Stresul favorizează metastazarea cancerului de sân. Cercetări

Stresul favorizează orice boală, este deja un lucru cunoscut. Acum, cercetătorii au reușit s stabilească o legătură directă a stresului cu dezvoltarea metastazelor la cancerul de sân .

Se crede de mult timp că stresul favorizează progresia cancerului. Oamenii de știință de la Universitatea din Basel și Spitalul Universitar din Basel au descifrat mecanismele moleculare care leagă metastaza cancerului de sân cu creșterea hormonilor de stres, notează Sciencedaily.com.

În plus, au descoperit că derivații sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent utilizați ca antiinflamatori în terapia cancerului, scad eficacitatea chimioterapiei. Aceste rezultate provin de la modele derivate cu cancer de sân la soareci și pot avea implicații pentru tratamentul pacienților cu cancer de sân, după cum au arătat cercetătorii în revista științifică „Nature”.

Tumorile eterogene, dificil de tratat

Un obstacol major în tratamentul cancerului de sân metastatic este fenomenul de eterogenitate a tumorii. Pe măsură ce boala progresează, tumoarea devine mai diversă, iar diferența dintre celulele canceroase poate duce la un tratament inadecvat.

Deoarece mecanismele care stau la baza acestui fenomen rămân neclare, echipa de cercetare a Prof. Mohamed Bentires-Alj de la Department of Biomedicine at the University of Basel and University Hospital of Basel a studiat celulele unei forme extrem de metastazice de cancer, cunoscut sub numele de cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer este rezistent la terapiile standard, lăsând pacienților foarte puține opțiuni de tratament.

Stresul accelerează metastazele 

Pentru a explora eterogenitatea dintre tumori și metastaze, cercetătorii au evidențiat activitatea genelor într-un model de cancer mamar la șoareci. Ei au descoperit că metastazele au o activitate crescută a receptorilor glucocorticoizi (GR) care mediază efectele hormonilor de stres cum ar fi cortizolul.

Concentrațiile hormonilor de stres cortizol și corticosteron au fost mai mari la șoareci cu metastaze, decât la cei fără metastaze. Oamenii de știință arată că nivelurile crescute ale acestor hormoni de stres activeaza GR, care favorizează creșterea colonizării și heterogenității celulelor canceroase și, în cele din urmă, scurtarea supraviețuirii.

Eficacitatea redusă a chimioterapiei

GR, de asemenea, mediază efectele derivatelor sintetice ale cortizolului cum ar fi dexametazona, care este utilizată pe scară largă pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei. Grupul de cercetare arată că, la șoareci cu celule metastatice, eficacitatea paclitaxelului (utilizat în chimioterapie) a scăzut atunci când este administrat în asociere cu dexametazonă.

Aceste constatări sugerează că trebuie mai multă precauție atunci când se prescriu hormoni glucocorticoizi la pacienții cu cancer de sân. Studiul sugerează, de asemenea, că inhibarea GR poate fi benefică pentru pacienți și ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii pentru combaterea metastazei cancerului mamar.

"Eterogenitatea tumorilor este un obstacol major pentru terapie. Aceste descoperiri evidențiază importanța gestionării stresului la pacienți - și în special la cei cu cancer de sân triplu negativ", afirmă prof. Bentires-Alj. Tehnicile moderate de exerciții fizice și de relaxare s-au dovedit a se corela cu o calitate sporită a vieții și o supraviețuire mai mare la pacienți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel