Stresul, o cauză a oboselii și a altor probleme

Oboseala cronică
Oboseala este unul dintre primele simptome care poate rezulta din stresul cronic și un sistem de răspuns la stres disfuncțional. Iată la ce trebuie să fiți atenți: 

Stresul cronic sau sever este o cauză foarte obișnuită de oboseală. Stresul este o amenințare reală sau interpretată care are ca rezultat răspunsuri fizice și comportamentale ce sunt concepute pentru a ajuta organismul să se adapteze. Situațiile care sunt noi, imprevizibile sau care par amenințătoare sau incontrolabile activează sistemele de răspuns la stres ale corpului, care sunt controlate de creier, de sistemul nervos și de glandele suprarenale. Scopul acestor răspunsuri este de a mobiliza energia necesară pentru corpul dvs. ca acesta să se poată adapta cerințelor unei situații stresante.

Pe termen scurt e pozitiv, pe termen lung poate fi fatal

Pe termen scurt, stresul poate fi pozitiv, deoarece te poate ajuta să evoluezi, să înveți și să te adaptezi. Pe termen lung, însă, când stresul devine cronic, incontrolabil, imprevizibil și greu de făcut față, începe să afecteze sănătatea.

Stresorii pot fi fizici, chimici și emoționali. Pot fi reali sau există doar în mintea noastră. Sursele de stres acut sunt de obicei destul de evidente, dar este esențial să le identificați și să reduceți sursele de stres cronic pentru a vă depăși oboseala. Există multe forme de stres cronic. Stresul mental și emoțional sunt cele mai evidente, însă tulburările de somn, dereglarea zahărului din sânge, stresul oxidativ și inflamația cronică sunt toate formele de stres cronic, spun experții de la University Health News.

Sarcina generală de stres este alcătuită din mai mulți factori, inclusiv predispozițiile genetice, istorie recentă și îndepărtată (în special traume, abuzuri sau evenimente majore de viață), comportamente de a face față; obiceiuri și stil de viață, și expunerea la toxinele de mediu.

Când corpul este bombardat de declanșări repetate și stres prelungit, starea de sănătate generală plătește prețul. Sistemele de răspuns la stres pot deveni lente, ineficiente sau prelungite sau pot să nu pornească sau să se oprească corect. La rândul său, acest lucru taxează sistemele nervoase, hormonale, imune, metabolice și cardiovasculare ale corpului, provocând oboseală pe lângă o serie de alte probleme fizice și psihologice.

De ce ne simțim epuizați psihic

Oboseala este unul dintre simptomele primare care pot rezulta din stresul cronic și un sistem de răspuns la stres disfuncțional. Dacă credeți că sunteți foarte stresat, studiile arată că aveți mai multe șanse să suferiți nu numai de oboseală mai mare, dar și de somnolență în timpul zilei, de calitatea slabă a somnului și de scăderea duratei somnului. De asemenea, aveți un risc mai mare de apnee în somn. Sunt mai multe lucruri care ne pot afecta:

- Stresul legat de muncă,

- Stresul cauzat de supra-angajament,

- Lipsa de sprijin social,

- Cereri prea mari,

- Lipsa de control,

- Lipsa recompenselor.

Toate acestea au fost dovedite, în studii, că epuizează resursele de energie și pentru a provoca oboseală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel