Suc de roșii, REȚETĂ sănătoasă pentru inimă și SLĂBIT. 4 beneficii uimitoare dacă bei o CANĂ pe zi

Suc de rosii - Foto: Freepick
Este sucul de roșii bun pentru tine? Care sunt beneficiile pentru sănătate și ce dezavantaje are.

Sucul de roșii este o băutură populară care oferă o mare varietate de vitamine, minerale și antioxidanți puternici.

Este deosebit de bogat în licopen, un antioxidant puternic cu beneficii impresionante pentru sănătate.

Cu toate acestea, unii consideră că sucul de roșii ar putea să nu fie la fel de sănătos ca roșiile întregi din cauza conținutului ridicat de sodiu găsit în anumite mărci.

Sucul de rosii - care sunt beneficiile pentru sănătate

1. Foarte hrănitor

Sucul de roșii este o băutură populară, preparată din sucul de roșii proaspete.

Deși puteți cumpăra suc de roșii pur, multe produse populare - cum ar fi V8 - îl combină cu sucul altor legume, cum ar fi țelina, morcovii și sfecla.

Iată informațiile nutriționale pentru 1 cană (240 ml) de suc de roșii 100% conservat:

- Calorii: 41

- Proteine: 2 grame

- Fibre: 2 grame

- Vitamina A: 22% din valoarea zilnică (DV)

- Vitamina C: 74% din VD

- Vitamina K: 7% din VD

- Tiamină (vitamina B1): 8% din VD

- Niacină (vitamina B3):: 8% din VD

- Piridoxină (vitamina B6): 13% din VD

- Folat (vitamina B9): 12% din VD

- Magneziu: 7% din VD

- Potasiu: 16% din VD

- Cupru: 7% din VD

- Mangan: 9% din VD

După cum puteți vedea, sucul de roșii este foarte nutritiv și conține multe vitamine și minerale importante.

De exemplu, consumul a doar 1 cană (240 ml) de suc de roșii aproape acoperă necesarul zilnic de vitamina C și acoperă 22% din necesarul de vitamina A sub formă de alfa și beta-carotenoizi.

Carotenoizii sunt pigmenți care sunt transformați în vitamina A în corpul. Această vitamină este esențială pentru o vedere sănătoasă și pentru menținerea țesuturilor.

Aceste carotenoide nu sunt doar transformate în vitamina A, ci acționează și ca antioxidanți puternici, protejându-vă celulele de daunele cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.

Deteriorarea radicalilor liberi a fost legată de afecțiuni cronice precum bolile de inimă și se crede că joacă un rol în procesul de îmbătrânire.

În plus, sucul de roșii este încărcat cu magneziu și potasiu - două minerale vitale pentru sănătatea inimii.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine B, inclusiv de acid folic și vitamina B6, care sunt importante pentru metabolismul dumneavoastră și pentru multe alte funcții.

2. Bogat în antioxidanți


Sucul de roșii este o sursă concentrată de antioxidanți puternici, cum ar fi licopenul, un pigment vegetal carotenoid care a fost legat de beneficii impresionante pentru sănătate.

De fapt, americanii obțin mai mult de 80% din licopenul lor din roșii și produse precum sucul de roșii. Licopenul vă protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, reducând astfel inflamațiile din organism.

Multe studii au arătat că un consum de suc de roșii bogat în licopen are efecte benefice asupra sănătății dumneavoastră - în special prin reducerea inflamației.

De exemplu, un studiu de 2 luni efectuat pe 30 de femei a constatat că cele care au băut zilnic 1,2 căni (280 ml) de suc de roșii - care conținea 32,5 mg de licopen - au avut reduceri semnificative ale nivelului de sânge al proteinelor inflamatorii numite adipokine.

Mai mult, femeile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de licopen din sânge și reduceri semnificative ale colesterolului și ale circumferinței taliei.

Un alt studiu efectuat pe 106 femei supraponderale a observat că băutul a 1,4 căni (330 ml) de suc de roșii zilnic, timp de 20 de zile, a redus semnificativ markerii inflamatori, cum ar fi interleukina 8 (IL-8) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α), în comparație cu un grup de control.

În plus, un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 15 persoane a arătat că participanții care au băut 0,6 căni (150 ml) de suc de roșii pe zi - echivalentul a 15 mg de licopen - au avut niveluri serice semnificativ reduse de 8-Oxo-2-deoxigozganosină (8-oxodG) după exerciții fizice extinse.

8-oxodG este un marker al deteriorării ADN-ului cauzate de radicalii liberi. Nivelurile ridicate ale acestui marker au fost legate de boli cronice, cum ar fi cancerul de sân și bolile de inimă.

În afară de licopen, sucul de roșii este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C și betacaroten - alți doi antioxidanți cu puternice proprietăți antiinflamatorii.

3. Poate reduce riscul de boli cronice


Cercetările au arătat că dietele bogate în roșii și în produse pe bază de roșii, cum ar fi sucul de roșii, pot reduce riscul de a suferi de anumite boli cronice.

4. Poate îmbunătăți factorii de risc ai bolilor de inimă

Roșiile au fost asociate de mult timp cu îmbunătățirea sănătății inimii.

Acestea conțin antioxidanți puternici, cum ar fi licopenul și beta-carotenul, care ajută la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat și acumularea de grăsime în artere (ateroscleroză).

O analiză care a inclus 584 de persoane a descoperit că cei care au avut o dietă bogată în roșii și produse din roșii au avut un risc semnificativ redus de boli de inimă, în comparație cu cei care au avut un aport scăzut de roșii.

O altă trecere în revistă a 13 studii a descoperit că licopenul din produsele pe bază de roșii, administrat în doze de peste 25 mg pe zi, a scăzut nivelul colesterolului LDL "rău" cu aproximativ 10% și a redus semnificativ tensiunea arterială.

Ca referință, 1 cană (240 ml) de suc de roșii furnizează aproximativ 22 mg de licopen.

Mai mult, o analiză a 21 de studii a asociat suplimentarea cu produse din tomate cu reduceri semnificative ale nivelurilor de colesterol LDL "rău", ale markerului inflamator IL-6 și cu îmbunătățiri notabile ale fluxului sanguin.

Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
Datorită nivelurilor sale ridicate de nutrienți și antioxidanți benefici, sucul de roșii s-a dovedit a avea efecte anticancerigene în mai multe studii.

O analiză a 24 de studii a asociat un aport ridicat de roșii și produse din tomate cu un risc semnificativ redus de cancer de prostată.

Într-un studiu în eprubetă, extractul de licopen derivat din produsele pe bază de roșii a inhibat creșterea celulelor canceroase de prostată și chiar a indus apoptoza, adică moartea celulelor.

Studiile pe animale observă, de asemenea, că produsele pe bază de roșii pot avea un efect protector împotriva cancerului de piele.

Șoarecii care au fost hrăniți cu pudră de roșii timp de 35 de săptămâni au avut o dezvoltare semnificativ mai mică a cancerului de piele după ce au fost expuși la razele UV decât șoarecii cu o dietă de control.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum pot afecta roșiile și produsele precum sucul de roșii dezvoltarea cancerului la om.

Suc de roșii - dezavantaje


Deși sucul de roșii este foarte nutritiv și poate oferi beneficii impresionante pentru sănătate, acesta are și unele dezavantaje.

Cel mai mare dezavantaj al său poate fi faptul că majoritatea tipurilor sunt bogate în sodiu. Multe produse de suc de roșii conțin adaos de sare - ceea ce ridică conținutul de sodiu.

De exemplu, o porție de 1,4 căni (340 ml) de suc de roșii Campbell's 100% conține 980 mg de sodiu - ceea ce reprezintă 43% din DV.

Dietele bogate în sodiu pot fi problematice, în special pentru persoanele considerate sensibile la sare.

Anumite grupuri de persoane, cum ar fi afro-americanii, sunt mai susceptibile de a fi afectate în mod negativ de alimentele bogate în sodiu.

În plus, cercetările arată că dietele bogate în sodiu pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Un alt dezavantaj al sucului de roșii este că este ușor mai sărac în fibre decât roșiile întregi. Acestea fiind spuse, sucul de roșii este totuși mai bogat în fibre decât multe alte băuturi din fructe, cum ar fi sucul de mere și sucul de portocale fără pulpă.

Fiți conștienți de faptul că multe băuturi de roșii au și alte fructe adăugate, ceea ce poate crește conținutul de calorii și zahăr. Unele versiuni pot conține chiar și zaharuri adăugate.

Atunci când căutați o varietate sănătoasă, alegeți sucul de roșii 100%, fără adaos de sare sau zaharuri.

În plus, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian (GERD) ar putea dori să evite sucul de roșii, deoarece poate agrava simptomele.

Ar trebui să bei suc de roșii?


Sucul de roșii poate fi o alegere de băutură sănătoasă pentru mulți oameni. Este dens în nutrienți reprezintă o alegere excelentă pentru cei cu nevoi nutritive sporite, cum ar fi adulții în vârstă și cei care fumează.

De exemplu, persoanele care fumează țigări au nevoie de mai multă vitamina C decât cele care nu fumează. Deoarece sucul de roșii este deosebit de bogat în acest nutrient, acesta poate fi o alegere inteligentă dacă fumați.

Multe persoane în vârstă au un acces limitat la alimente și tind să consume mai puține alimente nutritive. Sucul de roșii poate fi o modalitate convenabilă și gustoasă de a vă ajuta să vă satisfaceți necesarul de mulți nutrienți.

Mai mult, înlocuirea băuturilor nesănătoase, cum ar fi punch-ul de fructe, sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite, cu suc de roșii este o modalitate sănătoasă pentru oricine de a-și îmbunătăți dieta.

Consumul de suc de roșii 100%, fără adaos de sare sau zahăr, este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de nutrienți.

Cum să vă faceți propriul suc de roșii


Pentru cei care sunt creativi în bucătărie, sucul de roșii făcut în casă poate fi preparat cu ușurință cu câteva ingrediente nutritive.

Pur și simplu gătiți roșiile proaspete tăiate felii timp de 30 de minute la foc mediu. Când s-au răcit, aruncați roșiile într-un blender de mare putere sau într-un robot de bucătărie și pulsați-le până când se obține consistența dorită.

Puteți amesteca amestecul de roșii până când se ajunge la o textură potabilă sau îl puteți lăsa mai gros pentru a-l folosi ca sos.

Roșiile pot fi combinate cu alte legume și ierburi, cum ar fi țelină, ardei roșu și oregano, pentru a spori și mai mult conținutul nutritiv și aroma.

Un sfat util este să adăugați puțin ulei de măsline atunci când gătiți roșiile. Deoarece licopenul este un compus solubil în grăsimi, consumul de roșii cu puțină grăsime sau consumul de roșii cu puțină grăsime crește disponibilitatea acestuia pentru organism.

Deci, în concluzie, sucul de roșii este bogat în nutrienți precum vitamina C, vitaminele B și potasiu.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi licopenul, care poate reduce inflamația și riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Asigurați-vă că cumpărați suc de roșii 100% fără adaos de sare sau zahăr - sau faceți-vă propriul suc acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel