Sunătoarea, remediu natural cu efecte ULUITOARE în tratamentul depresiei. DOVEZI științifice

Sunătoarea și efectele ei în tratamentul depresiei. Foto: Pixabay
Sunătoarea e folosită de secole ca remediu natural și tratamentul depresiei, dar și al altor afecțiuni. Sunt zeci de studii clinice publicate, precum și diverse analize sistematice și meta-analize care arată efectele ei fabuloase. Iată dovezile, dar și efectele ei secundare: 

Sunătoarea este o plantă cu flori galbene, recunoscută de secole pentru efectele sale benefice în diferite afecțiuni. Ceaiul de sunătoare calmează nervii, diareea, reduce anxietatea și simptomele legate de menopauză sau sindromul premenstrual, te ajută să te lași de fumat și combate infecțiile virale. Dar o serie de studii arată că ea este bună contra depresiei. Respectivele studii clinice timpurii efectuate efectuate în principal în Europa, au arătat că sunătoarea este mai eficientă decât placebo și comparabilă cu antidepresivele triciclice (TCA), în special pentru formele mai ușoare ale depresiei (link direct sursa informației).

Sunătoarea conține mai mult de 150 de substanțe chimice, dintre care unele au fost studiate și folosite ca ingrediente psihotrope principale. Hipericina și hiperforina sunt cele mai cunoscute dintre ele. Mecanismul de acțiune pe care îl are sunătorea este, probabil, multifactorial (link direct studiu 1, link direct sursa informației), implicând o interacțiune cu axa hipotalamus-hipofiză-suprarenală care duce la scăderea producției de cortizol (link direct sursa informației). Alte mecanisme propuse includ scăderea densității receptorilor serotoninei, scăderea recaptării neurotransmițătorului sinaptic și activitatea serotoninergică directă (link direct sursa informației)

Ce efecte are în depresie

Unele studii au susținut eficacitatea acestei plante comune pentru tulburarea afectivă sezonieră (link direct studiu), dar și eficacitatea ei în ameliorarea simptomelor menopauzei (link direct studiu).

Studiile mai recente și mai riguroase fac o comparație inclusiv între sunătoare și inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). În unele studii, spre exemplu, sunătoarea a devedit efecte comparabil cu fluoxetina (link direct studiu) și sertralina (link direct studiu)

Alte studii care compară sunătoarea cu sertralină, fluoxetină și placebo nu au sugerat, însă, niciun avantaj pentru niciunul dintre medicamente în probele cu tulburare depresivă majoră moderată severă (link direct studiu 1, link direct studiu 2). Cu toate acestea, experții spun că la o examinare mai atentă, datele din aceste studii sugerează de fapt că ratele de remisiune pot fi, în realitate, mai mari pentru tratamentul cu sunătoare și că aceasta poate fi mai eficientă pentru persoanele cu depresie mai puțin severă.

Într-o recenzie (link direct studiu), care au examinat 29 de studii, cu un total de 5.489 de pacienți, a arătat o eficiență neașteptată. Dintre studiile analizate, 18 au comparat sunătoarea cu placebo și 17 au comparat-o cu antidepresive standard. Rezultatele au arătat eterogenitate, dar, în general, sunătoarea s-a dovedit a fi superioară în ceea ce privește eficacitatea față de placebo și echivalentă cu antidepresivele standard, însă cu o tolerabilitate mai bună. 

De asemenea, o altă meta-analiză (link direct meta-analiză) care a inclus 27 de studii clinice, cu un total de 3.808 de pacienți, a arătat că sunătoarea și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) au avut rate de răspuns și remisie comparabile, iar sunătoarea au avut o rată de întrerupere semnificativ mai mică decât ISRS. 

Într-o ultimă analiză sistematică care examinat 35 de studii cuprinzând 6.993 de pacienți cu depresie ușoară până la moderată (link direct analiză), sunătoarea a fost asociată cu mai mulți respondenți la tratament decât placebo și cu rate de răspuns comparabile față de antidepresivele standard, cu un profil de efecte secundare mai ușor decât acestea din urmă. adverse, în special a celor rare. 

În plus, sunătoarea poate fi, de asemenea, eficientî în tratarea simptomelor menopauzei, arată o meta-analiză (link direct meta-analiză)

Efectele secundare

Efectele secundare sunt mai puțin frecvente, dar sunătoarea poate provoca:

- dureri de cap, 
- constipație,
- tulburări de stomac, 
- tulburări de somn, 
- amețeală, 
- oboseală, 
- o gură uscată, 
- erupții cutanate, 
- sensibilitate crescută la lumina soarelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel