Supradoză de vitamine. Care sunt pericolele

A lua prea mult din orice - chiar și atunci când este vorba de ceva sănătos, precul vitaminele - poate provoca probleme. Deși unele vitamine sunt relativ inofensive în cantități nelimitate, deoarece corpul tău excretă excesul, altele pot fi luate doar în cantități limitate.

Vitaminele au două forme: solubile în apă și solubile în grăsimi. Vitaminele solubile în apă sunt vitamina C și vitaminele complexului B. Dacă luați mai mult decât poate folosi corpul dvs., acestea vor fi eliminate prin urină. Vitaminele A, D, E și K, pe de altă parte, necesită dizolvarea grăsimilor. Corpul tău stochează aceste vitamine și, dacă iei prea mult, pot dăuna grav sănătății, notează Livestrong.

Care este nivelul tolerat

Cea mai mare cantitate de vitamină pe care o puteți lua în siguranță pe zi este cunoscută sub denumirea de nivel permisde admisie superioară sau UL. Această sumă este nivelul care nu poate reprezenta un risc pentru persoanele sănătoase. UL pentru vitamina A pentru adulți este de 3.000 de micrograme, în timp ce este stabilit la 100 de micrograme pentru vitamina D, spune Institutul de Medicină. UL pentru vitamina E este de 1.000 de miligrame pe zi. Nu există UL pentru vitamina K, dar institutul recomandă prudență atunci când luați orice cantitate peste cantitatea recomandată de 90 de micrograme pe zi pentru femei și 120 de micrograme pe zi pentru un bărbat. Unele vitamine solubile în apă au UL, de asemenea; deși sunt mai puțin susceptibile de a provoca daune în cantități mari, există totuși un risc. De asemenea, puteți lua supradoza de multivitamine.

Efecte de supradozare

Efectele consumului de prea multe vitamine depind de vitaminele pe care le iei. De exemplu, efectele adverse de vitamina A includ anomalii hepatice, modificări ale sistemului nervos, vertij și incoordonare musculară. Cele mai mari riscuri de prea multă vitamină D includ hipercalcemia - un nivel ridicat de calciu în sângele tău - precum și greața și afecțiunile renale. Deși toxicitatea vitaminei C este scăzută, Extensia Universității de Stat din Colorado spune că există riscul apariției pietrelor la rinichi, gută, diaree și scorbut de revenire dacă îl consumi în exces. Luând prea mult folat, sau vitamina B-9, poate masca o deficiență de vitamina B-12. Supradozarea pe un multivitamin vine cu o serie de efecte asupra sănătății, inclusiv urinarea frecventă, iritarea ochilor, bătăile inimii neregulate sau rapide, dureri osoase sau articulare, confuzie, convulsii, leșin, mâncărime sau erupții cutanate, căderea părului, greață sau diaree.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel