Sugari: problemele de somn cresc riscul unor tulburări emoționale

Bebeluș
Sugarii care au probleme persistente legate de somnau un risc mai mare să dezvolte anumite tulburări emoționale mai târziu în copilărie.

Dificultățile persistente de somn la sugari în primele 12 luni de viață sunt legate de un risc crescut de a dezvolta anxietăți și tulburări emoționale din copilărie, indică cercetările publicate online în Archives of Disease in Childhood.

Pe baza descoperirilor lor, sugarii care au probleme de somn trebuie monitorizați pentru problemele de sănătate mintală în copilăria ulterioară, informează cercetătorii.

Aproximativ 19% dintre sugari (0-12 luni) au dificultăți de somn, inclusiv trezirea frecventă noaptea și / sau probleme de adormire fără ajutor din partea părinților.

Aceste dificultăți au fost asociate cu sănătatea mintală mai slabă în copilărie timpurie, dar nu este clar dacă acest risc persistă în copilăria mai înaintată și dacă persistă, nu este clar dacă este posibil să apară simptome psihiatrice specifice ca urmare.

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au extras date dintr-un studiu pe termen lung care urmărește starea de sănătate a 1.507 mame și copiilor lor din Australia.

Aproape 20%, probleme de somn persistente

Mamele au descris modelele de somn ale bebelușului când erau 3 luni, 6 luni, 9 șuni și 12 luni, precum și date despre sănătatea lor mintală la vârsta de 4 și 10 ani.

De asemenea, au completat scala de anxietate pentru copii când copilul avea 10 ani. Analiza finală s-a bazat pe 1.460 de perechi mamă-copil.

În total, aproape un sfert din tiparele de somn  (25%; 360) sugari au fost normale, în timp ce peste jumătate (56%; 817) au avut probleme de somn moderate și fluctuante și aproximativ 1 din 5 (19,5%; 283) a avut probleme persistente severe de somn.

Tulburările de somn au fost asociate cu riscuri crescute de anxietate din copilărie și probleme emoționale, a arătat analiza.

În comparație cu sugarii ale căror moduri de somn au fost normale, cei cu dificultăți de somn persistente și severe au avut de aproape 3 ori mai mare riscul de a avea simptome de probleme emoțională la vârsta de 4 ani și aveau mai mult de două ori mai multe șanse să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru o tulburare emoțională până la 10 ani.

Probleme de somn severe, risc mai mare 

Tulburarea emoțională include oricare dintre următoarele: anxietatea de separare; fobie sociala; agorafobie; tulburare obsesiv-compulsive; fobii specifice; tulburare de panica; stres post traumatic; anxietate generalizată; depresie; sau tulburare bipolară.

Bebelușii ale căror probleme de somn au fost persistente și severe au, de asemenea, au avut de mai mult de două ori mai mar eriscul să aibă anxietate de separare, teamă de a nu se răni, (fizic) și să fie mai anxioși în general până la vârsta de 10 ani.

Acesta este un studiu de observație și, ca atare, nu poate stabili cauza și nici nu au fost măsurate probleme neurologice, care pot afecta atât somnul, cât și sănătatea mintală. Studiul a inclus doar copii și mame australiene, astfel încât rezultatele sale s-ar putea să nu se aplice mai pe larg.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel