Activitatea fizică poate fi aliatul...
Oficialii americani din domeniul sănătății au emis mai mult de 700 de avertismente în ultimul deceniu privind vânzarea de suplimente alimentare care conțin ingrediente neaprobate și potențial periculoase, arată noi cercetări.
În aproape toate cazurile (98 la sută), prezența unor astfel de ingrediente nu era notată pe eticheta suplimentelor, a constatat Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente – FDA (Food and Drug Administration).
Sexul, obezitatea și mușchii, țintele perfecte
Din 2007 până în 2016, cele mai multe avertismente FDA - 46% - se referă la suplimentele destinate plăcerii sexuale, în timp ce produsele cu pierdere în greutate au fost prezente în 41% din avertismente. Din procentele rămase, cele mai multe avertismente (12%) au vizat suplimentele promovate ca fiind adjuvante pe creșterea masei musculare, arată datele statistice.
Problema suplimentelor cu compoziție „îmbunătățită” pare să fi crescut în ultimii ani, 57% dintre toate avertismente fiind emise din 2012 încoace, au spus cercetătorii.
„În ultimul deceniu, încă de când am început să urmăresc problema, am văzut că numărul suplimentelor cu ingrediente farmaceutice (substanțe active din medicamente, n.r.) a crescut rapid", a spus dr. Pieter Cohen. El este internist general al Cambridge Health Alliance și profesor asociat la Harvard Medical School din Boston.
„În 2009, se pare că ar erau mai puțin de 150 de mărci de suplimente care conțineau medicamente", a adăugat el. „Acum este clar că există peste 1.000 de mărci de suplimente care conțin substanțe active (ingrediente farmaceutice, n.r.)".
Cohen este autorul unui editorial care însoțește noua analiză, care a fost publicată online pe 12 octombrie în JAMA Open Network. Studiul a fost condus de Madhur Kumar, de la Departamentul de Alimente și Medicamente de la Direcția de Sănătate Publică din California.
O afacere de miliarde
Echipa lui Kumar a observat că mai mult de jumătate dintre adulții americani iau în mod obișnuit o formă de supliment alimentar, iar vânzări anuale sunt estimate de 35 de miliarde de dolari.
Agenția americană clasifică suplimentele alimentare - inclusiv vitaminele, mineralele, substanțele botanice, aminoacizii și enzimele - încategoria alimentelor, mai degrabă decât a medicamentelor.
Distincția este, însă, foarte importantă.
„Suplimentele sunt tratate complet diferit decât medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sau medicamentele fără prescripție medicală", a explicat Cohen, conform medicinenet.com. „Aceste două categorii sunt verificate cu atenție de catre FDA. Suplimentele, însă, nu sunt aprobate de FDA, și nu necesită prezentarea vreunei dovezi de siguranță sau eficacitatea înainte de a fi vândute consumatorilor".
O legislație care poate fi ocolită până la un punct
Ordinul FDA din 1994 referitor la suplimentele alimentare pune, în principal, sarcina pentru evaluarea siguranței suplimentului, a conținutului și a etichetei pe umerii producătorilor, a spus el. Potrivt acestui act, suplimentele sunt considerate strict alimente, nu medicamente, așa că u ar trebui să aibă nicio substanță care să aibă vreo legătură cu vreun medicament!
Experții americani subliniază că acest „aranjament" înseamnă că FDA are autoritatea de a elimina de pe piață orice supliment raportat ca provocând daune, dar numai după ce produce daune! Acest lucru ridică riscul unei game largi de „reacții adverse grave" care implică suplimente cu conținut ascuns - inclusiv accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, cheaguri de sânge și chiar deces – susțin criticii actului normativ enunțat.
Te pot băga în spital
Echipa de cercetători a arătat că, potrivit estimărilor anterioare, astfel de evenimente nefaste au ca rezultat aproximativ 23.000 de vizite la departamentul de urgență și 2.000 de spitalizări în fiecare an, în SUA.
Noua analiză a revizuit informații din baza de date a FDA din ultimul deceniu. Aproape 800 de alerte au fost emise în timpul perioadei de analiză pentru suplimente fabricate de 147 de companii diferite, iar unele dintre ele conțineau multiple avertismente cu privire la același produs, au notat autorii studiului.
Aproximativ 20% din avertismente au identificat produse care conțin mai mult decât un ingredient neaprobat, au constatat cercetătorii.
Ce ingrediente farmaceutice au găsit americanii în suplimente
Sildenafilul (cunoscut sub numele de Viagra) a fost ingredient ascuns identificat de aproape jumătate din avertismentele privind suplimentele pentru activitatea sexuală.
Sibutramină - un supresor al apetitului scos de pe piață îndin 2010 din cauza riscurilor cardiovasculare - a fost identificat în aproape 85% din suplimentele de scădere în greutate, conform raportului.
Și printre suplimentele pentru construcție musculară, steroizii sintetici sau ingrediente asemănătoare steroizilor au fost semnalați în aproape 90% din cazuri, au spus cercetătorii.
Cohen a spus că orice soluție semnificativă va necesita o schimbare în legile care guvernează modul în care FDA monitorizează suplimente. Până la asta, însă, spune el, oaenii ar trebui să învețe să nu ia pastile după ureche, ci să „întrebați medicul dumneavoastră dacă trebuie să luați suplimente".
Doar cu recomandarea medicului
„Dacă medicul dumneavoastră nu recomandă suplimente, atunci probabil că nu vă vor ajuta", a subliniat Cohen. Cu toate acestea, „pe pacienții mei care vor neapărat să utilizeze suplimente, îi sfătuiesc să le cumpere doar pe cele care conțin numai un ingredient și să evite orice supliment care are o mențiune de sănătate pe etichetă, cum ar fi îmbunătățirea imunității sau întărirea mușchilor".
În România, nimeni nu verifică efectiv ingredientele
Dacă în SUA există un organism care analizează conținutul suplimentelor – FDA – în România situația e și mai scăpată de sub control.
Nicio instituție a statului român nu face o analiză a conținutului vreunei pastile, fie ea medicament sau supliment alimentar. Aprobarea acestora, în ambele cazuri, se bazează strict pe depunerea la dosar, de către producător, a unor analize de laborator, de obicei făcute prin străinătate.
Mai rău, suplimentele alimentare – pe care, pe aproape toate, scrie mare că „sunt benefice pentru sănătate" sau ameliorează tot felul de boli – nici măcar nu sunt aprobate!
Conform legislației în vigoare, suplimentele alimentare sunt supuse unei proceduri de notificare, și sunt notificate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – din subordinea Ministerului Cercetării și Inovării, apoi notificate la Ministerul Agriculturii pentru că, nu-i așa, au în compoziție plante și amestecuri de plante plus alte substanțe, în timp ce la Ministerul Sănătății sunt notificate produsele pe bază de vitamine și minerale. Dar doar notificate! Niciuna din aceste instituții nu face vreun control al compoziției acestor pilule. Ajung însă pe piață și le vedem în reclame la TV ca fiind leac pentru tot felul de boli.
Pe lângă acestea, însă, a crecsut uluitor și piața produselor vândute online, dintre care multe nici măcar nu sunt notificate la institutele precedente, după cum aflam lunile trecute.
„Nu putem spune că sunt periculoase dar putem spune că, neavizat consumatorul se poate confrunta cu efecte secundare sau cu declanşarea unei alergii", spunea Tatiana Onisei, şefa Serviciului de Notificări IBA, la PRO TV, în luna mai, anul curent.
Și la procesare sunt semne de întrebare
În iunie, la o dezbatere oganizată de Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare, preşedintele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc, a afirmat că pentru a face prevenţie, oamenii ar trebui să se ţină cont de alimentaţie în primul rând.
„Degeaba ne uităm pe o etichetă (de supliment alimentar, n.r.) şi vedem că ingredientele sunt bune şi sună bine, sunt naturale, dar procesarea nu a fost corespunzătoare. Atunci când procesarea este necorespunzătoare, nu este bine", a atenţionat Belc, citat într-un material de DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...