școală, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

"Cifrele nu acoperă întreaga realitate a unui fenomen complex cu repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale și vieții sociale ale tuturor actorilor implicați: victimă – agresor – martor", se mai arată în comunicatul Salvați Copiiii România.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în topul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Tabără, bullying: acțiuni puse în practică

În perioada ianuarie-iunie 2019, activitățile proiectului Alegeri Sănătoase au fost puse în practică în 87 de localități din 15 zone în care Organizația are filiale sau puncte de lucru: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște, Constanța. Acestea au implicat 17.417 de elevi cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, care au beneficiat de sesiuni informative pe temele: nutriție și mișcare fizică, sănătate emoțională, educație sexuală, comportamente de consum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel