Deshidratarea "ascunsă" îți poate...
Un nou studiu amplu publicat în revista Nutrients răstoarnă percepțiile negative despre acizii grași omega-6, arătând că aceștia nu cresc inflamația în organism, așa cum se credea până acum.
În ultimii ani, uleiurile din semințe - cum ar fi cele de floarea-soarelui, porumb sau soia - au fost intens criticate, fiind considerate responsabile pentru creșterea riscului de inflamație cronică, din cauza conținutului ridicat de acid linoleic (LA), un acid gras esențial din familia omega-6.
Potrivit vocilor critice, consumul excesiv de LA, specific dietelor occidentale, ar favoriza apariția bolilor moderne, prin stimularea inflamației. Însă, o întrebare-cheie rămâne: există dovezi clare că un nivel crescut de LA în sânge se traduce prin inflamație mai ridicată?
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au analizat datele din celebrul studiu Framingham Offspring, un proiect de cercetare demarat în 1971, care urmărește sănătatea cardiovasculară și metabolică a copiilor participanților la Studiul Framingham original, desfășurat în Boston, SUA.
În această analiză de tip cross-sectional (secțională), cercetătorii au măsurat, în rândul a 2.700 de participanți, nivelurile sanguine de acid linoleic (LA) și acid arahidonic (AA), un alt acid gras omega-6, împreună cu 10 biomarkeri ai inflamației și stresului oxidativ, atât în sânge, cât și în urină.
Rezultatele au fost ajustate pentru factori care ar putea influența inflamația, precum vârsta, sexul, rasa, fumatul, nivelul grăsimilor din sânge, tensiunea arterială sau greutatea corporală.
Analiza statistică a arătat că nivelurile mai ridicate de LA au fost asociate cu niveluri mai scăzute ale a 5 dintre cei 10 biomarkeri analizați. Niciunul dintre biomarkeri nu a fost corelat cu o creștere a inflamației la persoanele cu niveluri mari de LA.
În ceea ce privește acidul arahidonic (AA), nivelurile mai mari au fost asociate cu niveluri mai reduse ale a 4 biomarkeri, fără a exista vreo corelație semnificativă cu inflamația sau stresul oxidativ crescut.
"Aceste noi date arată clar că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de LA (și AA) în sânge se află într-o stare inflamatorie mai scăzută decât cele cu niveluri mai mici. Această constatare este exact opusul a ceea ce s-ar aștepta dacă acizii grași omega-6 ar fi ‘proinflamatori’ - de fapt, ei par să fie antiinflamatori", a explicat Dr. William S. Harris, investigator principal al studiului, Președinte al Fatty Acid Research Institute, Fondator OmegaQuant Analytics, LLC, și Profesor la Departamentul de Medicină Internă al Sanford School of Medicine, University of South Dakota, Sioux Falls, SD.
În contextul actual, marcat de numeroase articole care denigrează uleiurile din semințe - principala sursă alimentară de LA - studiul un contraargument solid.
"În valul de știri despre presupusele efecte nocive ale uleiurilor din semințe, multe voci cer reducerea consumului de LA în rândul americanilor. Aceasta nu este o recomandare bazată pe știință, iar studiul nostru - alături de multe altele - arată exact contrariul: în loc să scădem aportul de LA, o creștere a consumului pare să fie o recomandare mai sănătoasă.
Aceste rezultate contrazic o narațiune, nu cercetările anterioare. Există numeroase studii în literatura medicală care susțin aceleași concluzii ca și ale noastre", a subliniat Dr. Harris.
Studiul aduce argumente importante pentru reconsiderarea imaginii negative asociate omega-6 și, implicit, uleiurilor din semințe, sugerând că temerile privind inflamația ar putea fi exagerate și nejustificate științific.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Deshidratarea "ascunsă" îți poate...
Medicina regenerativă revoluționează...
Află de ce nu ar trebui să mai...
De ce nu ar trebui să folosești...
Roșia galbenă, super-alimentul dulce...
Terapia hiperbară utilizează camere...
Și-a pus demisia pe masă! Ministrul Sănătății anunță că pleacă...
O variantă "Frankenstein" a COVID,...