Studiu UE de AMPLOARE despre impactul COVID și durata imunizării după vaccinare. Un român îl coordonează

Medic, coronavirus, COVID. Foto: Pixabay
Un expert român va coordona un studiu demarat de Uniunea Europeană legat de impactul COVID asupra oamenilor din mai multe puncte de vedere, dar și care este durata imunității oferite de toate vaccinurile de pe piață.

Oana Geambașu va coordona un studiu al Uniunii Europene despre cum ne-a schimbat COVID viața, nu numai sănătatea și relațiile sociale.Cercetarea a fost demarată în decembrie 2020 și va dura 3 ani. ”Noi analizăm  datele provenite din cinci țări. Analizăm date din Franța, Germania, Italia, Olanda și Luxemburg și ne uităm la aproximativ 500.000-600.000 de oameni. Ceea ce ne dorim noi să facem este să informăm dezvoltarea unui răspuns cât mai eficient și coordonat al țărilor membre prin înțelegerea de acțiune a mecanismului acestui virus”, explică Oana Geambașu la digi 24. 

Potrivit acesteia, prin studiu se încearcă să se vadă ”răspândirea virusului în populațiile țărilor și factorii de risc pentru infecție, de la adoptarea măsurilor de prevenție până la impactul în alte zone geografice”, inclusiv ce rol are poluarea în dezvoltarea bolii, dar și factorii socio-demografici și istoricul medical al persoanelor. ”Apoi încercăm să înțelegem factorii de risc prin analizarea informațiilor genetice, de exemplu - de ce unii oameni se îmbolnăvesc, dar nu dezvoltă simptome sau au simptome ușoare și de ce unii oameni au simptome foarte grave. Ne mai interesează să vedem impactul lockdown-ului și alte măsuri de prevenție. (...)

Știm că depresia, anxietatea, sentimentul de înstrăinare sunt la cel mai înalt nivel. Încercăm să vedem efectele pe termen scurt și lung asupra stării de sănătate a populației, să știm exact care sunt implicațiile asupra zonei socio-economice, cât și a relațiilor sociale. Știm că mulți oameni nu merg la medic pentru că le este frică sau evită orice fel de tratament medical până în ultimul moment.

Pentru noi este important să înțelegem cum funcționează acest virus pentru a putea contracara aceste efecte și să revenim la o viață cât mai aproape de normal”, afirmă Oana Geambașu.

Cercetarea UE mai analizează și durata imunității oferită de infecția naturală și de imunizarea prin vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel