Stres, anxietate. Cum grijile excesive ne pot îmbolnăvi

Sistemul imunitar       FOTO: pexels.com
Grijile excesive pot duce la stres, anxietate, stări de panică, dar și la dureri musculare. Însă, susțin specialiștii, stresul poate fi menținut sub control.

Stres, anxietate. Grijile excesive pot afecta stilul de viață, pofta de mâncare, relațiile, somnul, performanța la slujbă. Unii dintre aceștia caută ajutor în obiceiuri dăunătoare sănătății cum ar fi fumatul, consumul de alcool și droguri. Alții pot avea atacuri de panică sau stări mari de anxietate în timpul orelor de veghe.

Mai sunt persoane pe care grijile excesive îi fac să aibă un sentiment de pericol sau temeri nerealiste. Îngrijorarea la cote maxime îi face pe unii să fie extrem de sensibili la cei din jur și la critici, dar și să vadă în oricine o potențială amenințare, se arată pe webmd.com.

Totul pleacă din minte

Stresul vine din sarcinile zilnice și din presiunile la care facem față sua încercăm să facem față – de la o coadă lungă la magazin, nervii din trafic, un telefon care sună nonstop sau o boală cronică.

Atunci când stările de îngrijorare și de anxietate sunt în exces, corpul răspunde la stres. Răspunsul constă în două elemente: prima este percepția provocării, a doua - o reacție fiziologică automată numită răspuns "luptă sau zbor" care aduce un val de adrenalină și pune corpul în alertă roșie. „A fost un moment în care răspunsul "luptă sau de zbor" ne-a protejat pe strămoșii noștri de pericole precum animalele sălbatice care ar putea să le facă cu ușurință o masă. Deși astăzi nu întâlnim în mod obișnuit animale sălbatice, există încă pericole. Sunt acolo sub forma unui colaborator exigent, a unui copil colici sau a unei dispute cu un iubit", se mai precizează pe webmd.com.

Potrivit sursei citate, grijile excesive, frica sau anxietatea continuă devin dăunătoare când devine iraționale încât nu vă puteți concentra asupra realității sau nu mai gândiți clar. Oameni cu stări ridicate de anxietate întâmpină dificultăți în a scăpa mental de griji, iar asta, în timp, la unii oameni, poate duce și la îmbolnăviri fizice.

Efectele fizice ale grijilor excesive

Grijile excesive și stresul emoțional pot declanșa o serie de probleme de sănătate. Problema apare când răspunsul corpului de "lupta sau zbor" este declanșat zilnic de aceste griji continue și anxietate. Mai precis, aceste răspuns face ca sistemul nervos simpatic al organismului să elibereze hormoni de stres, cum ar fi cortizolul.

Acești hormoni pot stimula concentrațiile de zahăr din sânge și trigliceridele (grăsimi din sânge) care pot fi utilizate de organism pentru combustibil. Hormonii pot cauza reacții fizice precum: dificultăți la înghițire, amețeli, gură uscată, bătăi rapide ale inimii, oboseală, dureri de cap, incapacitate de concentrare, iritabilitate, dureri musculare, tensiune musculară, greață, tremurături.

Când zahărul din sânge și trigliceridele nu sunt folosite pentru activități fizice, anxietatea cronică și prezența hormonilor de stres pot avea consecințe fizice grave cum ar fi: suprimarea sistemului imunitar, tulburări digestive, tensiune musculară, pierdere de memorie pe termen scurt, boala arterială coronariană, atac de cord.

Netratate, grijile excesive și anxietatea ridicată pot duce la depresie și chiar la gânduri de sinucidere. Acestea sunt un răspuns la stres. Stresul este declanșatorul, iar dacă vă îmbolnăviți sau nu, asta depinde de modul în care gestionați stresul.

Răspunsurile fizice la stres implică sistemul imunitar, inima și vasele de sânge, dar și cum anumite glande din corpul dumneavoastră secretă hormoni. Acești hormoni ajută la reglarea diferitelor funcții ale corpului, cum ar fi funcția creierului și impulsurile nervoase. Toate aceste sisteme sunt interconectate și sunt profund influențate de stilul tău de a gestiona situațiile tensionate

„Nu stresul te face să te îmbolnăvești. Mai degrabă, răspunsurile la efect, cum ar fi îngrijorarea excesivă și anxietatea pe aceste diferite sisteme interacțioase care pot aduce o boală fizică. Există lucruri pe care le puteți face, totuși, inclusiv modificările stilului de viață, pentru a modifica modul în care răspundeți", se subliniază pe platforma citată.

Ponturi ca să țineți stresul sub control

Ca să țineți stresul sub control, exercițiile zilnice periodice sunt o idee binevenită. La fel și o dietă sănătoasă și echilibrată, consumul de cofeină cu moderație, meditațiile zilnice, chiar și o disucție cu un terapeut profesionist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel